like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

EU maakt onderhandelingen over TTIP nog geheimer

Van: op 24 augustus 2015

ttipDe Europese Commissie heeft de geheime TTIP onderhandelingen afgelopen week nóg geheimer gemaakt. Eurocommissaris Cecilia Malmström heeft aangekondigd voortaan geen rapporten over de TTIP onderhandelingen meer te versturen naar de Europese lidstaten. Bestuurders, volksvertegenwoordigers en betrokken ambtenaren kunnen deze stukken vanaf nu alleen nog maar onder toezicht inzien in een beveiligde ‘leeskamer’ in Brussel. Aanleiding voor deze maatregel zou een serie gelekte stukken zijn die recentelijk op internet verscheen.

Consumentenrechtenorganisatie foodwatch voert in Nederland campagne voor meer transparantie rondom TTIP en reageert verontwaardigd op het besluit. “In heel Europa schreeuwt men om meer openheid, maar de Europese Commissie komt juist met het tegenovergestelde. Deze maatregel is een regelrechte aanval op de democratie” aldus Jurjen de Waal, politiek campaigner bij foodwatch.

De beslissing is opvallend. Eén van de voornaamste punten van kritiek op TTIP is het grote gebrek aan transparantie. De TTIP onderhandelingen vinden achter gesloten deuren plaats en slechts een klein deel van de teksten waarover wordt onderhandeld wordt publiek gemaakt. Ook in Nederland is hierop veel kritiek en wordt de roep om meer transparantie steeds luider. foodwatch startte deze zomer zelfs een grootschalige e-mailactie gericht aan de Nederlandse regering waarmee volledige en transparante informatie wordt geëist.  foodwatch vreest dat TTIP consumentenrechten bedreigt en verbeterde wetgeving in de toekomst onmogelijk zal maken. Meer dan 12.000 mensen hebben Minister Ploumen, die namens Nederland verantwoordelijk is voor TTIP, in een brief gevraagd om volledige en juiste informatie omtrent TTIP. “Aan deze oproep geeft het Ministerie geen gehoor; de transparantie neemt met deze maatregel juist af” stelt foodwatch.

Geheime leeskamer ondermijnt democratische controle

Tot deze week kregen politici in de lidstaten van de Europese Unie de rapporten van de TTIP onderhandelingen toegestuurd om te bestuderen en te delen met volksvertegenwoordigers en belanghebbenden in eigen land. Nu zullen zij echter naar Brussel moeten afreizen om de teksten in de geheime ‘leeskamer’ te bekijken. Deze ‘leeskamer’ mag alleen worden betreden na het tekenen van een uitgebreide geheimhoudingsverklaring. Te allen tijde zal er een bewaker aanwezig zijn en bezoekers mogen geen elektronische apparatuur of andere middelen meenemen om (delen van) de tekst te kopiëren. “Deze maatregel zal de democratische controle van gekozen regeringen en volksvertegenwoordigers uit de lidstaten op de TTIP onderhandelingen nog verder ondermijnen” stelt foodwatch.

Als reden voor de maatregel wordt een serie gelekte TTIP documenten genoemd die recent op de website van het Duitse Correct!v verscheen waaruit bleek dat TTIP de macht van nationale parlementen mogelijk zal ondermijnen. De druk werd nog verder verhoogd door Wikileaks, dat onlangs een beloning  uitloofde van €100.000,- voor het uitlekken van de volledige TTIP tekst. Desondanks is foodwatch verbaasd over de beslissing van de Europese commissie: “De Europese Commissie weet dat dit een zeer impopulaire beslissing is. De conclusie is dan dat zij de kritiek voor lief neemt en deze verkiest boven het risico dat de informatie over de TTIP onderhandelingen publiek wordt. Dat is zorgwekkend. Wat moet zo geheim blijven dat de Commissie voor deze draconische maatregel heeft gekozen? Wat wordt er met alle macht voor de Europese burger verborgen gehouden?” vraagt foodwatch zich af.

De volgende TTIP onderhandelingsronde vindt in oktober plaats in de Verenigde Staten. Voorafgaand aan deze onderhandelingsronde zal er van 10 tot 17 oktober in heel Europa actie worden gevoerd tegen het omstreden verdrag. Op 10 oktober zal in Amsterdam een grote manifestatie plaatsvinden tegen TTIP.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dan kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. André schreef:

  Oké allemaal op 10 oktober naar De Dam! En natuurlijk onze eigen ‘gewaardeerde’ politieke partijen en kamerleden onder druk zetten. Hoewel ze hun reet afvegen met onze mening, zelfs al zouden we een meerderheid zijn (zijn we niet want NL is ook nog relatief dom). Dus zij weten (vinden zij en de dommerikjes) wat goed is voor ons onwetende burgers. We moeten niet klagen en het kwalijke voer eten dat ons wordt voorgezet. Dat is dus democratie in Nederland en de hele EU. Waar blijft die lang verwachte, bloedige doch rechtvaardige revolutie eigenlijk…?

 2. Tom schreef:

  Pfff. De boel is vanaf het begin in nevelen gehuld. Logisch dat mensen dan nieuwsgierig worden. Om dan vervolgens te vinden dat je het mag legitimeren dat er een bewaker en geheimhoudingsplicht aan te pas moet komen is extreem. Wat heb je er aan als je er niet over ‘mag’ praten? Dit is toch zeker wel in tegenspraak met een of andere wet? Of wordt die herschreven? Waarom komt het wanttrouwen in de gewone burger vandaan? Waarom zit de democratie gevangen in een kooi? Waar zijn ‘ze’ eigenlijk bang voor?

 3. Mary Ritsema schreef:

  Ik heb geleerd als iemand probeert zo veel mogelijk geheim te houden, dat die iets heeft te verbergen. TTIP doorvoeren zou wat mij betreft betekenen dat Nederland zich terugtrekt uit de Europese Unie. Als de EU stiekem zaken wil doorvoeren die ons voedsel schaden, is voor mij de grens bereikt. STOP de geheimhouding!!!!

 4. fred schreef:

  Een organisatie als de EU vind ik het grootste kanker gezwel van deze maatschappij.
  De meeste politieke partijen zoals in Nederland en vele EU buitenlanden maken de bevolking wijs dat wij niet zonder deze club kunnen,onder het mom van bijvoorbeeld de export en open EU grenzen.
  Wat de meerderheid van de bevolking helaas niet wil zien is dat het EU parlement alles is behalve een democratie.
  De EU politici trekken steeds meer macht naar zich toe op zo,n slimme manier dat de bevolking dit niet door heeft met als gevolg dat we steeds meer naar een dictatuur gaan in een kapitalistisch jasje.
  En de TTIP is daarvan een van de prachtige voorbeelden die deze EU club met alle geweld wil doordrukken over de ruggen van miljarden EU burgers.
  Verder zorgt deze politieke club erg goed voor zich zelf met toren hoge salarissen en ook nog eens super goede sociale voorzieningen als een van deze politieke personen van de ladder knallen.
  Verder zijn hun erg gek op macht en wat de bevolking vind interesseert hun totaal niets,
  Deze club zit er vooral voor hun eigen belang
  Ik hoop dat er landen gaan komen waarin de bevolking deze EU club zo zat gaat worden dat de EU kritische partijen met over grote meerderheid gaan winnen en deze club als een kaarte huis uit elkaar knalt.

 5. AV schreef:

  Jaja, wel willen kunnen beweren dat alle stukken voor iedereen in te zien waren, maar wel de beschikbaarheid voor het lezen zodanig inperken dat het gewoonweg niet te doen is om dat ook daadwerkelijk te doen.

  TTIP e.m. lijkt precies op foie gras: het moet en zal voor elkaar komen, desnoods door dwangvoederen.

  Dit is te belachelijk voor woorden! Hoe zat het ook alweer met democratie, inspraak, transparantie, openheid, … ????

  Hier kan de EU en NL toch niet mee akkoord gaan? Wie staat er op?

 6. Patrick Simons schreef:

  100en of 1000en KM’s rijden om je werk te kunnen doen en je stukken te kunnen lezen. Ik ben benieuwd hoeveel leden dit stuk op deze manier gaan lezen. Laat de WOB aanvragen maar komen zou ik zeggen.