Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft een patent goedgekeurd op een struikachtige watermeloenplant en de vruchten ervan, alsof het om een technische uitvinding gaat. Een voordeel van deze planten is dat ze minder ruimte innemen bij het kweken. Maar de struikachtige groei ontstond spontaan in de natuur en werd – volgens de patentbeschrijving – simpelweg ontdekt.
De organisatie No Patents on Seeds! tekende bezwaar aan tegen het patent, omdat het geen echte uitvinding is. Bovendien zijn patenten op klassiek veredelde plantenrassen in Europa verboden. Toch ging het EOB niet mee in deze argumenten. Daardoor blijft het mogelijk dat in de toekomst vergelijkbare patenten worden verleend.
“In Europa zijn patenten op niet-genetisch gemodificeerde planten verboden. Maar met deze beslissing heeft het Europees Octrooibureau die regel genegeerd. Het is nu aan de politiek om de wet duidelijker en sterker te maken,” zegt Christoph Then namens de internationale coalitie No Patents on Seeds!.
De zitting vond plaats terwijl er op EU-niveau ook volop wordt onderhandeld over nieuwe wetgeving rond planten uit nieuwe gentechnieken (NGT’s). In die gesprekken gaat het ook over patenten op zaden. Het Europees Parlement heeft voorstellen gedaan om patenten op zowel NGT-planten als klassiek veredelde planten helemaal te verbieden.
No Patents on Seeds! roept politici op om in elk geval patenten op klassieke veredeling te verbieden. Zulke patenten kunnen namelijk de toegang blokkeren tot het biologische materiaal dat alle veredelaars nodig hebben – of ze nu traditionele methoden gebruiken of genetische technieken. In Europa zijn al tientallen patenten verleend op klassiek veredelde planten, die betrekking hebben op zo’n 1000 variëteiten.
“De EU moet nu duidelijk maken dat klassiek veredelde planten geen patenteerbare uitvindingen zijn. Als dat niet gebeurt, zullen veel bedrijven proberen om via nieuwe gentechnieken alsnog patenten te krijgen op conventionele veredeling,” waarschuwt Johanna Eckhardt van No Patents on Seeds!.
In Europa geldt bij plantenrassenrecht (PVP) een uitzondering voor veredelaars: zij mogen bestaande rassen gebruiken voor verdere veredeling en het op de markt brengen van nieuwe rassen. Maar bij patenten is dat anders. Die kunnen juist gebruikt worden om de toegang tot biodiversiteit te blokkeren. Als zulke patenten blijven bestaan, kunnen straks alleen grote bedrijven overleven – en bepalen zij wat er wordt gekweekt, geoogst en gegeten, én tegen welke prijs.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )