De lidstaten van de EU zijn een lobby gestart bij de Europese Commissie om te voorkomen dat ze inzicht moeten geven over bijzondere belastingdeals. Daar heeft een nieuwe onderzoekscommissie om gevraagd. EU economie-commissaris Pierre Moskovici zegt dat hij die gegevens niet publiek kan maken zonder toestemming van de betreffende lidstaten zelf. En meer dan de helft van die lidstaten hebben aangegeven daar geen toestemming voor te zullen geven.
De onderzoekscommissie, TAXE, staat onder leiding van het franse Europarlementslid Alain Lamassoure en is in februari gestart naar aanleiding van de LuxLeaks affaire. Daarin werden 28000 documenten onthuld over illegale belastingdeals tussen multinationals en landen, waaronder ook Nederland.
Het gaat nu om 25 documenten voor de bewijsvoering in de meest schandalige deals. Maar naast de weigering om de documenten te overleggen, wordt de commissie ook op andere manieren gedwarsboomd. Zo verschenen de meeste bedrijven gewoon niet toen ze door de commissie voor een gesprek werden uitgenodigd. De bedrijven die verschenen waren Airbus, BNP Paribas, SSE plc and Total. Amazon, Coca-Cola, Barclays Bank Group, Facebook, Google, IKEA, McDonalds en Philip Morris lieten het afweten.
Ikea maakte het daarbij helemaal bont: ze verschenen niet voor de commissie, maar nodigde de commissieleden daarna doodleuk uit voor een eigen lobbybijeenkomst.
De bedrijven betalen soms minder dan 1 procent belasting over hun totake winst vanwege de regelingen. De commissie schat dat het in totaal om meer dan 1000 miljard Euro per jaar gaat, die de betreffende lidstaten mis lopen aan inkomsten. Dat is 12 keer meer dan de redding van Griekenland heeft gekost.
Lees meer over LuxLeaks
Lees meer op EUObserver
TAXE website