Luxemburg was jarenlang een draaischijf voor gelegaliseerde belastingontduiking met medewerking van de Luxemburgse belastingdienst. Dat blijkt uit Luxleaks, een onderzoek door meer dan 80 journalisten uit 26 landen, die samenwerkten in het International Consortium of Investigative Journalists. ICIJ is een wereldwijd netwerk van 185 onderzoeksjournalisten uit 65 landen.
ICIJ verzamelde reacties bij de Luxemburgse overheid, de Europese Commissie en PricewaterhouseCoopers Luxembourg. Ook werd het Luxemburgse staatsblad uitgeplozen. Dat leverde onder meer de informatie op dat op één Luxemburgs adres maar liefst 1600 bedrijven gevestigd zijn.
De Nederlandse partner in het onderzoek was Trouw. De krant schrijft dat ze beschikt over documenten waarin afspraken staan tussen bedrijven en de Luxemburgse belastingdienst. Daarbij gaat het om ziwel grote multinationals en banken – zoals Pepsi, Ikea, Amazon, Procter & Gamble, Heinz en JPMorgan Chase – als ook afspraken met kleinere bedrijven en rijke families.
Ook meldt Trouw dat de pas aangetreden voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zelf als premier en minister van financiën van Luxemburg in het verleden verantwoordelijk was voor de meeste belastingregelingen.
Wanneer geld eerst door Nederland wordt gesluisd, ontvangt de Nederlandse staat 0,7% over de weggesluisde winst.
De bedragen waarover het gaat zijn verbijsterend: zo geeft MO* een voorbeeld van de onderneming Vedihold, die over een winst van meer dan honderdvijftig miljoen(150.953.061,66) euro, in Luxemburg amper 3210 euro aan belastingen betaalde.
Zowel Trouw als het Belgische MO* publiceren uitgebreide dossiers over Luxleaks. De bijna 550 Luxemburgse belastingregelingen zijn nu openbaar en te bekijken op www.icij.org