De Europese Commissie heeft een rapport waaruit blijkt dat de natuurwetgeving goed werkt maanden in de la laten liggen. Het document, dat gisteravond is gelekt, laat zien dat de richtlijnen voor natuurbescherming in Europa niet moeten worden aangepast. Het rapport is onderdeel van de evaluatie van de Europese Natuurrichtlijnen. Door de bekendmaking van het rapport zo lang uit te stellen creëert de Europese Commissie onnodig onzekerheid over herstel van de bijzondere gebieden en diersoorten in Europa.
Uit het gelekte rapport van de Europese Commissie van 4 januari blijkt nu dat ze tot de conclusie is gekomen dat de natuurwetgeving niet moet worden aangepast. Des te opvallender is het dat het definitieve rapport tot nu toe geheim bleef. Het kabinet voelde zich zelfs genoodzaakt om de conferentie over de natuurwetgeving eind deze maand onder Nederlands EU-voorzitterschap af te blazen. Daarvoor komen verschillende redenen over tafel. De woordvoerder van Commissaris Juncker wijt het aan de vluchtelingencrisis, de Tweede Kamer kreeg afgelopen dinsdag Brexit als verklaring. Duidelijk is dat de Commissie de beslissing om de natuurwetgeving niet aan te passen al maandenlang uitstelt. Onze mooiste natuur krijgt daardoor niet de bescherming die ze verdient en nodig heeft. Ook bedrijven blijven hierdoor onnodig lang in onzekerheid.
Onze meest waardevolle en kwetsbare natuur wordt beschermd door Europese wetgeving, de zogenaamde Vogel- en Habitatrichtlijnen. Europa evalueert nu deze wetgeving en het gevaar dreigt dat er een versobering plaats vindt. Meerdere onderzoeken bevestigen dat de wetgeving goed is, maar dat de uitvoering beter kan. Dit werd gisteren in het Europees Parlement nog eens bevestigd door Eurocommissaris Timmermans: “Don’t fix it, if it ain’t broken”. Naar nu blijkt is de Commissie al maanden geleden tot dezelfde conclusie gekomen.
Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten en Vogelbescherming roepen de Nederlandse regering daarom op om nu tijdens haar voorzitterschap druk uit te oefenen op de Europese Commissie om het Werkdocument officieel te publiceren en aan de slag te gaan met een verbetering van de uitvoering van de Natuurrichtlijnen. Dat kan al aanstaande maandag als staatsecretaris Dijksma bij de Milieuraad in Luxemburg aanwezig is.