Aandeelhouders hebben met een resolutie de grootste olie- en gasproducent ter wereld, ExxonMobil, onder druk gezet om op haar website te laten zien hoe het bedrijf omgaat met de risico’s van klimaatverandering. Een van de belangrijkste risico’s voor bedrijven is de afwaardering van kapitaal, de zogenaamde ‘stranded assets’. Bij voorbeeld de afwaardering van olievoorraden omdat deze niet meer kunnen worden gewonnen door hoge kosten van CO2 rechten of te grote risico’s op verdergaande klimaatverandering. Zo’n afwaardering kan een enorme invloed hebben op de financiële positie van bedrijven. ExxonMobile gaat publiekelijk rapporteren hoe ze met deze risico’s denkt om te gaan.
Directeur Natasha Lamb van Arjuna Capital, een van de initiatiefnemers van de resolutie, zei: ‘Er worden steeds meer onconventionele bronnen op de balans gezet, zoals teerzanden en diepe oliereserves. Die voorraden bevatten hoge concentraties CO2, de winning is riskant, moeilijk en duur en ze lopen een groot risico op afwaardering. Als investeerders willen we zekerheid dat we ons geld niet in een bodemloze put stoppen.’
Met de toezegging van ExxonMobil is een belangrijke stap gezet in de erkenning van de noodzaak om klimaatrisico’s en de financiële effecten er van voor bedrijven, serieus te nemen. Bedrijven die dat niet op tijd doen zullen grote problemen gaan ondervinden bij hun financiering. Want als bedrijven niet duidelijk kunnen maken wat de risico’s zijn voor investeerders en hoe die risico’s worden afgedekt, zullen aandeelhouders hun kapitaal terugtrekken en investeren in duurzamere bedrijven.
In het rapport ‘Unburnable Carbon’ werd berekend dat in 2012 door de 200 grootste energiebedrijven voor bijna 675 miljard dollar is geïnvesteerd in fossiele energiebronnen, die niet kunnen worden geëxploiteerd zonder dat het klimaatrisico door de 2 graden grens heenschiet. Om die grens veilig te stellen zou bovendien twee derde van de huidige bewezen olie, kolen- en gasreserves ongebruikt moeten blijven, en dus worden afgeboekt.
De resolutie is een uitvloeisel van het Carbon Asset Risk Initiative, waarin een groep van 75 grote investeerders met een gezamenlijk kapitaal van meer dan 3 biljoen dollar, druk uitoefent op grote bedrijven om hun klimaatrisico’s te onderzoeken en te publiceren.
Volgens Lamb zijn de investeerders de kanarie in de kolenmijn. ‘Als de fossiele energiebedrijven zelf niet drastisch gaan investeren in duurzame energie, dan gaan de investeerders dat wel doen’ zegt ze.
Lees ook: Carbonbubble kan megacrisis veroorzaken