Premier Rutte kondigde bij het sluiten van de nucleaire top onverwacht aan dat Nederland zich aansluit bij internationale initiatieven om ontwikkelingsbanken te verbieden nog leningen te verstrekken voor de bouw van nieuwe kolencentrales in ontwikkelingslanden. Rutte en Obama bespraken het thema klimaatverandering tijdens de Nucleaire top, die plaatsvond in Den Haag. Het is de bedoeling dat die afspraken volgend jaar tijdens de VN-klimaattop in Parijs verder worden uitgewerkt.
Liset Meddens, coördinator van FossilFree in Nederland, is zeer tevreden met de verklaring van Rutte: “Het is een positieve verrassing dat dit onderwerp besproken is en dat er zo’n daadkrachtige afspraak is gemaakt. Rutte erkent hiermee dat investeringen in de fossiele energiesector bijdragen tot verdere opwarming van de aarde en daarmee zorgen voor gevaarlijke klimaatverandering.”
Rutte en Obama presenteerden hun verklaring in de week dat er een grote campagne is gestart, waarin het ABP wordt opgeroepen om haar investeringen in bedrijven die fossiele brandstoffen produceren terug te trekken. Het ABP zou de gevaren voor het klimaat, die verbonden zijn aan het produceren van fossiele brandstoffen, moeten onderkennen en daarom haar financiële belangen in deze vervuilende industriesector zo snel mogelijk moeten afbouwen.
Daarnaast kennen deze investeringen ook grote financiële risico’s, vanwege de zogenaamde carbon bubble, waar Duurzaamnieuws.nl al eerder over schreef. Of de verklaring daadwerkelijk wijst op substantiële aanpassingen is overigens maar de vraag. Zowel de Verenigde Staten als de Nederlandse regering zien (schalie)gas als transitiebrandstof en hebben daarin toenemende belangen. Het vooruitzicht van beperking van financiering van nieuwe kolencentrales zou heel goed gebruikt kunnen worden om kritiek van de milieubeweging op schaliewinning te pareren.
In de verklaring komen we verder bekende punten tegen: bedrijven en burgers moeten het doen, we praten er over om samen verder te praten. De meest concrete actie: in 2015 praten we verder.