De gemiddelde temperatuur in Finland is in de voorbije anderhalve eeuw al met 2 graden Celsius gestegen. Wetenschappers zijn verrast door de stijging, bijna dubbel zo snel als het wereldwijde gemiddelde.
Het Finse Meteorologische Instituut en de Universiteit van Oost-Finland bestudeerden temperatuurgegevens tussen 1847 en 2013. Daaruit blijkt dat de gemiddelde temperatuur in Finland sinds het begin van de metingen met 2 graden Celsius gestegen is. De stijging is versneld sinds de jaren zestig en bedroeg in het laatste decennium zelfs 0,14 graden – ongeveer het dubbele van de wereldwijde temperatuurstijging.
Uit de studie blijkt dat de meren in het land pas later toevriezen en het ijs ook vroeger in de lente weer smelt. “De stijging is vooral duidelijk in november, december en januari”, stellen de onderzoekers. “Ook in de lentemaanden is de stijging hoger dan normaal, maar in de zomer zijn de temperatuurverschillen minder merkbaar.”
Koude regio’s
De poolgebieden warmen sneller op dan de rest van de wereld. Dat is deels te wijten aan een zichzelf versterkende kringloop: naarmate minder oppervlakte bedekt is door ijs, wordt ook minder zonlicht gereflecteerd naar de ruimte. Het zonlicht wordt geabsorbeerd door water of land, waardoor de opwarming nog harder toeslaat en nog meer ijs smelt.
Wetenschappers hadden dus een stijging verwacht, maar vermoedden tot nog toe dat die ongeveer 50 procent hoger zou liggen dan het wereldwijde gemiddelde. De studie in Finland verrast omdat het verschil zo’n 100 procent blijkt te zijn.
Industrie
In de studie wordt enkel gekeken naar de voorbije 166 jaar – de wetenschappers doen geen uitspraken over de toekomst. Maar het VN-klimaatpanel voorspelt dat de poolregio nog tot het einde van deze eeuw sneller zal blijven opwarmen dan de rest van de wereld. “En als we de resultaten van de meest recente jaren bekijken, is er geen indicatie dat deze trend vertraagt”, zegt Santtu Mikkonen, een van de auteurs.
Dat is bijzonder slecht nieuws voor de industrie in die landen. Met name de hout- en oliesector zijn sterk afhankelijk van wegen die over bevroren grond leiden. Als de klimaatverandering de permafrost doet smelten, worden de gebieden nauwelijks nog toegankelijk.