Ftalaten, veel gebruikte stoffen in plastics, cosmetica en inkt, vertonen een statistisch verband met miskramen tussen de vijfde en dertiende week van de zwangerschap. Dat blijkt uit onderzoek bij meer dan driehonderd vrouwen.
Ftalaten worden op grote schaal gebruikt als weekmakers in plastic en pvc, maar zijn ook te vinden in parfums, eetverpakkingen en lijm. Uit eerder onderzoek bleek al dat ze de kans op geboorteafwijkingen vergroten, en nu blijkt ook dat er een verband is met miskramen tussen de vijfde en dertiende week van de zwangerschap.
Onderzoekers in Beijing vergeleken urinestalen van 132 vrouwen die een miskraam hadden met die van 172 gezond zwangere vrouwen op de reststoffen van acht verschillende ftalaten. Daaruit bleek dat de vrouwen met een miskraan aanzienlijk hogere concentraties aan reststoffen vertonen van drie varianten: diethylftalaat (DEP), di-isobutylftalaat (DiBP) en Dibutylftalaat (DnBP).
In de studie, die verscheen in het tijdschrift Environmental Science & Technology van de American Chemical Society, benadrukken dat de resultaten niet met zekerheid betekenen dat ftalaten tot een miskraam leiden. Wel is er een een duidelijk verband, zeggen ze, dat verder onderzoek verdient.
Diabetes
Eerder was uit onderzoek al gebleken dat ftalaten ook de kans op diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) aanzienlijk verhogen. Patiënten die meer ftalaten in het bloed vertonen, hebben gemiddeld een dubbel zo grote kans om op latere leeftijd diabetes te krijgen, ook bij een erg lage blootstelling.
Onderzoek in de VS toonde al eerder aan dat weekmakers het IQ van kinderen kunnen schaden. Kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan bepaalde weekmakers bleken in de lagere school gemiddeld zes punten lager te scoren op een IQ-test.
Lees hier een uitgebreid overzicht van hormoonverstoorders en hun effecten op de gezondheid.