like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Ftalaten gelinkt aan miskramen

Van: op 8 september 2015

badeendFtalaten, veel gebruikte stoffen in plastics, cosmetica en inkt, vertonen een statistisch verband met miskramen tussen de vijfde en dertiende week van de zwangerschap. Dat blijkt uit onderzoek bij meer dan driehonderd vrouwen.

Ftalaten worden op grote schaal gebruikt als weekmakers in plastic en pvc, maar zijn ook te vinden in parfums, eetverpakkingen en lijm. Uit eerder onderzoek bleek al dat ze de kans op geboorteafwijkingen vergroten, en nu blijkt ook dat er een verband is met miskramen tussen de vijfde en dertiende week van de zwangerschap.

Onderzoekers in Beijing vergeleken urinestalen van 132 vrouwen die een miskraam hadden met die van 172 gezond zwangere vrouwen op de reststoffen van acht verschillende ftalaten. Daaruit bleek dat de vrouwen met een miskraan aanzienlijk hogere concentraties aan reststoffen vertonen van drie varianten: diethylftalaat (DEP), di-isobutylftalaat (DiBP) en Dibutylftalaat (DnBP).

In de studie, die verscheen in het tijdschrift Environmental Science & Technology van de American Chemical Society, benadrukken dat de resultaten niet met zekerheid betekenen dat ftalaten tot een miskraam leiden. Wel is er een een duidelijk verband, zeggen ze, dat verder onderzoek verdient.

Diabetes

Eerder was uit onderzoek al gebleken dat ftalaten ook de kans op diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) aanzienlijk verhogen. Patiënten die meer ftalaten in het bloed vertonen, hebben gemiddeld een dubbel zo grote kans om op latere leeftijd diabetes te krijgen, ook bij een erg lage blootstelling.

Onderzoek in de VS toonde al eerder aan dat weekmakers het IQ van kinderen kunnen schaden. Kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan bepaalde weekmakers bleken in de lagere school gemiddeld zes punten lager te scoren op een IQ-test.

Lees hier een uitgebreid overzicht van hormoonverstoorders en hun effecten op de gezondheid.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. tjara schreef:

    Plastics om voedsel….ook biologisch (bv komkommers AH)..zijn niet schadelijk.jaja. Overal nog plastic, ook in de biowinkels. Maar plastic is niet meer weg te denken uit het systeem. Enige wat helpt is een aardverschuiving mensen stoppen met make-up, met haar verven en wassen, met autorijden, kortom, vrijwel alles! De maatschappij komt dan vanzelf tot stilstand! Er wordt alleen nog gegeten wat in je tuintje groeit.. Groei is onontbeerlijk stellen politici en economen…maar waarom eigenlijk? Waarom is nulgroei niet voldoende? Omdat er dan geen winsten meer gemaakt worden voor aandeelhouders, voor bonussen en krankzinnige salarissen? De volksverhuizing die nu op gang gekomen is, is slechts het begin van de aardverschuiving die we nodig hebben om te beseffen dat we deze planeet moeten delen met andere gewone mensen en dat democratie over een paar jaar tot de geschiedenis behoort, omdat de verslavingen plaatsmaken voor nieuwe vormen van slavernij..om enkele ‘hoge’ heren en dames te laten blijven voorzien van hun weelde…terweil de meute met oranje vlaggetjes zich dom vergaapt en droomt van een beter leven…omdat ze zich de democratie hebben laten ontfutselen. Het recht van de sterkste en sluwste zal zich weer doen gelden, feodale tijden zijn weer aangebroken…niks nieuws zou je denken, behalve dat we nu deze aarde met zoveel miljarden meer bevolken. Amen.

  2. Dave schreef:

    Vrolijke douchegordijn, tafelzeil, opblaasspul(eendje,bootje ,bandje), ballonnetjes, slippertjes, als het ruikt, weet je genoeg…