like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Asterix en de kernsentrale

Van: op 10 september 2015

Asterix en de kernsentraleAsterix en de kernsentrale …of het recht van de sterkste is een bekend (en waarschijnlijk het bekendste) underground stripalbum. Het was enorm populair eind jaren ’70 / begin jaren ’80 en was de eerste in een ware hoos van parodieën op bekende stripfiguren. De oorsprong van Asterix en de kerncentrale ligt echter niet in Nederland: het werd voor het eerst gepubliceerd in Wenen, Oostenrijk, als Asterix und das Atomkraftwerk in het najaar van 1978. De –illegale- strip was meteen populair en een eerste oplage van 10.000 exemplaren was in enkele weken uitverkocht. Via (West-)Duitsland bereikte de strip ook Nederland en begin juni 1979 was er een Nederlandse versie: ‘Asterix en de kernsentrale’.

De Avonturen van Asterix en de kerncentrale
Laka publiceert nu twee studies over de strip Asterix en de kerncentrale. De eerste studie is De Avonturen van Asterix en de kerncentrale. Een rijk geïllustreerde 24 bladzijden tellende brochure die voor het eerst de geschiedenis van de strip verteld. Het reconstrueert het ontstaan van de strip in Oostenrijk, hoe de Duitse versie als vrij snel in Nederland terecht kwam en onthult wie de Nederlandse uitgave gemaakt heeft. Ook gaat dit onderzoek verder in op de verschillende varianten, de invloed van de commercie en de juridische gevolgen. Daarnaast wordt er ook nog (kort) aandacht besteed aan twee navolgers: Suske en Wiske en de Keizerkraker en Kuifje in El Salvador.

Fairphone 3_Staring lady

Tentoonstelling
Van dinsdag 1 september tot en met woensdag 30 september is er een tentoonstelling in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. Daar zijn oa. alle verschillende talen van de strip te zien, maar de tentoonstelling verteld ook de geschiedenis van de strip. Een goede gelegenheid om eindelijk eens een bezoek aan het IISG te brengen. Open ma-vrijdag van 9-17 uur.

Meer info en bestellen bij LAKA

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws