Eiwitten (proteïnes) spelen een cruciale rol in het menselijk lichaam. Wij gebruiken ze onder meer voor de opbouw en het onderhoud van onze spieren. Ze zijn onmisbaar in ons dieet. Door de groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart neemt de vraag naar eiwitten toe, maar traditionele bronnen zijn niet het antwoord gezien de drastische gevolgen voor milieu en dierenwelzijn. Zijn plantaardige hamburgers en krekelsnacks de sleutel tot de proteïne-paradox? Roland Berger analyseerde de markt van alternatieve eiwitbronnen en ziet grote kansen voor met name technologie-gedreven ingrediënten-leveranciers.
Roland Berger ziet de maatschappelijke acceptatie voor het opschalen van de productie van dierlijke eiwitten afnemen, met name in Noord-Europa en de Verenigde Staten. Als we op een duurzame manier willen voldoen aan de toekomstige vraag naar voedsel, dan moeten wij alternatieve bronnen van proteïne efficiënt benutten. Deze markt is relatief jong maar groeit snel, doordat steeds meer mensen belang hechten aan gezondere voeding, duurzaamheid en dierenwelzijn. Vooral de jongere generaties – Millennials en Gen Z – zijn de drijvende kracht achter deze verschuiving. Wij geloven dat de vraag naar alternatieve eiwitbronnen verder zal versnellen naarmate het inkomensniveau van deze generaties stijgt.
Lekker, betaalbaar en toegankelijk
Pas als een voedselproduct wordt gezien als lekker, betaalbaar en toegankelijk zal het brede publiek zijn keuze (ook) baseren op de gezondheidsvoordelen, het effect op het milieu en dierenwelzijn. Bestaande plantaardige producten voldoen vaak (nog) niet volledig aan deze basisvereisten, omdat het moeilijk is om de smaak of textuur van dierlijke eiwitten te evenaren of omdat de hoge mate van verwerking ingaat tegen clean label en natuurlijke trends. Bovendien is het moeilijk voor fabrikanten om de relatief lage prijzen van dierlijke eiwitten te evenaren en speelt prijs – ondanks de beste bedoelingen – voor consumenten nog altijd een grote rol.
Next-gen eiwitten
Er wordt veel geïnvesteerd in (startups met) nieuwe, betere en heel verschillende methoden om eiwitten te maken: sinds 2010 naar schatting meer dan 3 miljard USD in de ontwikkeling van kweekvlees, gefermenteerde eiwitten en eiwitten van insecten, met een piek in 2019 en 2020. Hoewel de markt voor alternatieve next-gen eiwitten nog in de kinderschoenen staat, impliceert het toenemende aantal financieringsrondes in met name latere fases – van proof-of-concept naar productie op proefschaal en commercialisering – dat we nog veel van deze sector kunnen gaan verwachten.
Op korte termijn zijn bedrijven in plantaardige proteïnes het dichtst bij de operationele efficiëntie en productiecapaciteit die nodig zijn om te concurreren met traditionele, dierlijke eiwitbronnen. Roland Berger verwacht dan ook dat zij als eerste sterk zullen groeien en next-gen spelers op iets langere termijn. Welke alternatieve proteïnebron echter uiteindelijk ook wint, wij denken dat technologie-gedreven leveranciers van ingrediënten de grote winnaars zullen zijn.