Een kweekvleesboerderij produceert vlees op een duurzame manier zonder daar dieren voor te doden. Met hulp en subsidie uit Europa en steun van verschillende partners start in januari 2023 een haalbaarheidsstudie.
RESPECTfarms ontving onlangs definitieve goedkeuring om een haalbaarheidsstudie naar de gedecentraliseerde productie van kweekvlees te starten met een Europees consortium. Een deel van de financiering komt van het Europese Structuur- en Investeringsfonds, via het ‘Kansen voor West’ programma. Met deze bijdrage investeren RESPECTfarms en de partners 900.000 EUR in het onderzoek.
Conceptontwikkeling en haalbaarheidsstudie voor kweekvleesboerderij
In de komende 18 maanden wil RESPECTfarms een kweekvleesboerderij ontwerpen en een digitaal prototype maken. Ook start een onderzoek naar diervriendelijke cel selectie, circulair cel voeding en onderzoek naar bioreactoren. Rekening houdend met de voordelen van een lokale waardeketen en circulariteit van hulpbronnen, zullen alle elementen worden opgenomen in een geschikt businessmodel voor boeren.
“Mooi dat een duurzaam initiatief als RESPECTfarms zich met deze Europese subsidie verder kan ontwikkelen. Het helpt ons in de ontwikkeling naar een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem. Een start-up die goed past bij het profiel van de Haagse regio en de impact economie, waar veel duurzame pioniers dagelijks werken aan innovaties, die gericht zijn op de grote maatschappelijke uitdagingen waar we als samenleving voor staan”, zegt Saskia Bruines, Wethouder Financiën, Economie en Cultuur, Gemeente Den Haag
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
We zijn verheugd om te helpen bij het ontwikkelen van deze visie hoe boeren zullen worden opgenomen in het toekomstige ecosysteem van cellulaire-agricultuur. Het is belangrijk voor ons om bedrijfsmodellen en waardeketens te verkennen die de voordelen voor iedereen maximaliseren. We zijn er trots op een wetenschappelijke en technische partner te zijn voor dit project” Maarten Bosch, CEO van Mosa Meat.
“Kweekvlees biedt een oplossing voor de belangrijke problemen waar we als wereldwijde gemeenschap mee te maken hebben: de snelgroeiende bevolking op een veilige en duurzame manier voeden, tegelijkertijd de milieuschade verminderen en onze planeet behouden“, zegt Jan Westra, Strategic Business Developer bij consortiumpartner Priva.
“Ik kijk ernaar uit om voor mijn dieren te zorgen en ze niet naar de slacht te hoeven brengen. Dat we kunnen genieten van een biefstuk van het best gefokte dier, terwijl deze prijswinnaar nog steeds vrij buiten rondloopt“, zegt Leon Moonen, eigenaar boerderij Crole.
Kweekvleesboerderij: verwachtingen en waarde van partners
Het onderzoek is essentieel voor de potentiële toekomstige samenwerking en integratie van conventionele en cellulaire landbouw. Het onderzoek is waardevol voor tal van organisaties in de voedselketen die dit project ondersteunen:
“Zodra het project is voltooid, kunnen we beoordelen in hoeverre cellulaire agricultuur en de productie van gecultiveerd vlees op boerderijen een nieuw bedrijfsgebied vormen voor Zwitserse boeren. Onze betrokkenheid is dus gericht op het doel van de fenaco-coöperatie: boeren ondersteunen bij de economische ontwikkeling van hun bedrijven“, zegt Christian Consoni, hoofd van de afdeling Voedingsindustrie bij de fenaco-coöperatie.
“Wij geloven dat deze propositie goed inspeelt op de vraag naar noodzakelijke nieuwe duurzame verdienmodellen voor de bestaande agri-sector”, zegt Aernout van der Does, Directeur Banking for Food, Kringdirectie Oost-Brabant, Rabobank
“Voor het dierenwelzijn willen we dat de transitie naar kweekvlees er zo snel mogelijk komt, dat staat vast. Hoe minder intensieve/industriële veehouderij en slachtingen van dieren, hoe beter. Om de omslag naar 100 % diervriendelijk en slachtvrij vlees zo vlot mogelijk te laten gebeuren, willen we dat die transitie ook gunstig uitvalt voor de landbouwers. Anders gezegd, we willen ook de veehouders hierbij betrekken. Met dit onderzoek gaan we na waar de kansen liggen voor hen, hoe ze die het beste kunnen benutten en welke rol zij in dit verhaal kunnen spelen. Zo past de transitie naar kweekvlees in het bredere plaatje van het ethisch verantwoord verduurzamen van de economie“, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.
Na de release van de visiefilm is dit weer een stap dichter bij het realiseren van deze visie.
Het consortium bestaat uit RESPECTfarms, de kweekvleespionier Mosa Meat, Priva – een toonaangevend technologiebedrijf in de landbouw – en de Leon Moonen van de boerderij Crole. Verdere steun komt van de Duitse pionier van vleesalternatieven Rügenwalder Mühle; de Zwitserse boerenbond, fenaco Genossenschaft; Rabobank; en de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA. Samen met deze partners komen de essentiële onderdelen van de voedselwaardeketen en expertise op relevante gebieden samen.
Over RESPECTfarms
RESPECTfarms is een internationale stichting met activiteiten in Nederland, Duitsland, België en Zwitserland, opgericht door Ira van Eelen, Ralf Becks, Florentine Zieglowski en Ruud Zanders. De visie van RESPECTfarms is om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen voor conventionele landbouw, gebruikmakend van de veelbelovende technologie van cellulaire agricultuur. Om dit mogelijk te maken integreert RESPECTfarms verschillende technologieën op de boerderij. Het idee van gedecentraliseerde vleesproductie op boerderijen komt voort uit de resultaten van ’s werelds eerste consortium op het gebied van cellulaire landbouw, gefinancierd door de Nederlandse overheid. Dit onderzoek werd geleid door Willem van Eelen, vader van Ira van Eelen, een onderzoeker die wordt beschouwd als de grondlegger van het kweekvlees.