gif in plastic

In veel plastics zitten gifstoffen die er niet in thuishoren. En sommige daarvan, zoals ortho-ftalaten, tasten de ontwikkeling van de hersenen aan bij ongeboren kinderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door Project Tendr.

In een peer-reviewed artikel in het American Journal of Public Health is gepubliceerd, wijzen vooraanstaande wetenschappers en gezondheidswerkers van Project TENDR ortho-ftalaten aan als neurotoxische chemicaliën. Die vergroten de risico's van kinderen op leer-, aandachts- en gedragsstoornissen. Met name prenatale blootstelling aan ftalaten kan bijdragen aan aandachtsproblemen bij kinderen.

Vraag Offerte aan

De nieuwe oproep richt zich specifiek op het verband tussen blootstelling aan ftalaten en langdurige neurologische ontwikkelingsschade bij foetussen, zuigelingen en kinderen.

In 2019 onderzochten meer dan 30 projecten de prenatale blootstelling aan verschillende soorten ftalaten en zijn er langetermijnonderzoeken gedaan in 11 verschillende landen of gebieden over de hele wereld, aldus het rapport.

Overal ftalaten

Ftalaten zijn hormoonverstoorders en worden gebruikt als weekmakers voor kunststoffen. Ze komen voor in PVC-vloeren, kunststof tegels, tapijt met kunststof onderlaag, vinylbehang, douchegordijnen,(kunst)lederen meubels en tassen, PVC voedselverpakkingen, elektrische kabels, lijmen, verven, verf(printen), schoonmaakmiddelen, gecoate weefsels, medische producten ( zoals handschoenen en infuusslangen), cosmetica, textiel (waterbestendig kleding, plastic klompen), speelgoed (zoals plastic poppen, waterspeelgoed, kinderbadjes, zwemvleugels, luchtbedden). In de EU zijn de ftalaten DEHP, DBP en BBP verboden in speelgoed. Je leest meer over hormoonverstoorders in dit overzichtsartikel.

De experts van TENDR roepen op tot snelle maatregelen van de overheid en het bedrijfsleven om het gebruik van de hele klasse ortho-ftalaten uit te bannen. Zo kan de ontwikkeling van de hersenen van kinderen beschermd worden.

Ftalaten worden veel gebruikt in producten voor persoonlijke verzorging en cosmetica, in voedselverpakkings- en verwerkingsapparatuur, vloeren en andere bouwmaterialen. Zwarte en Latijnse vrouwen hebben een hogere blootstelling aan ftalaten dan blanke vrouwen, ongeacht het inkomensniveau.

Project TENDR, wat staat voor Targeting Environmental Neuro-Development Risks, is een groep vrijwillige wetenschappers, gezondheidswerkers en kinderverdedigers die neurotoxische chemicaliën en verontreinigende stoffen bestuderen. Ook willen ze de blootstelling van kinderen daaraan verminderen.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws