Houtkachels en open haarden staan erom bekend dat ze slecht zouden zijn voor het milieu, omdat veel van de gestookte warmte snel verloren gaat. Het zou tevens niet zuinig zijn met het hout wat verbrand wordt. Wist je dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn? Het ligt namelijk aan de stookmethode die je gebruikt, welke zeer bepalend is. Heb je ooit gehoord van de Zwitserse methode? Deze is veel milieuvriendelijker dan de traditionele stookmethode en daarnaast is deze wat vriendelijker qua rook voor je buren. Wij leggen het je graag even uit!
Hoe stook je het?
Wanneer je volgens de Zwitserse methode wilt stoken, moet je starten met het meest brandbare materiaal boven op de stapel. Denk hierbij aan een of meerdere aanmaakblokjes, bovenop wat dunne houtjes. Je kunt dikke houtblokken helemaal onderop leggen in een kruisligging. Deze blokken moeten goed droog zijn, want anders zorgen ze voor ontzettend veel rook. Zorg voor een vochtpercentage van minimaal 15% en maximaal 18%, wat je kunt meten met een speciale vochtpercentage meter. Doordat de hitte van boven komt en de grote blokken rustig warm worden gemaakt, zullen ze een stuk langer meegaan dan bij de traditionele stookmethode.
De Zwitserse stookmethode
Wanneer je een houtkachel aansteekt, zal je waarschijnlijk aan de onderkant het vuur opstoken. Dit is dus precies de eerste fout, want hierdoor gaat direct al het hout in de fik. Door je houtstapel vanaf boven aan te steken – ook wel de top-downmethode genoemd – start je het vuur rustig op. De grotere houtblokken die onderop liggen worden lichtelijk voorverwarmd. Dit zorgt voor minder rookontwikkeling en dus ook minder overlast. Daarnaast wordt de uitstoot van stof sterk verminderd, wat dus beter is voor het milieu.
Let op de zuurstof
Een vuurtje kan natuurlijk nooit blijven branden zonder een beetje zuurstof. Voordat je start met het vuur kun je de luchttoevoer compleet openzetten. Wanneer je de aanmaakblokjes hebt aangestoken is een kiertje voldoende. Wanneer de hele stapel lekker aan het branden is, kun je de deur van de kachel sluiten. Zorg wel dat je de zuurstoftoevoer niet volledig afsluit, want dan zat het vuur vrijwel direct doven.
Een gezellig vuurtje hoeft niet direct te betekenen dat je slecht bezig bent voor het milieu. Door verantwoord te stoken en zorgvuldig om te gaan met het hout, kun je er voor zorgen dat jij op een duurzame manier geniet van een verwarmend haardvuur.