We zijn met zijn alleen steeds meer bezig met onze keuzes en de impact ervan op het milieu, en dat is goed nieuws! Ook in wereld van telecommunicatie en internet zijn veranderingen gewenst. Een belangrijk stap hierin is de keuze voor glasvezelverbindingen als vervanger van kopernetwerken en DSL-verbindingen.
Traditioneel netwerk versus glasvezel
De technologie die we gebruiken om met het internet verbonden te zijn heeft een aanzienlijk invloed op ons energieverbruik. Traditionele verbindingen, zoals kopernetwerken, verbruik veel energie om gegevens te verzenden en te ontvangen. Koperkabels zijn minder efficiënt en vereisen veel meer stroom om data over lange afstanden te vervoeren. Dit zorgt voor hogere operationele kosten en een grotere belasting van het elektriciteitsnet.
Glasvezel daarentegen is ontworpen om lichtsignalen in plaats van elektrische signalen te gebruiken voor het verzenden van data. Een glasvezelkabel kan de data daarmee niet alleen veel sneller, maar ook met veel minder energie transporteren. Glasvezelnetwerken verbruiken per verzonden megabit aanzienlijk minder stroom dan kopernetwerken. Ook de CO2-uitstoot van dataverkeer via glasvezel is lager. Naast de snelheid van het netwerk maakt dit glasvezel internet daarom ook een duurzamere optie voor de toekomst.
Energieverbruik op de lange termijn
De energie-efficiëntie van glasvezel wordt nog duidelijker als we kijken naar de impact op de lange termijn. Omdat glasvezel dus gebruikmaakt van lichtsignalen, kan het netwerk veel hogere snelheden en grotere hoeveelheden data verwerken zonder het energieverbruik toe te laten nemen. Met de opkomst van streaming, online gaming en cloud toepassingen groeit de vraag naar hogere internetsnelheden enorm. Glasvezel kan deze groeiende vraag aan zonder dat er meer energie nodig is. Kopernetwerken lopen echter tegen hun limiet aan en blijven meer energie vragen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Langere levensduur en minder onderhoud
Koperkabels verouderen relatief snel en ze moeten om de paar decennia vervangen worden. Dit is een proces dat relatief energie-intensief en kostbaar is. Glasvezelkabels hebben echter een levensduur van ruim 40 jaar zonder aan kwaliteit te verliezen. Dit zorgt voor de netwerkbeheerder dus ook voor aanzienlijk minder materiaal en onderhoud. De ecologische voetafdruk van het netwerk wordt verkleind, maar ook zijn er minder kosten voor zowel de netwerkbeheerder als de eindgebruiker.
Glasvezel heeft daarmee ook minder onderhoud nodig. Onderaan de streep zorgt dit indirect ook voor minder transportbewegingen en een lagere uitstoot van voertuigen en hulpmiddelen die nodig zijn voor het onderhoud. Koper is gevoeliger voor storingen en slijtage, waardoor ze vaker gerepareerd en vervangen moeten worden. Glasvezel is zo niet alleen een duurzamer alternatief, maar ook betrouwbaarder en goedkoper op de lange termijn.
Ook economisch interessant
Glasvezel is dus niet alleen een goede keuze voor het milieu, maar is ook economisch aantrekkelijk voor consumenten en bedrijven. Glasvezel is stabiel en biedt hogere snelheden tegen lagere kosten op de lange termijn. Consumenten kunnen zo mogelijk profiteren van lagere abonnementskosten op lange termijn, terwijl ook bedrijven zo kosten kunnen besparen. Glasvezel maakt het voor bedrijven bovendien gemakkelijker om cloud oplossingen te gebruiken en remote te werken, omdat de verbinding simpelweg veel sneller is. Ook dat zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, zowel direct als indirect.