like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Goedkoopste windenergie ooit uit Borssele

Van: op 13 december 2016

borssele windparkShell gaat samen met Eneco, Van Oord en Mitsubishi zo'n 100 windmolens bouwen en exploiteren in de Noordzee, zo maakte Minister Kamp bekend. Het consortium doet dat tegen de laagste prijs ooit voor een offshore windpark.

“Shell gaat zijn ervaring met grootschalige projecten op zee nu inzetten om grote offshore windparken te bouwen. Met economies of scale kan Shell ervoor zorgen dat offshore windenergie snel goedkoper wordt dan fossiele energie,” zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This.

De kostprijs van elektriciteit uit windturbines op zee is in de afgelopen jaren exponentieel gedaald van 17 cent per kilowattuur (park boven Terschelling) tot 5,45 cent voor dit windpark voor Zeeland, terwijl het winnen van olie en gas steeds duurder wordt.

Voorzitter Hans Timmers van de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) zegt: “Dit is voor het eerst dat duurzame energie goedkoper wordt dan fossiele energie. Het laat ook zien dat de lage prijs voor Borssele 1&2 geen toevalstreffer was. Deze zeer gunstige prijs voor windenergie en het feit dat een andere partij dan DONG heeft gewonnen toont aan dat windenergie op zee een volwassen markt is geworden met veel sterke spelers en gezonde onderlinge concurrentie.”

Een enorme boost voor Nederland als koploper windenergie. Dat is de reactie van Natuur  & Milieu op de tender. ‘Nederland breekt opnieuw een record met de laagste prijs voor windenergie. De subsidie kan dus nog verder omlaag en is op den duur niet meer nodig. Veel sneller dan we ooit hadden durven denken,’ aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu.

 

Wind goedkoper dan kolen

Windenergie is nu goedkoper dan kolenstroom. Kolenstroom kost nu gemiddeld 7,5 cent per kWh. ‘Kolen zijn niet alleen vervuilend, maar vanaf nu dus ook fors duurder dan windenergie. Met de externe kosten voor vervuiling erbij gerekend, kosten kolen zelfs 16,5 cent per kWh. Tijd om voor 100% in te zetten op wind, de energiebron van de toekomst,’ stelt Van Hooijdonk.

 

Tweede park

Eerder dit jaar werd bekend dat DONG Energy het eerste windpark bij Borssele gaat bouwen. Het windpark bij Borssele is één van de vijf extra windparken die de komende jaren wordt gebouwd, om aan de doelstellingen van het SER Energieakkoord te voldoen. Daarin is afgesproken dat Nederland in 2023 16% van haar energie duurzaam opwekt, momenteel is dat nog slechts 5,6%.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: maex, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ronald schreef:

  Weer een nieuwe Green-wash actie van Shell. Shell kan het park nu steeds weer voor zich uitschuiven. Hierdoor zal het nog weer langer duren voordat het park er uiteindelijk staat. We zijn het wel gewent van Shell, en we zijn ook gewent van allerlei zogenaamde duurzame organisaties dat zij wederom met open ogen in de trukendoos van Shell trappen. Ook zien we hier wederom helemaal geen vragen over Shell en de Tarzands en hun schaligas agenda. Ook geen enkele vraag over hun aandeel in DAPL de Dakota pijplijn waar fracking en tarzand olie van Shell door heen zou worden vervoerd. Ook niets over de vreselijke mensenrechtenschendingen van Shell wereldwijd. En dit is wederom een poging van Kamp om zijn imago schoon te wassen nadat hij afgelopen week nog RWE een miljard beloofde om de bossen uit de USA hier in de centrales op te stoken. Ja en die bossen en de kernenergie uit Borssele en de paar windmolens die we nu hebben zijn de 5.6 % groene energie van ons land. Ja daar gaan we het klimaat mee reden. En al jullie energie reuzen zullen het land als eerste verlaten als het land onder water komt te staan.

 2. Theo Haffmans schreef:

  Die 5,45 cent per kWu is niet de kostprijs van de stroom maar de subsidie die nodig is om de meerkosten boven de marktprijs te overbruggen.

  Je rijk rekenen is ook een kunst.

 3. bennie oude lansink schreef:

  schell gaat ook langzaam de goede kant op.

 4. Duurzame Fred schreef:

  Ha, met dit bericht gaat mijn duurzame hart gaat weer harder van kloppen. Het duurde even voordat Henk Kamp op stoom kom. Of is dit een verkiezingstunt.
  Vooral doorgaan zou ik zeggen.

  Nu de staatsecrearis Wiebes nog.