Shell gaat samen met Eneco, Van Oord en Mitsubishi zo’n 100 windmolens bouwen en exploiteren in de Noordzee, zo maakte Minister Kamp bekend. Het consortium doet dat tegen de laagste prijs ooit voor een offshore windpark.
“Shell gaat zijn ervaring met grootschalige projecten op zee nu inzetten om grote offshore windparken te bouwen. Met economies of scale kan Shell ervoor zorgen dat offshore windenergie snel goedkoper wordt dan fossiele energie,” zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This.
De kostprijs van elektriciteit uit windturbines op zee is in de afgelopen jaren exponentieel gedaald van 17 cent per kilowattuur (park boven Terschelling) tot 5,45 cent voor dit windpark voor Zeeland, terwijl het winnen van olie en gas steeds duurder wordt.
Voorzitter Hans Timmers van de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) zegt: “Dit is voor het eerst dat duurzame energie goedkoper wordt dan fossiele energie. Het laat ook zien dat de lage prijs voor Borssele 1&2 geen toevalstreffer was. Deze zeer gunstige prijs voor windenergie en het feit dat een andere partij dan DONG heeft gewonnen toont aan dat windenergie op zee een volwassen markt is geworden met veel sterke spelers en gezonde onderlinge concurrentie.”
Een enorme boost voor Nederland als koploper windenergie. Dat is de reactie van Natuur & Milieu op de tender. ‘Nederland breekt opnieuw een record met de laagste prijs voor windenergie. De subsidie kan dus nog verder omlaag en is op den duur niet meer nodig. Veel sneller dan we ooit hadden durven denken,’ aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu.
Wind goedkoper dan kolen
Windenergie is nu goedkoper dan kolenstroom. Kolenstroom kost nu gemiddeld 7,5 cent per kWh. ‘Kolen zijn niet alleen vervuilend, maar vanaf nu dus ook fors duurder dan windenergie. Met de externe kosten voor vervuiling erbij gerekend, kosten kolen zelfs 16,5 cent per kWh. Tijd om voor 100% in te zetten op wind, de energiebron van de toekomst,’ stelt Van Hooijdonk.
Tweede park
Eerder dit jaar werd bekend dat DONG Energy het eerste windpark bij Borssele gaat bouwen. Het windpark bij Borssele is één van de vijf extra windparken die de komende jaren wordt gebouwd, om aan de doelstellingen van het SER Energieakkoord te voldoen. Daarin is afgesproken dat Nederland in 2023 16% van haar energie duurzaam opwekt, momenteel is dat nog slechts 5,6%.