like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Nederlandse pensioenfondsen investeren nog sterk in fossiel

Van: op 12 december 2016

abp wortmannEen jaar na het historische klimaatakkoord van Parijs investeren Nederlandse pensioenfondsen nog steeds miljarden in kolen, olie en gas - desastreus voor het klimaat, en niet in lijn met de nieuw afgesproken doelen. Daarom lanceert Fossielvrij NL vandaag een website waar pensioendeelnemers hun eigen pensioenfonds kunnen oproepen om ‘Paris proof’ te gaan investeren.

Liset Meddens van Fossielvrij NL heeft haast: “Het is hoog tijd voor grote stappen. Iedere investering in de fossiele industrie is een investering in het verleden en draagt bij aan klimaatontwrichting. De doelen van Parijs zijn kraakhelder: we moeten in een recordtempo van kolen, olie en gas af. Pensioenfondsen spelen hierin een belangrijke rol. Ze kunnen met hun investeringen de noodzakelijke transitie versnellen.”

 

Parijs: 1,5 graad

De oproep aan de Nederlandse pensioenfondsen wordt precies een jaar na het ondertekenen van het klimaatakkoord gelanceerd. In het klimaatakkoord van Parijs werd afgesproken dat de wereld onder de 2 graden opwarming moet blijven, en bij grote voorkeur zelfs onder de 1,5 graad. Een scherper klimaatdoel dat ook door Nederland wordt gesteund. Dit betekent dat het grootste deel van de kolen-, olie- en gasreserves onder de grond zal moeten blijven.

Cindy Coltman, pensioendeelnemer bij BPL maakt zich zorgen: “de gevolgen van klimaatverandering voltrekken zich veel sneller dan wetenschappers hebben voorspeld. Ik wil niet dat mijn pensioengeld daaraan bijdraagt. Daarom roep ik vandaag mijn pensioenfonds op om binnen vijf jaar klimaatbestendig te beleggen - weg uit kolen, olie, gas en de carbon bubble - en in lijn met de historische afspraken van Parijs.”

 

Internationale beweging

De campagne is onderdeel van een wereldwijd snel groeiende beweging van burgers en instellingen die hun financiële banden met de fossiele industrie verbreken. Later vandaag wordt er een speciaal rapport gepubliceerd over de groei van deze beweging. Wat begon als een kleine groep studenten in de VS is nu een wereldwijde, invloedrijke beweging die geloofsgemeenschappen, wetenschappelijke instituten, banken en pensioenfondsen heeft beïnvloed.

“Wij zijn kritisch”, zegt Meddens: “Ook al is de wereldwijde beweging enorm gegroeid - veel instellingen, zoals ook de Nederlandse pensioenfondsen

handelen veel te langzaam. Daarom gaan we in 2017 wereldwijd de straat op om de kracht van de fossielvrij-beweging te tonen. Met visuele acties laten we de impact van de fossiele industrie zien en versterken we onze oproep richting onze overheden en publieke instellingen om fossielvrij te gaan investeren.”

Deze wereldwijde Global Divestment Mobilisation zal plaatsvinden tussen 3 en 13 mei 2017.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bennie oude lansink schreef:

  henk Als er stroom over is hoeft er in de toekomst geen windmolens stop worden gezet dan kan er waterstof van worden gemaakt en deze kan dan weer worden hergebruik om er stroom van te maken. Ook zal er in de toekomst meer waterstof auto`s komen. Er word momenteel ook vliegtuigmotoren getest die op waterstof draaien.

 2. bennie oude lansink schreef:

  zit wel waarheid in we moeten om naar co2 vrije energie, beter nu dan over 10 of 20 jaar.

 3. Henk Daalder Pak de Wind schreef:

  Het is hoog tijd dat ook de duurzaam lobby, activisten en goedwillende burgers en bedrijven, zich gaan realiseren hoe onze energie toekomst er uit gaat zien.

  Daar spelen centrales nog steeds een rol in. En zolang we niet leren hoe biomassa duurzaam is te telen, zullen ook fossiel brandstoffen een rol blijven spelen.
  Daarom moet er druk op centrales en regeringen gezet wordne om CCS2 te verplichten.

  We gebruiken zo veel stroom, dat centrales toch al nodig blijven, de komende decennia.
  Maar ook als we een flinke overkil hebben aan windparken en zonneweides, dannog zullen er tijden zijn dat er te weinig wind en zon is.
  In die periodes zullen we de centrales nog nodig hebben. Dus moeten we ze niet sluiten.
  Wel klimaat neutraal maken, met CCS2. Dat is de best Available Technology, BAT. Dus moeten regeringen het verplciht gaan stellen.

  Met CCS” kunne ook traditionele kolen landen klimaat neutraal worden. Dat is veel urgenter, dan duurzaam.

  We gaan al steeds duurzamer worden, met steeds meer windmolens, zonneweides, duurzamer geproduceerde producnten en voedsel. Die transitie is in gang gezet, en iedereen snapt dat dat de toekosmt is.
  Maar die centrales zullen nodig blijven, maar steeds minder benut. Dus is het begrijpelijk dat de huidige exploitanten er van af willen, want veel geld ermee verdienen, gaat heel anders worden.

  Stel dat over 10 jaar, alle huishoudens en MKB bedrijbven hun eigen kavel windpark hebben.
  Daarmee wekken ze op jaarbasis hun stroom op.
  Bij te veel wind of zon, gaat een deel van de windmolens gewoonuit, dan slijten ze ook niet.
  Zonenweides gaan ook gedeeltelijk uit als er meer zon is dan nodig voor de stroom.

  Maar voor de periodes dat er te weingi wind en zon is, starten we de centrales weer op.
  Dat is duur,maar veel goedkoper dan andere vormen van balancering of opslag.

  Daarom moeten de toekomstige eigenaren van windparken en zonneweides, huishoudens en MKB, samen een paar failliete kolencentrales kopen.