like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Groen? Gewoon doen! 5 tips om duurzaam te leven

Van: op 20 augustus 2018

Duurzaamheid is een hot item. Jij wilt natuurlijk ook je steentje bijdragen aan een beter milieu. Misschien neem je al vaker de fiets of trein in plaats van de auto. Of je eet biologische producten en minder vlees. Wist je dat je met weinig moeite ook duurzaam kunt omgaan met je mobiele telefoon en apparatuur voor thuis? En het is heel makkelijk! Word eenvoudig groener met de 5 tips van groene telecomprovider KPN.

 

1.      Recycle je oude spullen

Gooi je oude of kapotte elektronische spullen niet in de afvalcontainer, maar breng ze naar een recyclepunt. Bijvoorbeeld naar de gemeentewerf. Of naar speciale inzamelpunten voor elektronische apparaten. Onderdelen uit je oude apparaten worden hergebruikt, voor nieuwe apparaten of voor iets heel anders! Ook kun je je oude mobiele telefoon inruilen voor een nieuwe. Samsung heeft bijvoorbeeld gave inruilacties. Daarbij krijg jij flinke korting op je nieuwe Samsung smartphone. Het duurzame daaraan is dat jouw oude telefoon een tweede leven krijgt. Want de onderdelen van je oude telefoon worden hergebruikt of je mobieltje wordt opgelapt voor een nieuwe blije gebruiker.

 

2.      Zet de stroom eens uit

We zijn zo gewend al onze elektronische apparaten aan te laten staan, dat we niet doorhebben hoeveel energie we verbruiken. En niet alleen als je op vakantie gaat, maar ook als je even weg van huis bent en ’s nachts als je slaapt. Eenvoudige manieren om energie te besparen:

  • Zet de tv of Bluetooth speaker helemaal uit in plaats van alleen op stand-by. Ook in stand-by modus verbruiken zulke apparaten stroom.
  • Zet je mobiele telefoon eens uit ’s nachts. Hoe zuiniger je bent met je batterij, hoe minder je je smartphone hoeft op te laden.
  • Ga je voor langere tijd weg, zet dan je internet modem en je wifi-router uit. Je gebruikt toch geen internet als je weg bent.

Pro-tip: koop een stekkerdoos met een schakelaar. Daar kun je meerdere apparaten op aansluiten en ze tegelijk uit zetten door de schakelaar om te zetten. Zo bespaar je op jaarbasis ongeveer € 40,- door je tv en toebehoren uit te zetten. Met één druk op de knop ben je veel energiezuiniger bezig!

 

3.      Kies niet altijd het nieuwste model

Je bent duurzamer bezig als je een tweedehands tv of een refurbished telefoon koopt. Voor jou hoeft dus geen nieuw product te worden gemaakt en die grondstoffen kunnen mooi in de grond blijven. Via Marktplaats kun je voor een prikkie een mooie tv van een paar jaar oud vinden. Bij KPN kun je bijvoorbeeld terecht voor refurbished iPhones voor een stuk minder geld. Deze gerenoveerde iPhones zijn zorgvuldig en professioneel gecheckt, gereinigd en waar nodig gerepareerd. Zo goed als nieuw en toch goed voor het milieu!

 

4.      Wees zuinig met je spullen

Je hóeft geen nieuwe spullen te kopen terwijl je huidige spullen het nog prima doen. Doe eens wat langer met je tv, laptop of mobiele telefoon. Een mobiele telefoon hoef je bijvoorbeeld niet elk jaar in te wisselen voor een nieuwe. Als je je besturingssysteem (iOS of Android) updatet en je geheugen af en toe leeg maakt van foto’s, filmpjes en ongebruikte apps, wordt je smartphone niet zo traag. Zo draait ‘ie best een jaartje langer mee. Met een Sim Only abonnement betaal je bovendien niet voor een dure telefoon.

 

5.      Kies voor duurzame producten

Ga je toch voor een nieuwe tv, laptop of telefoon? Overweeg dan een duurzaam geproduceerd product. Deze apparaten zijn vaak nét wat duurder in aanschaf, maar zijn wél slaaf-vrij, met gerecyclede onderdelen of van milieuvriendelijke stoffen gemaakt. Bijvoorbeeld de Fairphone. Deze eerlijke telefoon is gemaakt van materialen uit conflictvrije gebieden. Ook kun je losse onderdelen zelf bestellen en vervangen. Greenpeace kan trots op je zijn!

 

Ga er (KPN) Compleet voor!

Wist je dat je met 2 mobiele abonnementen van KPN al profiteert van de voordelen van KPN Compleet? Dus kies je voor een nieuwe mobiel, geef je oude goede mobiel aan je zoon of dochter. Dan bellen jullie gratis onderling en krijg je ook nog eens € 5,- korting op je maandfactuur.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws