Een onderzoek van Voxeurop en The Guardian onthult dat Europese “groene” beleggingsfondsen voor meer dan 33 miljard dollar geïnvesteerd hebben in grote olie- en gasbedrijven – de belangrijkste veroorzakers van de klimaatcrisis. Onder de fondsen zitten namen als Sustainable Global Stars en Europe Climate Pathway, maar tegelijk beleggen ze miljarden in bedrijven als Shell, BP, TotalEnergies, ExxonMobil en Chevron. Alleen al in deze vijf topvervuilers zit ruim 18 miljard dollar.
Beleggers zeggen dat ze via hun aandeel invloed proberen uit te oefenen op het klimaatbeleid van deze bedrijven. Maar volgens een rapport van Carbon Tracker hebben geen van de grote oliebedrijven plannen die echt in lijn zijn met internationale klimaatdoelen – en veel van die plannen zijn het afgelopen jaar zelfs afgezwakt.
De grootste beleggers in fossiele brandstoffen binnen de “groene” fondsen zijn giganten als JP Morgan, BlackRock en het Duitse DWS. Ze overtreden geen regels, want volgens de Europese SFDR-wetgeving (Sustainable Finance Disclosure Regulation) zijn investeringen in fossiele bedrijven niet expliciet uitgesloten – en dat is precies het probleem, zeggen critici. Zij pleiten voor strengere regels om misleiding te voorkomen.
“Het is absurd dat banken en vermogensbeheerders miljarden in oliebedrijven steken en dat dan ‘groen’ noemen,” zegt klimaatexpert Richard Heede. “We hebben juist investeringen nodig in schone energie, niet in de vervuilers van gisteren.”
Na vragen van The Guardian liet Robeco weten het woord “sustainable” uit de naam van hun Sustainable Global Stars-fonds te schrappen. BlackRock verweert zich door te stellen dat hun fondsen voldoen aan alle regels en transparant zijn over hun doelstellingen.
Toch blijkt uit het onderzoek dat tientallen “groene” fondsen meer dan een miljard dollar hebben geïnvesteerd in fossiele giganten. Zo stopte LGIM 88 miljoen in Shell, BP en Total, en Robeco 40 miljoen in TotalEnergies. Ook State Street heeft ruim 240 miljoen in fossiele bedrijven via fondsen met ESG-labels (milieu, sociaal, bestuur).
Hoewel de Europese toezichthouder Esma in 2024 nieuwe richtlijnen heeft opgesteld om greenwashing tegen te gaan, zijn deze pas vanaf 21 mei 2025 van toepassing – en niet bindend. Wel mogen nationale autoriteiten vanaf dan bedrijven aanspreken en eventueel bestraffen bij misbruik van “groene” labels.
Milieuorganisaties roepen op tot keiharde regels die fossiele beleggingen verbieden in fondsen die zich als “groen” of “duurzaam” profileren. Want zolang die ruimte blijft bestaan, blijft de groene belofte vooral een verkooppraatje.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )