Groen is veel meer dan decoratie alleen. Uit onderzoek blijkt dat een groene omgeving de kwaliteit van het leven vergroot. Hoe zich dat uit? Op allerlei manieren: patiënten herstellen sneller in een groene omgeving, ouderen doen minder vaak een beroep op voorzieningen, werknemers van bedrijven in een groene omgeving voelen zich prettiger en kinderen dichter bij de natuur groeien harmonieuzer op. Een ander voordeel van groen is dat kinderen in een groene omgeving beter presteren op school. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat er steeds meer onderzoek gedaan wordt naar het effect van vergroende schoolpleinen.
Groene schoolpleinen
Wie denkt aan een schoolplein ziet vooral een betegelde vlakte voor zich, onderverdeeld in een gedeelte voor de kleintjes en een deel voor de bovenbouw. Schoolkinderen rennen door elkaar, vallen zich gaten in de knieën. De meeste schoolpleinen zien er inderdaad nog steeds zo uit als vijftig jaar geleden. Waar binnenin de school van alles is veranderd, schoolbanken verruild voor ergonomisch verantwoorde tafels en stoelen, is het schoolplein anno 2014 vaak nog steeds van beton.
Vanuit de sociale wetenschap komen steeds meer signalen die erop duiden dat een ‘groen’ schoolplein – ondanks de voorbehouden die er aan verbonden kunnen zijn (onderhoud, onoverzichtelijkheid) – veel voordelen biedt voor de ontwikkeling van schoolkinderen. De Stichting iVerde, waarin verschillende organisaties van bedrijven in de groensector samenwerken, onderstreept het belang van meer kennis over de effecten van een groene omgeving.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Op een Gezond Schoolplein krijgen kinderen de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Dat is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur. Tijdens én na schooltijd. Dit heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties.
Onderzoek Vrije Universiteit
Jolanda Maas (Vrije Universiteit) en Dieuwke Hovinga (Hogeschool Leiden) hebben, in samenwerking met Stichting Veldwerk Nederland, een onderzoek geïnitieerd dat onder meer tot doel heeft in kaart te brengen welke gevolgen een groen, dan wel een grijs schoolplein, heeft voor leerlingen van de groepen 4, 5 en 6.
De onderzoeksters onderscheiden daarbij een vijftal terreinen: aandacht en concentratie (1); intensiteit en variatie in het spelen en bewegen (2); sociale en emotionele ontwikkeling (3), motorische ontwikkeling (4) en mathematische prestaties (5).
Een schoolplein met natuurlijke elementen zoals gras, moestuin en boomstammen wordt beter gewaardeerd dan een ‘grijs’ schoolplein. Groene schoolpleinen worden leuker, avontuurlijker, mooier, fijner en gezelliger gevonden dan schoolpleinen met een stenen inrichting. Daarnaast blijkt dat een groen schoolplein meer biedt dan alleen speelplezier: het groene plein wordt vaker en voor meer verschillende (les)activiteiten gebruikt dan het stenen schoolplein.
Onderdelen van een groen schoolplein
Zoals gezegd schakelen steeds meer scholen over op groene schoolpleinen omdat ze daar de positieve meerwaarde van inzien. Maar wat is een goed groen schoolplein nu precies? Volgens het onderzoek dient er bij de inrichting van het schoolplein met de volgende inrichtingselementen rekening te worden gehouden:
- Ontspanning
- Activiteit (nodigen uit tot doen)
- Veelzijdig bewegen (primaire bewegingsvormen)
- Gevarieerd spel (rekening houdend met verschil in leeftijd en geslacht)
- Zintuiglijk ervaren
Om deze redenen worden grasveldjes, bostuintjes en speeltoestellen positief gewaardeerd. Ook een kinderboerderij, waar interactie mogelijk is met dieren, wordt als een positief element gezien. Sportelementen zoals een voetbalveldje of tafeltennistafel worden wisselend gewaardeerd, meestal afhankelijk van het geslacht. Het blijkt dat jongens hier met name positief over zijn.
Gemeenteraadsverkiezingen in aantocht!
Op 19 maart 2014 zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraden. De stichting iVerde stelt zich ten doel de bewustwording van de waarde van groen in Nederland te bevorderen. Ook wil iVerde de waardering van ons groen vergroten. De stichting is een initiatief van LTO Vakgroep Bomen & Vaste Planten, Anthos en branchevereniging VHG. Zij vertegenwoordigen respectievelijk de producenten van groenproducten, de handelsbedrijven en de hoveniers- en groenvoorzienersbedrijven. De stichting iVerde doet een beroep op bestuurders en politieke partijen om verdere bezuinigingen op groen te stoppen.
Burgers zijn op 19 maart aan zet
iVerde richt zich op verantwoordelijke burgers. Die zijn immers op 19 maart aan zet! iVerde doet dan ook een oproep om te stemmen op die partijen die de waarde groene schoolpleinen maar ook de waarde van plantsoenen, perken, bermen, parken en onderkennen en belangrijk vinden. Partijen die inzien dat het welbevinden van hun jonge en oudere burgers wordt gediend met goed onderhouden, fraai groen. Niet alleen iVerde vindt dat met gemeentelijke bezuinigingen de groene ondergrens is bereikt. Dat geldt ook voor heel veel verantwoordelijke burgers. En let wel: groene stemmen tellen!
Meer informatie?
Daarvoor kunt u contact opnemen met Mireille van Velde via email [email protected] of [email protected]