like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Groenfonds helpt bij financieren van grote natuurherstel projecten

Van: op 7 juli 2017

natuurGrote natuurherstel projecten vragen soms een forse voorfinanciering. Dat zet een rem op de voortgang van deze projecten. Dankzij een samenwerkingsovereenkomst met het Nationaal Groenfonds kunnen de Bosgroepen nu makkelijker grote herstelprojecten uitvoeren.

De Bosgroepen, onafhankelijke coöperatieve verenigingen van en voor eigenaren van bos- en natuurterreinen, voeren door heel Nederland grotere en kleinere natuurherstelprojecten uit. Grote natuurherstel projecten, in het kader van bijvoorbeeld PAS en SKNL, zijn kostbaar. Provincies – vaak opdrachtgever – werken sinds kort op basis van nacalculatie. Deze projecten moeten dus voorgefinancierd worden. Het gaat dan vaak om een paar ton. Die kosten zijn niet altijd uit eigen middelen te financieren.

In het Groenfonds vonden de Bosgroepen een partner. Tegen een relatief aantrekkelijk rentepercentage financiert het Groenfonds grote projecten voor. Deze rentekosten komen ten laste van het project en worden op die manier meegefinancierd.

 

Voordeel voor leden én provincie

Van de constructie werd al gebruik gemaakt bij de voorfinanciering van het project Zomerpolder in Beetsterzwaag. Bij het project zijn zowel particuliere grondeigenaren als de provincie betrokken. De Bosgroepen namen er de waterhuishouding onder handen, ten gunste van   vegetatie en weidevogels. Ben Huisman, directeur Unie van Bosgroepen: “Zonder de afspraak met het Groenfonds had dit project geen doorgang kunnen vinden. Nu kon dat wel. Daarmee zijn zowel onze leden als ook de provincie geholpen. Allebei kunnen op deze wijze gebruik maken van de expertise van de Bosgroepen. In de toekomst kunnen we makkelijker grote projecten voor leden en andere opdrachtgevers uitvoeren.”

 

Beter en sneller natuurherstel

Jac. Meter, Nationaal Groenfonds: “Voor ons is het belangrijk dat projecten in landschap en natuur doorgang kunnen vinden die anders stagneren. Door voorfinanciering van het Groenfonds kunnen herstelwerkzaamheden plaatsvinden zodra het nodig is, zonder te hoeven wachten op geld dat op termijn (achteraf) beschikbaar komt. Dit is belangrijk voor het behoud en de kwaliteit van de natuur en voor het kunnen realiseren van dit soort projecten”.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws