Hydroenergie, energie uit water, is vooral bekend om zijn grote toepassingen zoals stuwdammen. Maar water is overal, niet alleen in meren en rivieren, maar ook in infrastructuur zoals waterleidingen en riolen. In veel van die systemen vinden drukverschillen plaats, die ook kunnen oscilleren. Het H-Hope project onderzoekt nu hoe daar energie uit gewonnen kan worden en het boekt vooruitgang.
Het Hidden Hydro Oscillating Power for Europe (H-HOPE) project werd in 2022 gelanceerd als onderdeel van het Horizon Europe-programma van de EU. Dit vierjarige project richt zich op het ontwikkelen en testen van slimme technologieën die verborgen energie uit bestaande waterinfrastructuur kunnen halen. In het afgelopen jaar heeft het project enorme stappen gezet. Onder leiding van professor Giovanna Cavazzini van de Universiteit van Padova werkt een team van 14 partners uit 9 landen samen om deze innovatieve technologie werkelijkheid te maken.
H-HOPE laat zien hoe waternetwerken in Europa slimmer en duurzamer kunnen worden. Het doel is om energie-opwekkende systemen te ontwikkelen die kleine apparaten, zoals IoT-sensoren in water- en afvalwatersystemen, van stroom kunnen voorzien. Dit draagt bij aan een efficiënter waterbeheer én helpt Europa’s klimaat- en energiedoelen te behalen.
Doorbraak
Een eerste grote doorbraak kwam van de Universiteit van Padova, waar tests hebben aangetoond dat elastische cilinders met piëzo-elektrische technologie in leidingen tot wel 62% mechanische efficiëntie kunnen behalen. Ondertussen zijn er bij de Brno Technology University en de TU Wien speciale testopstellingen opgezet, waarmee de technologie verder wordt getest en geoptimaliseerd voor verschillende toepassingen, zoals in open waterstromen en pijpleidingen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Om de impact van het project te vergroten, is het H-HOPE Learning Platform gelanceerd. Dit platform biedt leerzame content over onderwerpen als 3D-printen voor waterenergie-opwekkers en geavanceerde stromingsmodellen. Zo wil H-HOPE kennis delen en bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energietechnologieën.
Daarnaast werkt het project nauw samen met beleidsmakers en experts. Zo organiseerde het een succesvolle beleidsworkshop in Brussel over wet- en regelgeving en was het project aanwezig op grote internationale evenementen zoals World Water Week en de EU Sustainable Energy Week 2024.
Op donderdag 10 april 2025 vindt het grote midterm-evenement “Hidden Hydropower: Unlocking the Digitalisation of Water Networks” plaats in het Palazzo della Salute in Padova, Italië. Dit event start met een presentatie van de behaalde H-HOPE-resultaten en biedt een breed programma met panelgesprekken over de uitdagingen en kansen van energie-opwekkende systemen, duurzame energie en de toekomst van stedelijke waternetwerken. Ook wordt er een live demonstratie gegeven van de nieuwste prototype-technologie. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om te leren over de risico’s, obstakels en strategieën voor het opschalen van verborgen waterkrachttechnologie.
Met de afronding gepland in oktober 2026, is H-HOPE goed op weg om een belangrijke bijdrage te leveren aan het verminderen van CO₂-uitstoot en het versterken van Europa’s energieonafhankelijkheid. Tegelijkertijd helpt het de veerkracht van waternetwerken te verbeteren door innovatieve waterkrachtoplossingen. Dit project laat zien hoe samenwerking en slimme technologieën de toekomst van duurzame energie kunnen veranderen.