De belofte dat China zijn steun aan nieuwe kolencentrales in het buitenland gaat beëindigen werd wereldwijd met veel bijval ontvangen. President Xi Jinping deed de uitspraak dinsdag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Maar dat is oud nieuws. Het land financiert al geen nieuwe steenkoolprojecten meer in het buitenland.
China was jarenlang een grote financier van steenkool in de wereld, vooral in snelgroeiende Aziatische economieën. En het is goed nieuws voor het klimaat dat het daarmee stopt. In plaats daarvan gaat China ontwikkelingslanden meer steun geven bij het ontwikkelen van groene en koolstofarme energie.
Maar de belofte van Xi is in feite niet meer dan een bevestiging van een ontwikkeling die al gaande is en dus weinig extra toevoegt aan maatregelen voor het klimaat. Zo verkoopt China zijn inzet dubbel.
Tussen 2014 en 2020 werden voor ongeveer 160 miljard dollar aan door China gesteunde kolengestookte elektriciteitscentrales gepland buiten China. Meer dan $ 88 miljard daarvan is echter al opgeschort of geannuleerd, en slechts één van de 52 projecten die sinds 2014 zijn aangekondigd is daadwerkelijk in gebruik genomen. Dat schrijft de Financial Times op basis van gegevens van het Chinese International Institute of Green Finance. De verschuiving was waarschijnlijk het gevolg van toegenomen concurrentie door zonne- en windenergie.
In de eerste helft van 2021 financierde China helemaal geen kolenstroom projecten in het buitenland. Er is inmiddels weinig belangstelling meer vanuit de financiële wereld om in steenkool te investeren. Ook ging de Chinese bank ICBC met actievoerders om de tafel om de terugtrekking uit een kolencentrale in Zimbabwe te bespreken.
Nog steeds kolen in China
Ondertussen blijft China in eigen land afhankelijk van steenkool. In de eerste helft van 2021 keurden de Chinese autoriteiten de bouw goed van nog eens 24 kolengestookte elektriciteitscentrales.
Als alle geplande kolencentrales operationeel worden, zou de wereld het doel missen om de opwarming te beperken tot minimaal 1,5 ° C en maximaal 2 ° C boven het pre-industriële niveau onder het akkoord van Parijs, zei secretaris-generaal Guterres van de VN.
Overigens is China maar een deel van het verhaal. Hoewel China de grootste publieke geldschieter van steenkool is, bleek uit onderzoek van de Universiteit van Boston dat Chinese financiën slechts betrokken waren bij 13% van de kolenstroom capaciteit die tussen 2013 en 2019 operationeel of in ontwikkeling was buiten China. Een groot deel van de rest kwam van Amerikaanse institutionele investeerders zoals Vanguard , BlackRock en de Capital Group. Dat schrijft Climate Home News.