like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Bingo: glyfosaat in je bier

Van: op 25 februari 2016

glyfosaat in Duits bier[updated] In 14 populaire Duitse biermerken zijn sporen van gif aangetroffen. Het gaat om de onkruidverdelger glyfosaat. Die kan volgens de gezondheidsorganisatie WHO kankerverwekkend zijn. De Duitse biermerken worden ook veel in Nederland verkocht. Het bericht wordt door veel media verspreid.

Het Duitse milieu-instituut in München heeft een rapport gepubliceerd waarin melding wordt gemaakt van alarmerende hoeveelheden gif in Duitse biertjes. De waarden die gemeten zijn liggen tussen de 0,46 en 29,74 microgram per liter. De wettelijk toegestane hoeveelheid giftige stof in drinkwater is 0,10 microgram per liter.

Of het echt gevaarlijk is, is te betwijfelen. Dat zegt althans een woordvoerder van de Duitse voedselauthoriteit: "Om een mogelijk gevaarlijke hoeveelheid glyfosaat binnen te krijgen, moet een volwassene ongeveer 1000 liter bier per dag drinken''. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft nog geen melding uit Duitsland gekregen en onderneemt dus nog geen actie.

Glyfosaat is sterk omstreden. Recent nog publiceerde Duurzaamnieuws nog een artikel over de inspanningen van de EU om de onderzoeken waarin gezondheidsrisico's van glyfosaat worden beschreven, geheim te houden. Door het massale gebruik is het echter onvermijdelijk dat het gif uiteindelijk ook in voedingsmiddelen terecht komt.

Ravage webzine meldt dat uit een onderzoek dat al in  2013 in opdracht van Friends of the Earth werd uitgevoerd  in achttien Europese landen blijkt dat veel deelnemers aan de test glyfosaat in hun lichaam hebben. Van alle Europese deelnemers is 24 procent positief getest op de aanwezigheid van glyfosaat. Bij vijf van de acht Nederlandse proefpersonen werden resten ervan aangetroffen in de urine. Alle deelnemers aan de test waren in 2013 woonachtig in Europese steden, en waren zelf niet werkzaam in de land- en tuinbouw zodat directe inname kan worden uitgesloten.

Duits bier mag maar drie ingrediënten bevatten: water, hop en gemout graan. Dat is het Reinheitsgebot, dat al sinds 1516 geldt. Het glyfosaat komt waarschijnlijk via het graan in het bier, denken de onderzoekers. "Dit is onverenigbaar met het imago van 'zuiverheid en natuurlijkheid' dat Duitse brouwerijen hebben", zegt biologe Sophia Guttenberger van het milieu-instituut in Duitse media.

Het instituut roept de brouwerijen op om aan de consument duidelijk te maken wat er precies in hun bier zit en de hoeveelheid pesticide in hun bier te verminderen. Ook zouden er Europese regels moeten komen, vindt het instituut.

Deze 14 biermerken zijn onderzocht en bevatten volgens het rapport glyfosaat, bekijk hier hoeveel gif er is aangetroffen:

Oettinger
Bitburger
Veltins
Beck's
Paulaner
Warsteiner
Hasseröder
Radeberger
Erdinger
Augustiner
Franziskaner
König Pilsener
Jever

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Conny schreef:

  Kijk ook maar eens op de site van je drinkwaterleverancier. Uit de drinkwatertesten komt ook steeds vaker gyfosfaat en zelf ander industrieel gif

 2. Bertus Buizer schreef:

  De vraag is wat mij betreft niet of boeren niet allerlei gemakken gegund zijn in hun bedrijfsvoering. Het gaat er om tegen welke prijs die geoorloofd zijn. op 26 februari schreef ik een blog naar aanleiding van de uitzending van Zembla van 24 februari: http://www.sustainablefoodsupply.org/zorgen-over-het-gebruik-van-glyfosaat-gaan-over-gezondheid-mens-en-meer/

 3. Gerdie schreef:

  Wordt brood ook niet van graan gemaakt….?

 4. Ron schreef:

  Pyriproxyfen zit ook overal in? De kindjes in Zuid Amerika worden geboren met een te klein hoofdje. En wij moeten dat allemaal niet erg vinden.

 5. Richard schreef:

  Landbouwgif zit overal in. Laat ze maar Grolsch, Brand, Heineken en al die anderen Nederlandse bieren maar ‘s onder de loep nemen!