In de zorg is er een ontwikkeling gaande die niet te stoppen lijkt. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, maar daar is minder geld voor beschikbaar. Een duurzaam gevolg daarvan is het hergebruik van spullen. Dure producten die voorheen naar het grofvuil gingen, worden nu vermaakt en gerestaureerd. Denk aan scootmobielen, tilliften en rollators. Nieuw is het hergebruik van maatwerk woningaanpassingen.
Slim en duurzaam ondernemen
Tot enkele jaren geleden bestond de markt van trapliften enkel uit nieuwe trapliften. Een traplift was een product dat voor elke situatie speciaal op maat gemaakt moest worden. De eigenaar van Smienk Trapliften dacht hier anders over.
Erik is drie jaar geleden gestart met het bedrijf Smienk Trapliften. Daarvoor werkte hij ook voor een bedrijf gespecialiseerd in hulpmiddelen voor senioren, waaronder trapliften. Zo kwam hij op het idee om trapliften op een andere manier aan te gaan bieden.
“Er was mij altijd verteld dat trapliften hergebruiken niet mogelijk was. Dat dit ten koste gaat van kwaliteit en veiligheid. Maar dan kwam ik bij klanten thuis die in een standaard rijtjeshuis wonen, waarbij de trap gewoon een standaard maat fabriekstrap is. Door de loop van de jaren kwam ik het zo vaak tegen dat klanten voor duizenden euro’s een traplift hadden aangeschaft en deze na korte tijd niet meer nodig hadden. Omdat wij niet s meer met de liften deden belandde ze voor een paar tientjes bij het oud ijzer. Aan de andere kant kwam ik wekelijks bij klanten die geen nieuwe lift konden betalen. Eén plus één is twee.”
Dus werd in 2012 de eerste tweedehands traplift opgekocht, gereviseerd, op maat gemaakt en doorverkocht. Ondertussen heeft Erik met zijn bedrijf wel bewezen dat ook de consument graag kiest voor een duurzame oplossing. In de afgelopen drie jaar heeft Smienk Trapliften al enkele duizenden tweedehands trapliften geplaatst. Zijn bedrijf is in enkele jaren gegroeid naar ruim 50 man personeel. En het kan nog duurzamer. Inmiddels biedt Smienk Trapliften ook de mogelijkheid om gebruikte trapliften te huren. Mensen die kortstondig slecht ter been zijn, kunnen nu tijdelijk een traplift huren. Hergebruik maakt trapliften duurzamer en klanten besparen duizenden euro’s.
Geld of milieu?
Geldbesparing kan dus een prima aanleiding zijn voor duurzaamheid. De trend in de zorg is dat rolstoelen, brancards en tilliften worden doorverkocht. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.tweedehandshulpmiddelen.nl/ of www.zorgoutlet.nl. Zo zijn er tientallen websites die tweedehands hulpmiddelen aanbieden. De ontwikkeling van hergebruik in de zorg gaat verder. Initiatieven als Smienk Trapliften brengen deze ontwikkelingen in een stroomversnelling.