Duurzaamheid en maatschappelijk-verantwoordelijk ondernemen zijn termen die steeds belangrijker worden in de wereld van vandaag. In het klimaatakkoord in Parijs wordt gestreefd naar een CO2-neutraal Europa in 2050. Hier helpen alle kleine beetjes bij. Werk je met een schoonmaakbedrijf samen? En hoe kom je erachter of deze duurzaam is?
Duurzaam schoonmaken
Om een duurzaam schoonmaakbedrijf te herkennen is eerst duidelijkheid nodig over wat een duurzaam bedrijf is. Bij duurzaam schoonmaken komen er verschillende dingen kijken. Wat belangrijk is dat er zoveel mogelijk milieubewuste keuzes gemaakt worden. Uiteraard gaat het wel om hygiëne dus er mag niet worden ingeleverd op kwaliteit. Duurzame schoonmaak bestaat uit het gebruik van geschikte dosering methodes en het vermijden van agressieve schoonmaakmiddelen.
Een voorbeeld hiervan is bleekwater. In bleekwater zit chloor wat erg slecht is voor het milieu. Regelmatig schoonmaken met een natuurlijke zeep of een allesreiniger is even hygiënisch en minder schadelijk voor het milieu. Ook voor chemische ontstoppingsmiddelen zijn alternatieven. Je kunt beter kiezen voor de zuignap of gewone sodakorrels waar je heet water over giet voor het ontstoppen van een verstopte afvoer. Voor het ontkalken kun je beter kiezen voor azijn in plaats van chemische ontkalkmiddelen.
Meer dan milieuvriendelijkheid
Bij MVO en duurzaamheid in de schoonmaakbranche denken veel mensen aan het gebruik maken van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Het gebruik van schoonmaakmiddelen is maar een klein onderdeel van het geheel. Gelukkig maakt de milieuwetgeving het bijna onmogelijk om met verkeerde schoonmaakmiddelen te werken. Het belangrijkste binnen de schoonmaakbranche om duurzaam te kunnen zijn is de duurzame inzetbaarheid van mensen.
Hier zijn een aantal MVO-criteria in de schoonmaakbranche op een rijtje:
- Uitgespaarde transactiekosten.
- Ziekteverzuimreductie medewerkers.
- Welbevinden klanten.
- Schoonmaakwerk overdag.
- Milieuvriendelijke schoonmaak met mens- en milieuvriendelijk vervoer, energiezuinige schoonmaakapparatuur, beperking watergebruik, verantwoorde afvoer resten en vuil, mens- en milieuvriendelijke reinigingsmiddelen.
- Kwaliteit schoonmaakwerk, zoals reinheidsnormen en prestatienormen.
- Cao-eisen.
- Scholingsmogelijkheden, waaronder: cursussen Nederlandse taal.
- Ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden.
In de schoonmaakbranche is er veel personeel met afstand tot de arbeidsmarkt. Voorbeelden hiervan zijn personen met een handicap, mensen die lang werkloos zijn en personen met allochtone afkomst. Hier is dus ruimte voor verbetering. Dit heeft ook invloed op de CAO. Over de opleiding van het schoonmaakpersoneel en het leren van de Nederlandse taal zijn afspraken gemaakt. Hierdoor kan het personeel beter functioneren tijdens het werken.
Gecertificeerd
Als je zekerheid wil in de keuze van je schoonmaakbedrijf, dan kan de EU Ecolabel die zekerheid bieden. Het EU Ecolabel geeft aan of een schoonmaakbedrijf voldoet aan de eisen van een duurzaam schoonmaakbedrijf. De Europese Commissie is verantwoordelijk voor het uitbrengen van dit label.