like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Hoe maak je van een lokaal energie-initiatief een goed businessplan?

Van: op 31 augustus 2014

hier opgewekt energy pitHoe maak je voor jouw lokale duurzame energie-initiatief een businessplan dat aantrekkelijk is voor externe financiers zoals banken, investeringsfondsen of je eigen leden? Een vraag waar veel initiatieven tegenaan lopen. Daarom organiseert HIER opgewekt op 25 september de Energy Pit, waarbij een expertpanel de businessplannen van energie-initiatieven beoordeelt en van advies voorziet. Je kunt de Energy Pit als toeschouwer bijwonen.

Expertpanel selecteert drie businessplannen

Vraag Offerte aan

Marieke Wagener van HIER opgewekt, het kennisplatform voor lokale duurzame energie-initiatieven: “Het vinden van financiering is één van de grootste obstakels waar lokale duurzame energie-initiatieven tegenaan lopen. Tijdens de HIER opgewekt Energy Pit krijgen initiatieven de mogelijkheid om hun businessplan te presenteren aan bankiers, investeerders, ervaringsdeskundigen en andere specialisten. Niet om er gehakt van te maken, maar om het te verbeteren en wellicht zelfs te financieren!”

De afgelopen weken bestudeerde een expertpanel de ingezonden businessplannen om er uiteindelijk drie te kiezen die tijdens de HIER opgewekt Energy Pit gepresenteerd mogen worden:

 • WatTpiekTAssen
 • Waterkrachtcentrale Maastricht
 • EigenWijkse Energie Coöperatie

Bij de selectie speelden factoren als realiteitsgehalte, het belichten van de vraagkant, management en organisatie en het verdienmodel een belangrijke rol. Maar evenzo belangrijk was het leerelement: Wat kan de beweging van lokaal duurzaam als geheel leren van de businessplannen en de kritische noten die de jury gaat kraken? Kennisuitwisseling tussen initiatieven onderling en met experts staat immers centraal bij HIER opgewekt.

Lokaal duurzaam heeft professionaliseringsslag te maken

In het expertpanel nemen onder andere Henk Doorenspleet van Rabobank en Siward Zomer van e-Decentraal plaats. Daarnaast zijn Green Spread, Start Green, Reggestroom, Rebelgroup, Meewind en ASN Bank vertegenwoordigd.

Henk Doorenspleet heeft in de dagelijkse praktijk veel te maken met coöperaties en herkent de problemen waar energie-initiatieven tegenaan lopen ook in andere sectoren: “Veel energie-initiatieven kloppen bij lokale Rabobanken aan voor kennis, advies en financiering. Wij zien in alle sectoren dat coöperaties de neiging hebben om het wiel steeds opnieuw zelf uit te vinden. Er wordt veel vergaderd, gediscussieerd en heruitgevonden. Initiatieven hebben moeite om daadwerkelijk stappen te zetten omdat veelal de juiste kennis ontbreekt. Ik denk dat alles vaak een stuk effectiever kan. Veel kennis is elders al aanwezig, je hoeft alleen maar de juiste mensen te betrekken.” Doorenspleet is zelf ook lid van een lokale energiecoöperatie; deA in zijn woonplaats Apeldoorn.

Siward Zomer van e-Decentraal beaamt dat de beweging veel behoefte heeft aan professionele mensen: “Vanuit de ingestuurde business cases is duidelijk op te maken dat veel duurzame initiatieven heel goede ideeën hebben, maar moeite hebben om daar echt concrete plannen van te maken. Van idee naar eerste paal in de grond is een lange weg en projectontwikkeling is echt een vak apart. De beweging heeft daarin nog een flinke professionaliseringsslag te maken.” Zomer is tevens ervaringsdeskundige, want hij is ook voorzitter van coöperatie De Windvogel. “Het goede nieuws is dat er andere initiatieven zijn die hen voorgingen en antwoord kunnen geven op vragen als: Waar haal je kapitaal vandaan? en Welke ondernemingsvorm neem je aan? Veel problemen zijn eerder al eens opgelost.”

 

Praktische informatie HIER opgewekt Energy Pit

Datum:                   donderdag 25 september 2014
Tijd:                         13.30 - 17.00 uur, aansluitend een borrel
Locatie:                  Media Plaza Utrecht
Aanmelden:          www.hieropgewekt.nl

 

Tijdens de eerste Energy Pit in 2013 stonden de businessplannen van deA, Reggestroom en Energie Collectief Capelle in de schijnwerpers. Na een presentatie van ongeveer zes minuten, onderwierp het expertpanel hen aan een kruisverhoor. Helder en vooral eerlijk. Wagener: “De experts wisten feilloos de zwakke plekken in de plannen te vinden, stelden soms harde vragen maar dachten vooral mee hoe de initiatiefnemers een sprong vooruit konden maken. De sfeer was pittig, maar positief en de goed gevulde zaal deed actief mee.

Op www.hieropgewekt.nl blikken de initiatieven nu, een jaar later, terug op wat de Energy Pit hen gebracht heeft. De verkregen adviezen hebben alle pitchers verder geholpen;

 • DeA bereikte de doelstelling van 500 klanten eind 2013;
 • Reggestroom kijkt terug op een geslaagde crowdfunding en;
 • Energie Collectief Capelle is inmiddels een begrip geworden in Capelle aan den IJssel.

Energy Pit bijwonen

Je kunt de Energy Pit ook als toeschouwer bijwonen, want zonder publiek geen pit. “Niet alleen voor diegenen die hun eigen businessplan presenteren zijn de adviezen erg waardevol, de Energy Pit is voor alle lokale duurzame energie-initiatieven een bijzondere leerervaring. Je doet ideeën op voor innovatieve financieringsconstructies, samenwerking met financiers en een goed businessplan voor je project. Bovendien kun je in contact komen met potentiële financiers”, aldus Wagener. Aanmelden kan via www.hieropgewekt.nl.

Over HIER opgewekt

HIER opgewekt is hét kennisplatform voor lokale duurzame energie-initiatieven en iedereen die daar interesse in heeft: initiatiefnemers, maar ook samenwerkingspartners zoals gemeenten, provincies, corporaties, verenigingen van eigenaren, adviesbureaus en serviceverleners.

De beweging lokaal duurzaam is enorm divers. Initiatieven variëren in grootte, zitten in verschillende ontwikkelingsfasen, hebben verschillende rechtsvormen en ook de ambities zijn uiteenlopend. Veel initiatieven bloeien, maar ervaren knelpunten op uiteenlopende gebieden. Vooral met kennis zijn veel van hen geholpen, kennis die vaak bij andere initiatieven en experts al aanwezig is. HIER opgewekt gelooft in de toekomst van lokale energie opwekking en doet er alles aan de lokale duurzame energie initiatieven te ondersteunen en te professionaliseren, te verbinden en positief te positioneren.

HIER opgewekt wordt mede mogelijk gemaakt door de VNG, Alliander, Fudura (onderdeel van Enexis) en Stedin. Kijk voor meer informatie op www.hieropgewekt.nl.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws




 

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Het is niet ondernemerschap wat mist, maar transparante en stabiele regels.
  De rijksoverheid zaait bewust onzekerheid voor duurzaam, in al zijn aspecten.
  daar is de roep om ondernemerschap een volgzaam antwoord op
  We moeten juist n opstand komen tegen de fossiele overheid, die elke paar jaar de regels voor duurzaam veranderd, om de onzekerheid in stand houd, en fossiel ondernemers vuile centrales 40 jaar elvensduur gunt.

  WEe hebben geen ondernemerschap nodig om een woonwijk te runnen, of een eigen huis te bewonen.
  Zo moet het ook voro duurzame installaties zijn

  Gemeenten moeten bijvoorbeeld windparken ook als woonwijken ontwikkelen, met het oogmerk dat de eigen inwoners een kavel windpark kopen, omdat windmolens automatisch werken.