like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Van de zon leven met eigen energie-opslag

Van: op 31 augustus 2014

Hannah Frederiks en Christiaan Beljaars Sinds kort hangt aan het huis van Hannah Frederiks en Christiaan Beljaars een jaar lang een bijzonder apparaat. Het is een batterij in wasmachine-formaat, die zonne-energie opslaat. Op deze manier kan het stel ook ’s avonds als het donker is, gebruik maken van de stroom die hun zonnepanelen overdag hebben opgewekt.

Het is één van de eerste concrete projecten met het opslaan van energie in een huis waarin permanent gewoond wordt. Volgens kenners is energie-opslag het ei van Columbus voor de doorbraak van duurzame energie. Immers, een groot nadeel aan elektriciteit is dat er nauwelijks technieken zijn om opgewekte stroom op te slaan en het pas te gebruiken als het nodig is.

Zonnepanelen
Het is een project van Eneco. Het energiebedrijf start de demonstratie, omdat de ontwikkeling van zonne-energie thuis een grote vlucht heeft genomen en klanten ook graag zelf die energie willen opslaan. Enerzijds omdat ze geheel onafhankelijk van het stroomnet willen wonen en leven, en anderzijds omdat overheid de toekomst van de huidige terugleververgoeding aan het net van zelf opgewekte stroom niet garandeert.

‘Learning by doing’
De energietransitie is in volle gang. Het loont nu al om duurzaam energie op te wekken met zon en in de toekomst kan het mogelijk ook lonen om energie ook (zelf) op te slaan. Eneco wil vooral leren van de proef: Hoe werkt het technisch? Hoe gaan de bewoners ermee om? Wat zijn de effecten op gedrag van de bewoners? In hoeverre gaan klanten door een batterij mogelijk ook zelf ook echt energie bewuster het huishouden gaan runnen? Welke diensten kunnen worden ontwikkeld voor opslag? Ook zien ze mogelijkheden voor MKB-ers die hun systemen kunnen blijven gebruiken bij een onverhoedse storing in het net.

Ook Eneco-bedrijfsonderdeel Joulz is bij het project te betrokken. Joulz, in Nederland voorloper op het gebied van gelijkspanning, zal deze proef gebruiken om nader onderzoek te doen naar de exacte voor- en nadelen van batterijopslag op woningniveau. Deze technische oplossing met gelijkspanning levert voordelen op in efficiëntie en slimme aansturingsmogelijkheden.

Batterij
De energieopslag wordt geïnstalleerd door partner InnoSys Delft BV. Het jonge bedrijf heeft veel ervaring met grote batterij-installaties, onder andere voor elektrische auto’s. De batterij die op Heijplaat wordt geplaatst zat eerder in een testauto en heeft een capaciteit van 10 kilowattuur. Dat houdt in dat uit de volle batterij in één etmaal gemiddeld per uur 400 watt uit te halen is, maar ook 3 uur lang 3 kilowatt.

Duurzaam Heijplaat
De Rotterdamse wijk Heijplaat is begin vorige eeuw gebouwd als woonwijk voor de arbeiders van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Het tuindorp met zo’n 1500 inwoners is inmiddels omringd door containerterminals, maar heeft -mede door zijn geïsoleerde ligging- zijn dorpse karakter weten te behouden.Heijplaat wordt de komende jaren een voorbeeld van wat mogelijk is op het gebied van energiebesparing en het opwekken van energie voor eigen gebruik. Doel is om de wijk in 2020 energieneutraal te hebben. Daar werken veel partijen aan mee. Naast de bewoners gaat het om de gemeente, woningcorporatie Woonbron, het Wereld Natuur Fonds, Stedin en Eneco.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (17)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Dave schreef:

  Je kunt wel met “bommen gaan gooien” dat de terugverdiende euro,s straks niks meer waard zijn, maar er kan nog steeds goud, zilver en land met de euro,s gekocht worden om ruilmiddel te houden.

 2. Jeroen van Beek schreef:

  @J.P. Ik heb sterk de indruk dat jij dingen leest die er niet staan, lijkt te weten wat mijn kennisniveau is en de toekomst lijkt te kunnen voorspellen. Je bent een bijzonder mens!

 3. klaas schreef:

  @Wilma Paalman,
  Zelfs met een warmtepomp kom je gemiddeld niet op bijna 8000 kWh/jaar.
  Gemiddeld is dat meer dan 20 kWh/dag winter EN zomer. Dus die zomerwaarde is onbegrijpelijk!

  Duitsers krijgen veel minder voor hun teruggeveerde stroom (12 cent / kWh!), dat bevordert opslag en minder verbruik. De Nederlandse saldering beloont veelverbruik.
  Jammer dat je dat negeert, andere kleingebruikers betalen die verspilling, dat lokt verzet uit.

 4. Wilma Paalman schreef:

  @Klaas, je staat wel heel snel met je oordeel klaar over AVE.
  Het gemiddelde verbruik is inderdaad de helft, maar dan gaat het over 2,2 gezinsleden. Je weet niet hoe de gezinssamenstelling is, hoe groot het huis is. Maar misschien heeft hij ook wel een warmtepomp en gebruikt hij daardoor meer kWh.
  Overigens worden Duitse bezitters van zonnepanelen natuurlijk ook gesubsidieerd.
  Salderen in Nederland is een prima systeem voor het stimuleren van opwekken met zonne-energie. En zou ook helemaal niet afgeschaft hoeven te worden als de tarieven voor grootverbruikers iets verhoogd zouden worden.
  Als particulieren subsidiëren we feitelijk die groep.
  Bijkomend nadeel van dit systeem is natuurlijk dat die groep hierdoor op geen enkele wijze gestimuleerd wordt om echt te bezuinigen op energie en/of zelf energie op te gaan wekken.

 5. Nele De Doncker schreef:

  Dit is niets nieuws voor ons. De architect, Michael Reynolds bouwt al earthships sinds de jaren ’70, hij gebruikt al zolang dit systeem. Wij wonen in Frankrijk in een earthship. Wij leven hier autonoom, we hebben zonnepanelen en de energie wordt opgeslagen in batterijen.
  We zijn dus niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.
  Enkel en alleen elektriciteit van de zon, en onze kleine windmolen.
  Het opslaan van energie werkt perfect!
  Super toch!

 6. J.P. schreef:

  @Jeroen van Beek: waarom moeten we alles ‘terugverdienen’? Ik geef daar persoonlijk helemaal niks om. Mijn doel is niet financieel gewin, maar louter een zo groot mogelijke onafhankelijkheid van overheid en bedrijfsleven, o.a. als het gaat om mijn energievoorziening. Zorg liever dan je echte nuttige kennis en kunde vergaard, want die euro’s die jij hoop terug te verdienen zijn binnen niet afzienbare tijd compleet waardeloos (eigenlijk nu al, maar bijna niemand die het ziet).

 7. Jeroen van Beek schreef:

  Hier in Duitsland heb je (zoals Otto Willemsen ook al zegt) geen saldering (=subsidie) zoals in NL. Ik betaalt hier ca. 27ct per kWh en ontvangt 15ct en als je nu panelen legt krijg je dus zelfs nog maar 12ct en die vergoeding daalt ca. 1% per maand voor nieuwe installaties). Hiermee wordt opslag natuurlijk snel economisch aantrekkelijker. Ik kan me niet voorstellen dat de salderingsregeling in NL tot in de gloria houdbaar is. Onderzoek naar goedkope opslag is echt nodig. Overigens is opslag voor mij nog niet rendabel. Ik verdien alles terug ik ca. 8-9 jaar, al moet ik tegen die tijd natuurlijk wel mijn omvormer vervangen. Overigens is mijn gebruik ongeveer even groot als mijn productie (7000kWh), maar toch lever ik meer terug aan het net dan ik verbruik. Ik verlies dan dus 12 cent per kWh die ik niet zelf kan gebruiken. Het gaat om ca. 4000kWh*12ct= ca. 500 euro per jaar “verlies”. Als een opslag 5000 euro kost waarbij ik een efficiëntie krijg van 100%, dan zou zo’n installatie 10 jaar mee moeten gaan en dan heb ik nog niks bespaard…

 8. klaas schreef:

  Een treffend voorbeeld van AVE, die dubbel zoveel stroomverbruik dan de gemiddelde gebruiker. Met de huidige salderingsregeling wordt een deel van de kosten van deze veelgebruikers betaald door de zuinige gebruikers.
  Hoe verspillend kun je het maken en dat heet “duurzaam”

 9. AVE schreef:

  @HansM: Volgens Nedap is dat 70% ( zie ook reactie van Otto Willemsen)
  @H. Grimme: Technisch is het geen probleem. Economisch is het totale proces nog niet rendabel.
  @Otto Willemsen: (1) als je niet saldeert lonen PV installaties niet, dus is er ook geen opslag nodig.
  (2) Prive opslag is geen oplossing. Zelf gebruik ik ca. 7.800 kW per jaar en produceer tussen 7.200-7.600 kW.
  Mijn gemiddelde dag productie is in jan 3-5 kW )incl. dagen met o productie) en in juli 35-37kW. Mijn gem. dagverbruik is zomers ca. 10kW (waarvan 3kW ‘s nachts) en in de ‘s winters 20kW. Ik zou dus in de zomermaanden moeten opslaan voor de wintermaanden. Een gigantische opslag met sterk verlies aan rendement is in Nederland financieel niet verantwoord.
  Het werkt wel als ik naar de Canarische eilanden
  verhuis! Vanwege minder pieken en dalen.
  @Michel Post: Ik ben het met je eens, dat meer aandacht moet uitgaan naar slimme netwerken.

 10. klaas schreef:

  @H.Grimme,
  “.. waarom het zo moeilijk is om energie dmv. zonnepanelen en windturbines waterstof te produceren en te bewaren. Dat zou wanneer dat nodig is weer kunnen worden omgezet in elektra”
  1. het bewaren van waterstof is niet gemakkelijk, waterstof lekt snel weg.
  2. deze omzettingen hebben een slecht rendement, je verliest meer dan de helft van de energie, mede daarom is de waterstof auto ook verdwenen.

 11. H. Grimme schreef:

  ik snap nog steeds niet waarom het zo moeilijk is om van de opgewekte energie dmv. zonnepanelen en windturbines waterstof te produceren en te bewaren als deze nodig is. Dat zou op momenten wanneer dat nodig is weer kunnen worden omgezet in elektra dmv een brandstofcel of verbrandingsmotor.

 12. HansM schreef:

  Wat is de efficiëntie van deze opslag. Met andere woorden hoeveel van wat je er in stopt komt er uit?

 13. I.Timmerman schreef:

  prima initiatief van Eneco zal het leuk/leerzaam vinden als er een foto met werking van het systeem kan worden geplaatst

 14. mark fransen schreef:

  Een interessant initiatief.
  Maar:
  Wat voor impact (grondstoffen!) heeft het produceren van 4 miljoen (huishoudens in Nederland) accu’s met een vermogen van 10kWh? Kan dit idee werkelijk duurzaam worden uitgerold?

 15. Otto Willemsen schreef:

  als we trouwens willen dat opslag doorbreekt moeten we af van salderen over het jaar. Variabele prijzen van energie is een optie. ander probleem is de energiebelastings component. van 22 cent voor stroom is maar 6 a 7 cent stroom, de rest belasting…. dit houdt de markt tegen… in duitsland is het feedin tarief nu terug naar ca 12 cent en betaal je voor stroom ca 28 cent. voor dat verschil kan de accu uit….

 16. Otto Willemsen schreef:

  Goed initiatief. Hoop dat men ook naar Duitsland kijkt. daar worden nieuwe installaties alleen nog maar met opslag geinstalleerd en is deze fase van testen al voorbij…. o.a Nedap met de PowerRouter speelt daar een toonaangevende rol! http://www.powerrouter.com. neemt niet weg dat dit bijdraagt! alleen energie die je nuttig zelf gebruiken kunt heeft op termijn waarde. Daar is een mix van bronnen, zon en wind voor nodig om zomer en winter effect af te vlakken en lokale opslag om een etmaal te overbruggen en in geval van zon de zon van de dag, snachts te benutten. (bio)gas en SNG vullen dit dan aan. SNG komt uit powertogas als energie in overvloed is.

 17. Michel Post schreef:

  Goed dat wordt geëxperimenteerd met opslag. Voor het slagen van energie uit wind en zon zal het ontwikkelen van slimme netwerken echter belangrijker blijken te zijn. Maar slimme netwerken staan redelijk haaks op het sentiment van autonomie (met autonome systemen), en we mogen hopen dat die sentimenten de ontwikkelingen van slimme netwerken niet in de weg staan.