like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

School van de Toekomst slaat zonne-energie zelf op

Van: op 27 augustus 2014

school voor de toekomstDe ‘School van de Toekomst’ in het Belgische Izegem heeft een nieuwe pv-installatie in gebruik genomen. Op zich is dat niet nieuw. Maar dit systeem werd gecombineerd met een batterijopslagsysteem. Het is een pilotproject en de eerste maal dat een dergelijke installatie in de Benelux wordt geplaatst. De ‘School van de Toekomst’ is een gebouw te Izegem waar scholen, architecten en studiebureaus inspiratie rond scholenbouw kunnen opdoen en de nieuwste technieken kunnen bekijken. Voor het project ging de ‘School van de Toekomst’ in zee met Cleantec Trade, dat zonnepanelen en de opslagsystemen verdeelt.

“Zeker voor scholen kan zo'n energieopslag- en verdeelsysteem een grote meerwaarde bieden”, meent Bert Dekeyzer van vzw iD, de organisatie achter de ‘School van de Toekomst’. “In het weekend verbruikt een schoolgebouw nagenoeg niets. De energie die de zonnepanelen produceren, wordt dan in de batterijen opgeslagen. Op maandagmorgen is er een piekverbruik: dan worden alle computers en machines opgestart, wat erg veel elektriciteit vraagt. Indien de zonnepanelen dan te weinig leveren, kan de overige energie uit de batterijen gehaald worden. Bovendien is uit een studie gebleken dat het energieverbruik van een school niet stopt na vier uur in de namiddag. Scholen worden 's avonds steeds vaker gebruikt voor sportactiviteiten en avondonderwijs. Ook daar kunnen de batterijen hun steentje bijdragen.”

Naast een optimaal en economisch gebruik van de zonnestroom, kan het systeem ook een uitweg bieden bij een mogelijk stroomtekort in België. Door problemen met de Belgische kerncentrales kunnen dit najaar diverse gemeenten van het elektriciteitsnet afgekoppeld worden. Bij een stroomonderbreking werkt een traditionele zonnepaneleninstallatie niet meer. De omvormer van de installatie schakelt zich namelijk automatisch uit bij stroomuitval. De eigenaars van zonnepanelen hebben op dat moment dus eveneens geen elektriciteit en verliezen bovendien de opbrengsten en eventuele subsidies van hun zonnepanelen tijdens de duur van de stroompanne. Het systeem kan hier een oplossing bieden. Een dergelijke installatie combineert zonnepanelen met batterijopslag en intelligente software: als het elektriciteitsnet uitvalt, levert het systeem ononderbroken stroom aan de gebruiker vanuit de zonnepanelen en/of de batterijen. Het is een betrouwbaar, veilig en ecologisch alternatief voor noodgeneratoren.

“Dit is een interessante testcase. We zijn benieuwd naar de resultaten”, zegt Wouter Vermeersch (Cleantec Trade). “De zonnepanelen buiten beschouwing gelaten, kan een gemiddeld gezin met dit systeem meer dan een dag in zijn elektriciteitsbehoefte voorzien bij een stroompanne. De zonnepanelen zullen er uiteraard voor zorgen dat een langere periode kan worden overbrugd.”

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. klaas schreef:

  Minder stroom inde winter, betrekkelijk?

  Die verschillen zijn aanzienlijk ook bij een andere hellingshoek, de zon staat veel lager en schijnt korter.
  Windstroom is veel beter over het jaar verdeeld, daar hoor je voorstanders van zon-pv zelden over

 2. Kitty schreef:

  Dat PV-panelen in de winter minder elektriciteit leveren is maar betrekkelijk. Het rendement van dergelijke panelen is het hoogst bij lage temperaturen. Een tweede aspect is in de winter de hellingshoek veranderen om zo de opbrengt te verhogen. Tegenwoordig zijn er al PV-panelen die met de zon meedraaien.

 3. klaas schreef:

  @: “Naast optimaal gebruik van zonnestroom, kan het systeem ook een uitweg bieden bij een mogelijk stroomtekort”
  Zo’n stroomtekort is het meest waarschijnlijk in de winter als de stroomvraag het hoogst is. Helaas dan is er nauwelijks zonnestroom!