De ‘School van de Toekomst’ in het Belgische Izegem heeft een nieuwe pv-installatie in gebruik genomen. Op zich is dat niet nieuw. Maar dit systeem werd gecombineerd met een batterijopslagsysteem. Het is een pilotproject en de eerste maal dat een dergelijke installatie in de Benelux wordt geplaatst. De ‘School van de Toekomst’ is een gebouw te Izegem waar scholen, architecten en studiebureaus inspiratie rond scholenbouw kunnen opdoen en de nieuwste technieken kunnen bekijken. Voor het project ging de ‘School van de Toekomst’ in zee met Cleantec Trade, dat zonnepanelen en de opslagsystemen verdeelt.
“Zeker voor scholen kan zo’n energieopslag- en verdeelsysteem een grote meerwaarde bieden”, meent Bert Dekeyzer van vzw iD, de organisatie achter de ‘School van de Toekomst’. “In het weekend verbruikt een schoolgebouw nagenoeg niets. De energie die de zonnepanelen produceren, wordt dan in de batterijen opgeslagen. Op maandagmorgen is er een piekverbruik: dan worden alle computers en machines opgestart, wat erg veel elektriciteit vraagt. Indien de zonnepanelen dan te weinig leveren, kan de overige energie uit de batterijen gehaald worden. Bovendien is uit een studie gebleken dat het energieverbruik van een school niet stopt na vier uur in de namiddag. Scholen worden ’s avonds steeds vaker gebruikt voor sportactiviteiten en avondonderwijs. Ook daar kunnen de batterijen hun steentje bijdragen.”
Naast een optimaal en economisch gebruik van de zonnestroom, kan het systeem ook een uitweg bieden bij een mogelijk stroomtekort in België. Door problemen met de Belgische kerncentrales kunnen dit najaar diverse gemeenten van het elektriciteitsnet afgekoppeld worden. Bij een stroomonderbreking werkt een traditionele zonnepaneleninstallatie niet meer. De omvormer van de installatie schakelt zich namelijk automatisch uit bij stroomuitval. De eigenaars van zonnepanelen hebben op dat moment dus eveneens geen elektriciteit en verliezen bovendien de opbrengsten en eventuele subsidies van hun zonnepanelen tijdens de duur van de stroompanne. Het systeem kan hier een oplossing bieden. Een dergelijke installatie combineert zonnepanelen met batterijopslag en intelligente software: als het elektriciteitsnet uitvalt, levert het systeem ononderbroken stroom aan de gebruiker vanuit de zonnepanelen en/of de batterijen. Het is een betrouwbaar, veilig en ecologisch alternatief voor noodgeneratoren.
“Dit is een interessante testcase. We zijn benieuwd naar de resultaten”, zegt Wouter Vermeersch (Cleantec Trade). “De zonnepanelen buiten beschouwing gelaten, kan een gemiddeld gezin met dit systeem meer dan een dag in zijn elektriciteitsbehoefte voorzien bij een stroompanne. De zonnepanelen zullen er uiteraard voor zorgen dat een langere periode kan worden overbrugd.”