Het is een feit dat de hele sector rond cryptomunten de laatste jaren exponentieel is gegroeid sinds Bitcoin, de eerste cryptomunt, rond 2009 werd gecreëerd. Het is momenteel een miljardenindustrie, met honderden cryptobrokers, duizenden cryptomunten en miljoenen gebruikers.
Met toenemend gebruik en aanvaarding door het groeiend publiek, stijgt ook de bezorgdheid over de impact van cryptomunten op het milieu. Veel traditionele cryptomunten, waarvan Bitcoin de grootste is, staan bekend om hun hoge energieverbruik en vrij inefficiënt proces om transacties te verifiëren (Proof of Work). Dit gebeurt door “mining” van nieuwe munten – cryptominers moeten complexe berekeningen uitvoeren om transacties te valideren en nieuwe cryptomunten te maken. Hiervoor heb je enorme hoeveelheden elektriciteit nodig, met een aanzienlijk grote ecologische voetafdruk.
Door dit duidelijke nadeel en de negatieve impact die het heeft op het milieu en de perceptie van de cryptomarkt, zijn er meer milieuvriendelijke alternatieven in opkomst, die cryptocurrency proberen te paren met een meer duurzame toekomst.
Hoewel dit natuurlijk een uitstekend initiatief is, zal het nog een tijdje duren voordat milieuvriendelijke cryptomunten de norm worden, en niet meer de uitzondering zijn. Bitcoin en andere milieu-onvriendelijke cryptomunten hebben immers een gevestigde positie op de markt veroverd. Bijvoorbeeld, volgens Joren Verdoes van BitcoinMagazine.nl neemt de diversiteit aan aanbieders van specifieke Bitcoin casino’s alleen maar toe in ons land. Het is dus duidelijk dat andere, meer milieuvriendelijke cryptomunten nog een lange weg moeten afleggen om koning Bitcoin van de troon te stoten.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Milieuvriendelijke en duurzame alternatieven
De cryptosector is niet inherent slecht voor het milieu, integendeel. Een globale aanvaarding en gebruik van digitale betaalmethoden is zelfs positief voor deze planeet, want stel je voor dat er geen nood meer zou zijn aan de miljoenen plastic creditcards of de fysieke gebouwen van banken en andere financiële diensten, waar werknemers elke dag heen moeten met de auto of ander vervoer.
Zoals we al eerder aanhaalden, ligt het probleem van cryptocurrency vooral bij de manier waarop transacties worden geverifieerd bij bepaalde munten: het Proof of Work-concept. Dit is gelukkig slechts een van de manieren waarop dit proces kan worden doorlopen, en er zijn een aantal duurzame alternatieven:
- Proof of Stake (PoS): dit is een alternatief consensusmechanisme, dat gebruikt wordt door een stijgend aantal cryptomunten, waarvan Ethereum ongetwijfeld de bekendste is. Bij PoS heb je geen miners nodig die enorme hoeveelheden elektriciteit verbruiken, maar wel zogenaamde “validators” die transacties verifiëren en nieuwe blokjes aan de blockchain toevoegen op basis van hoeveel cryptomunten ze bezitten en willen “staken” (vastzetten als onderpand).
- Proof of Authority (PoA): bij PoA worden transacties geverifieerd door een bepaalde groep van “vertrouwde” gebruikers, die geselecteerd worden op basis van hun identiteit en reputatie. Er komt dus ook geen intensieve en dure rekenkracht aan te pas.
- Directed Acyclic Graphs (DAGs): een minder bekend maar ook duurzaam concept zijn de DAG-gebaseerde cryptomunten. Een voorbeeld hiervan is IOTA. In plaats van een echte blockchain (een lineaire keten van digitale blokjes), worden transacties georganiseerd in een “gerichte acyclische grafiek”, een DAG. Transacties kunnen parallel worden verwerkt, en er is geen competitie tussen miners, dus het energieverbruik ligt dan ook een stuk lager.
Voordelen en nadelen van milieuvriendelijke cryptomunten
Zoals je kunt zien, zijn er een aantal uitstekende alternatieven voor het verouderde en inefficiënte Proof of Work-mechanisme. Deze kunnen stuk voor stuk voor een meer duurzame toekomst van de cryptosector zorgen. Naast een lager energieverbruik bieden milieuvriendelijke cryptomunten ook meer intrinsieke schaalbaarheid, lagere kosten en meer maatschappelijke aanvaarding – wat alleen maar ten goede kan komen van crypto in het algemeen.
Dat gezegd hebbende, is het duidelijk dat er ook enkele uitdagingen komen kijken bij een dergelijke duurzame aanpak en het achterwege laten van het Proof-of-Work-mechanisme, voornamelijk het verlies van decentralisatie, veiligheidsproblemen, technische complexiteit en mogelijke regelgevingskwesties.