Vroeger werd hout alleen in haar puurste vorm gebruikt. ‘Vuren’ was 100% vervaardigd uit vurenhout en ‘eik’ was afkomstig van een eikenboom. Dankzij technische ontwikkelingen in de houtindustrie is ook de rol van hout in bijvoorbeeld bouwmaterialen inmiddels veranderd. Hout is daardoor nu regelmatig een bijproduct, en niet langer een hoofdproduct. In dit artikel bespreken we de 4 bekendste ‘houtlegeringen’ van Nederland; fineer, spaanplaat én MDF-plaat.
Fineer
Fineer is een heel dun houtoppervlak wat wordt verlijmd met een draagplaat. De dunne houten laag heeft altijd een draagplaat nodig, omdat deze anders ontzettend kwetsbaar is. Houtfineer is op verschillende manieren te vervaardigen, waarbij iedere ‘vervaardigwijze’ resulteert in een ander type fineer. Zo wordt er in het geval van ‘gezaagd fineer’ machinaal een fijne houtlaag losgesneden, terwijl er bij ‘snijfineer’ een scherp mes gebruikt wordt. Een derde vorm van fineer is schilfineer; deze bestaat uit dunne, bij elkaar geraapte laagjes (‘schilletjes’) fineer. Fineer wordt vaak gebruikt bij de afwerking van meubels, zodat deze een luxe uitstraling krijgen.
Spaanplaat
Wanneer er houtsplinters worden samengedrukt en vastgelijmd spreken we van spaanplaat. Deze techniek wordt toegepast vanuit een duurzaam oogpunt: resten hout waar anders niets meer mee gedaan kan worden, kunnen zo worden hergebruikt. Spaanplaat wordt gebruikt als verborgen materiaal in meubels en in de woningbouw.
MDF-platen
MDF (de afkorting voor ‘Medium-Density Fibreboard) lijkt in veel opzichten op spaanplaat. Ook in het geval van MDF worden er namelijk stukken hout samengelijmd om een nieuw product te maken. Het verschil zit hem in de fijnheid van het hout; bij MDF worden de houtsnippers veel fijner gemaakt dan bij spaanplaat. Waar er bij spaanplaat gebruik wordt gemaakt van daadwerkelijke houtsnippers, wordt het hout van MDF tot een poedervorm verwerkt alvorens het met hars wordt samengebracht. Dit veelzijdige materiaal wordt voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt: het is onder meer terug te vinden in biljarttafels, deuren, laminaatparket en zelfs wc-brillen.
Trespa
De vierde plaatvorm, Trespa, wordt eveneens vervaardigd uit geperste houtvezels. Deze houtvezels zitten ‘gesandwitched’ tussen twee harde toplagen. De meest onderscheidende eigenschap van dit materiaal is z’n sterke weerbestendigheid en brandveiligheid. Wanneer er brand is zal Trespa niet smelten of instorten. Om deze reden wordt Trespa vaak gebruikt als gevel- en balkonbekleding.
Zijn dit alle vormen van houten plaatmateriaal? Zeker niet, maar het zijn wel de meest bekende! Tip: overweeg je om aan de slag te gaan met één van deze plaatsoorten, informeer dan altijd of deze plaatvorm het meest geschikt is voor jouw taak.