De voedselverspilling van Nederlandse huishoudens loopt terug. In 2019 verspilden Nederlanders per persoon 34,3 kilo eten. Dit is bijna 7 kilo minder per persoon dan in 2016. Daarnaast wordt er minder drinken weggespoeld via het toilet en de gootsteen. Nederland ligt dus goed op koers voor het behalen van de doelstelling van 2030: een halvering van de voedselverspilling sinds de eerste meting in 2010.
Bewustzijn groeit
In 2010 werd er nog 48 kilo voedsel verspilt, in 2016 41,2 kilo en vorig jaar 34,3 kilo. Het gaat voornamelijk om verspilling van brood, groente, fruit en zuivel en dit zijn dan ook de productgroepen waarin de grootste winst te behalen valt. De Nederlandse bevolking is de afgelopen jaren een stuk bewuster geworden over voedselverspilling en het thema duurzaamheid in het algemeen.
Zo kiezen steeds meer mensen voor energie besparen en duurzaam opgewekte energie. Er wordt geïnvesteerd in zonnepanelen en warmtepompen, elektrische auto’s en duurzamere kleding. Het mooie is dat deze verandering niet alleen goed is voor het milieu, maar ook een positief effect heeft op de portemonnee.
Slimmer boodschappen doen
De voedselverspilling kan al direct flink omlaag gebracht worden door slimmer te kopen, koken en bewaren. Het gaat vaak om simpele oplossingen, zoals het invriezen van brood, het afmeten van rijst en paste en het gebruiken van de zintuigen om bijvoorbeeld te controleren of de melk nog goed is. Door voor het boodschappen doen een boodschappenlijstje te maken komt men niet thuis met overbodige of dubbele producten die thuis al in de koelkast liggen. Ook scheelt het om aanbiedingen of voordeelverpakkingen alleen in het winkelmandje te gooien als de etenswaren ook werkelijk op tijd opgegeten kunnen worden of geschikt zijn om in te vriezen. Bedrijven als Too Good To Go werken ook mee aan het verkleinen van de voedselverspilling.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Verstandig koken
Probeer niet meer klaar te maken dan dat er in jouw huishouden gegeten wordt. Heb je toch redelijk wat over? Restjes van maaltijden kunnen een dag of 2 bewaard worden in een afgesloten bakje in de koelkast. Als het gaat om kleine restjes kunnen deze gebruikt worden voor de lunch of opgegeten worden tijdens een kliekjesdag. Dit gaat niet alleen voedselverspilling tegen maar zorgt er ook voor dat er een dag (bijna) gratis gegeten wordt. Nederlanders geven dan ook aan het echt in de portemonnee te merken als er minder voedsel verspild wordt. Ingrediënten worden hergebruikt, boodschappenlijstjes worden korter en er blijft soms zelfs wat boodschappenbudget over aan het eind van de maand. Bekijk bijvoorbeeld deze recepten met restjes om inspiratie op te doen voor een smaakvolle kliekjes-maaltijd.
Verspillingsvrije Coach
Voor mensen die nog een geheugensteuntje kunnen gebruiken biedt de Verspillingsvrije Coach app hulp. Deze app helpt bij het voorkomen van voedselverspilling doordat je precies bij kunt houden wat je weggooit. Zo wordt je uitgedaagd om thuis minder eten weg te gooien. Kleine acties hebben al een groots effect. Zo zorgt een lagere voedselverspilling voor minder CO2-uitstoot en energiegebruik. Er is namelijk ontzettend veel energie nodig voor het produceren van de grondstoffen voor voedsel. Van energie tot de teelt, verpakking, het transport en de koeling van de producten: zodra het voedsel in de prullenbak verdwijnt is dit allemaal voor niets geweest.