Hyperconnected Europe, een initiatief van het Hyperloop Development Program, heeft deelnemers uit de publieke sector samengebracht om te kijken hoe hyperloop kan helpen om op een duurzame manier te voldoen aan de groeiende behoefte aan vervoer van goederen en passagiers.
Het in februari 2022 gelanceerde initiatief verbindt mobiliteits- en vervoersspecialisten uit steden en regio’s door heel Europa met elkaar. Steden en regio’s die hun steun voor het initiatief hebben uitgesproken door ondertekening van een steunverklaring zijn onder andere Berlijn, München (Duitsland), de provincie Groningen, de provincie Noord-Holland en Rotterdam (Nederland), het gewest Vlaanderen (België), Brasov (Roemenië), Rzeszow (Polen), en Zaragoza en Algeciras (Spanje).
Sinds de start hebben de steden en regio’s deelgenomen aan thematische werkgroepen over hyperloopdiensten voor passagiers en vracht, integratie met bestaande modaliteiten, implementatie van stations en buizen in bestaande gebouwde omgevingen, en de voordelen en uitdagingen van een toekomstig hyperloopnetwerk.
Kaart van het Hyperloopnetwerk
De eerste fase van het Hyperconnected Europe-initiatief is afgesloten met een visiedocument dat de voorlopige resultaten samenvat en de contouren van het Europese hyperloopsysteem schetst. De belangrijkste uitkomsten in deze fase zijn een beschrijving van het hyperloopsysteem, een kaart van het Europese hyperloopnetwerk, een strategische evaluatie van de vraag, voorlopige impact en kosten schatting, en de rol die het kan spelen in stedelijke ontwikkeling. HDP partner Hardt Hyperloop was verantwoordelijk voor het onderzoek en de analyses als onderdeel van de rol die de scale-up binnen het programma vervult.
Wolfgang Wittmann, directeur van de Europese Metropoolregio München: “Duurzaam vervoer en mobiliteit zijn cruciaal voor een welvarend en toekomstbestendig Europa, en hyperloop kan daarin een belangrijke rol spelen. Het is niet meer dan logisch dat de Europese Metropoolregio München, als belangrijke technologische en economische hub in Midden-Europa, betrokken is bij de ontwikkeling van deze visie voor het Europese hyperloopnetwerk.”
“Bedrijven hebben een efficiënt logistiek systeem nodig om concurrerend te blijven”, stelt Bart Jan Koopman, directeur bij ondernemersorganisatie evofenedex. “Hyperloop maakt het gemakkelijker voor het MKB om internationaal te ondernemen met kortere doorlooptijden.”
Het visiedocument zet uiteen wat hyperloop kan betekenen voor de netto-nul-doelstellingen van de Europese Unie, verdere integratie van de Europese markt en betere verbindingen tussen steden. Tijdens haar bezoek aan het testcentrum van Hardt Hyperloop werd het rapport overhandigd aan Europees parlementslid Caroline Nagtegaal. Zij sprak haar steun uit voor het initiatief en de uitkomsten van het rapport: “Hyperloop heeft een groot potentieel om de efficiëntie en duurzaamheid van de modaliteitsmix te verbeteren. Daarom zou de Europese Unie verdere ontwikkeling moeten steunen en stimuleren.”
Download het visiedocument Hyperconnected Europe hier