like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

IEA manipuleert prognoses voor zon en windenergie, zegt Energy Watch Group

Van: op 22 september 2015
Maria van der Hoeven IEA

Maria van der Hoeven, voormalig directeur van het IEA

De Duitse Energy Watch Group en de Lappeenranta University of Technology uit Finland zeggen dat het Internationaal Energie Agentschap IEA het potentieel voor zon en windenergie bewust structureel te laag heeft ingeschat. Het IEA, in de bewuste periode onder leiding van de Nederlandse oud-minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven en sinds 1 september 2015 geleid door Fatih Birol, adviseert landen en multinationals in hun energiebeleid.

Het onderzoek van de Energy Watch Group en Lappeenranta University of Technology concludeert dat in de jaarlijkse energierapporten van het IEA, de World Energy Outlook WEO, jarenlang misleidende prognoses zijn gepubliceerd over de capaciteit van zon en windenergie.

Fairphone 3_Staring lady

"Het IEA heft de wereldwijde energietransitie jarenlang gefrustreerd. Verkeerde WEO voorspellingen hebben geleid tot hogere investeringen in fossiele en nucleaire opwekking. Daarmee heeft het agentschap de ontwikkeling van schone energie vertraagd en de strijd tegen klimaatverandering ondermijnd", zegt de voorzitter van Energy Watch Group en voormalig Duits parlementslid Hans-Josef Fell.

De opbrengsten van zon-pv en windenergie laten al jaren een exponentiële groei zien en de verwachting is dat die groei verder doorzet. Toch blijft het IEA uitgaan van een lineaire groei. Volgens de WEO zou in 2030 slechts 14% van de wereld elektriciteitsproductie afkomstig zijn van schone bronnen. Maar als de werkelijke groei van de laatste twintig jaar in de prognoses wordt meegenomen, komt dat aandeel tegen 60% uit.

Professor Christian Breyer van de Lappeenranta University of Technology in Finland zegt: " Uit wetenschappelijk oogpunt zijn deze structurele missers onbegrijpelijk. Vanuit maatschappelijk perspectief zijn ze ronduit onverantwoordelijk".

De rapportages van de WEO worden gecontroleerd door landen die lid zijn van de OECD. Sommigen daarvan hebben grote belangen in de fossiele energie-industrie. Daarom roept de Energy Watch Group de wetenschap en de maatschappij op om invloed van de industrie en de politiek op het IEA beter in de gaten te houden.

De belangrijkste uitkomsten van het rapport zijn:

- de WEO voorspelling voor de opbrengst van zon-pv voor 2024 (180Gw) was in werkelijkheid al in januari 2015 bereikt, wat meer dan het drievoudige van de IEA-berekening betekent.

- de werkelijke opbrengst van windenergie is dit jaar 260% van de WEO voorspelling uit 2002. Voorspelde opbrengst voor 2030 was al twintig jaar eerder, in 2010 gerealiseerd.

- ook de voorspellingen van grote oliebedrijven als Shell, Exxon en BP volgen het IEA.

- de WEO voorspellingen voor de kolenmarkt worden stelselmatig overschat en houden geen rekening met trends als divestering en de uitfasering van kolen door China.

- ondanks de werkelijke daling van de atoomproductie, rekent het IEA nog steeds met een jaarlijkse groei van 10Gw nucleair voor de komende tien jaar.

Lees het hele rapport hier.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (13)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bennie oude lansink schreef:

  prof. dr. Lukkes houd er geen rekening mee dat in de toekomst ook energie word opgeslagen als er teveel is en weer word terug geleverd als er te weinig stroom is.
  dit gaat nog een grote vlucht nemen en wat hij zegt geloof ik niet helemaal lijkt wel dat hij dit in opdracht van regering enz doet.

 2. Duurzame Fred schreef:

  Er komen steeds meer duurzame ridders erbij zoals Bennie. Nooit had ik gedacht dat mijn zwager ook na gaat denken over zonnepanelen. Toen kon mijn weekend niet meer stuk.

  Wat een mooie maandag is het toch? Nu de IEA onder vuur komt te liggen. Ik kijk er al reikhalsend uit naar het 8 uur journaal vanavond.
  Eerder lag Volkswagen en de rest van de Auto industrie onder vuur. Zojuist een bericht gekregen van Shell dat gaat stoppen met boren in Alaska.

  Nooit gedacht dat geld de vijand van Shell kon worden?

 3. Bertus Buizer schreef:

  @AndrévandenBerg,
  Wat u in uw reactie aanhaalt, is al lang door de feiten ingehaald. Bovendien zijn er naast windenergie ook andere vormen van duurzame energie. Die kunnen elkaar aanvullen. Dat gebeurt ook. Dat kunt u concluderen uit onder andere het recente rapport van de Duitse Energy Watch Group en de Lappeenranta University of Technology (zie de link in bovenstaande artikel: http://energywatchgroup.org/wp-content/uploads/2015/09/EWG_WEO-Study_2015.pdf ).

  De informatie uit uw – overigens gedateerde – video-opname laat ook iets zien van knelpunten zoals geluidsoverlast van bepaalde turbines en locaties. Dat zijn kwaliteits- respectievelijk ruimteordelijke problemen die plaatselijk vast en zeker voorkomen. Maar die kunnen met goede wil en inzicht allemaal opgelost worden of in het vervolg voorkomen.
  Gelukkig zijn er veel deskundigen die in mogelijkheden en inclusief denken.

 4. Rik V schreef:

  Bedankt André van de Berg. De redeneringen in het filmpje zijn nogal gekleurd door het grote gelijk en daardoor soms nogal krom. Maar eindelijk krijg ik eens een getal van een tijdspanne waarop een windmolen de energiekost voor de productie terugverdiend. “Anderhalf jaar” valt dan heel goed mee. Zeker in de wetenschap dat de energie-investering in het staal ook een hoogwaardig recycleerbaar product heeft opgeleverd, wat met de verbranding van van dezelfde hoeveelheid fossiele brandstof in een centrale niet het geval is.

 5. André van den Berg schreef:

  Ik denk dat de waarheid verteld is. Het rendement van windturbines is slechts gedurende 30% van de tijd. 70% van die tijd NUL huishoudens. Mail naar mijnklimaat@xs4all.nl voor het essay van prof. dr. Lukkes ”Nut en noodzaak van windenergie in het Energieakkoord” -dat door zeven collegawetenschappers van hem is gecontroleerd. Zoek het theorema van Betz (Wikipedia) op en snap hoe het zit.
  Onder BFt 4 producerenze niets
  Boven Bft 8 worden ze stilgezet -beschadigingsgevaar
  Of kijk even hier:

 6. adgam schreef:

  En altijd weer korte termijndenken. Het is onbegrijpelijk dat mensen die ik wijs hoopte, zo dom zijn en in mijn ogen de boel gewoon belazeren, zoals nu ook VW en waarschijnlijk velen meer.

 7. henkz schreef:

  Maria van der Hoeven heeft ons nieuwe kolencentrales bezorgd samen met “duurzaamheidsgoeroe” Balkenende en voormalig Greenpeace activist Samson. Niet vreemd dat ze op de oude voet doorgaat.

 8. Mary Ritsema schreef:

  Volkswagen krijgt terecht hoge boetes voor foute voorlichting. Boete voor het IEA (mijn voorstel: IEA moet 15 miljard aan extra schone energie opwekken.

 9. Ruben schreef:

  Altijd gedacht dat de IEA betrouwbaar was. Weer een illusie minder.
  Bah

 10. Jan Drijver schreef:

  Ik heb me jaren verwondert waarom toch het beruchte corrupte CDA-virus niet zichtbaar werd bij Mevr. van der Hoeven, maar kijk daar is het dan toch!

 11. bennie oude lansink schreef:

  Weer een Nederlander met een Lange neus, ba ba ik word hier zo misselijk van en die leugenaars komen op hoge plaatsen, vroeger werd ons geleerd om niet te liegen en bedriegen, maar het schijnt als je wat wilt bereiken in dit landje dat je dat wel moet doen.
  Ik heb altijd al gedacht dat die cijfers niet kloppen.
  zelf heb ik 45 zonnepanelen zonneboiler en al twee jaar geen gas meer. wat ook eerst tegen mij werd gezegd dat dat niet kan ik heb al bewezen dat het wel kan.

 12. Henk Pot schreef:

  Dit past bij de onthullingen binnen Volkswagen op dit gebied. Noem het gerust corruptie. En de beerput is nog dieper dan deze voorbeelden.

 13. Bertus Buizer schreef:

  Deze manipulatie van prognoses voor zon en windenergie lijkt goed te passen in het pleidooi voor kernenergie van de voormalige CDA-minister en directeur IEA Maria van der Hoeven. Kunnen we deze manipulatie niet gewoon corruptie noemen?

  Zie ook: http://www.volkskrant.nl/economie/-ik-ben-nog-steeds-voorstander-van-kernenergie~a4131408/ en http://www.fluxenergie.nl/maria-van-der-hoeven-met-doorgaan-op-de-huidige-weg-redden-we-het-niet/