De Duitse Energy Watch Group en de Lappeenranta University of Technology uit Finland zeggen dat het Internationaal Energie Agentschap IEA het potentieel voor zon en windenergie bewust structureel te laag heeft ingeschat. Het IEA, in de bewuste periode onder leiding van de Nederlandse oud-minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven en sinds 1 september 2015 geleid door Fatih Birol, adviseert landen en multinationals in hun energiebeleid.
Het onderzoek van de Energy Watch Group en Lappeenranta University of Technology concludeert dat in de jaarlijkse energierapporten van het IEA, de World Energy Outlook WEO, jarenlang misleidende prognoses zijn gepubliceerd over de capaciteit van zon en windenergie.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
“Het IEA heft de wereldwijde energietransitie jarenlang gefrustreerd. Verkeerde WEO voorspellingen hebben geleid tot hogere investeringen in fossiele en nucleaire opwekking. Daarmee heeft het agentschap de ontwikkeling van schone energie vertraagd en de strijd tegen klimaatverandering ondermijnd”, zegt de voorzitter van Energy Watch Group en voormalig Duits parlementslid Hans-Josef Fell.
De opbrengsten van zon-pv en windenergie laten al jaren een exponentiële groei zien en de verwachting is dat die groei verder doorzet. Toch blijft het IEA uitgaan van een lineaire groei. Volgens de WEO zou in 2030 slechts 14% van de wereld elektriciteitsproductie afkomstig zijn van schone bronnen. Maar als de werkelijke groei van de laatste twintig jaar in de prognoses wordt meegenomen, komt dat aandeel tegen 60% uit.
Professor Christian Breyer van de Lappeenranta University of Technology in Finland zegt: ” Uit wetenschappelijk oogpunt zijn deze structurele missers onbegrijpelijk. Vanuit maatschappelijk perspectief zijn ze ronduit onverantwoordelijk”.
De rapportages van de WEO worden gecontroleerd door landen die lid zijn van de OECD. Sommigen daarvan hebben grote belangen in de fossiele energie-industrie. Daarom roept de Energy Watch Group de wetenschap en de maatschappij op om invloed van de industrie en de politiek op het IEA beter in de gaten te houden.
De belangrijkste uitkomsten van het rapport zijn:
– de WEO voorspelling voor de opbrengst van zon-pv voor 2024 (180Gw) was in werkelijkheid al in januari 2015 bereikt, wat meer dan het drievoudige van de IEA-berekening betekent.
– de werkelijke opbrengst van windenergie is dit jaar 260% van de WEO voorspelling uit 2002. Voorspelde opbrengst voor 2030 was al twintig jaar eerder, in 2010 gerealiseerd.
– ook de voorspellingen van grote oliebedrijven als Shell, Exxon en BP volgen het IEA.
– de WEO voorspellingen voor de kolenmarkt worden stelselmatig overschat en houden geen rekening met trends als divestering en de uitfasering van kolen door China.
– ondanks de werkelijke daling van de atoomproductie, rekent het IEA nog steeds met een jaarlijkse groei van 10Gw nucleair voor de komende tien jaar.