like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Kopenhagen stopt met investeren in fossiele brandstoffen

Van: op 7 februari 2016

grafiti01De Deense hoofdstad Kopenhagen sluit zich aan bij de internationale 'divestment'-beweging en zuivert haar investeringsfonds van alle posities in steenkool, olie en gas.

"Kopenhagen speelt een leidersrol onder de wereldsteden op het vlak van groene transitie en we werken hard om de eerste klimaatneutrale hoofdstad te worden tegen 2025", zegt burgemeester Frank Jensen in de Deense krant Information. "Het lijkt dan ook helemaal verkeerd dat de stad nog investeert in olie, steenkool en gas. We moeten dat veranderen."

Het investeringsfonds van de stad is bijna een miljard euro waard, maar het is onduidelijk welke proportie daarvan geïnvesteerd is in fossiele brandstoffen.

Divestment

Met de beslissing sluit Kopenhagen zich aan bij de wereldwijde 'divestment'-campagne, die investeerders probeert te overtuigen om geld weg te halen uit de steenkool-, olie- en gasindustrie.

De argumentatie volgt twee sporen. Ten eerste, zeggen activisten, is het moreel verwerpelijk om winst te halen uit bedrijven die met hun activiteiten de planeet en toekomstige generaties in gevaar brengen door de uitstoot van broeikasgassen. Dat geldt in het bijzonder voor publieke sectoren zoals overheden en onderwijs- of gezondheidsinstellingen.

Maar ook het tweede argument maakt vaak evenveel of zelfs meer indruk op investeerders: investeren in vuile brandstoffen is economisch risicovol. De internationale gemeenschap is immers overeengekomen om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden en indien mogelijk zelfs tot 1,5 graden te beperken. Om dat te doen, moet 80 procent van de bekende wereldwijde reserves aan fossiele brandstoffen in de grond blijven, blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijke rapporten, onder meer van het Internationaal Energieagentschap (EIA). Daardoor dreigt de sector over te blijven met onverkoopbare voorraden, zogenaamde "stranded assets".

Sneeuwbal

In 2014 kwam de divestmentcampagne echt op stoom toen het prestigieuze Stanford University aankondigde zijn investeringsfonds van 18,7 miljard dollar te zuiveren van fossiele brandstoffen. Bijna tegelijk kwam het nieuws dat de Rockefellers, die het familiefortuin verdiend hadden met olie, hetzelfde zouden doen met hun investeringsfonds ter waarde van zo'n 860 miljoen dollar.

Begin vorig jaar kondigde ook het grootste investeringsfonds ter wereld, het Noorse pensioenfonds GPFG met een waarde van 750 miljard euro, aan dat het tientallen steenkoolbedrijven uit de portfolio heeft geschrapt.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. redactie schreef:

    🙂 , beetje aangepast.

  2. Edwin Vlems schreef:

    Je kunt de titel ook anders lezen: alle investeringen in Kopenhagen gaan naar fossiele brandstoffen.