De hele Australische kust is de afgelopen drie jaar onderzocht op aangespoeld afval. Het gaat om het omvangrijkste onderzoek in zijn soort tot nu toe. Honderden plaatselijke vrijwilligers hebben er aan meegewerkt.
De resultaten laten onder andere zien dat het meeste afval afkomstig is van land en dat de grootste concentraties in de buurt van steden worden aangetroffen. De onderzoekers zien daarvoor twee belangrijke oorzaken; onverschilligheid van het publiek en illegale dumpingen. Ze roepen op tot maatregelen zoals wettelijke invoering van statiegeldsystemen. Driekwart van het aangetroffen afval is plastic en daarvan bestaat 95% uit stukjes van 2 centimeter of kleiner.
Ook naar gevolgen voor zeevogels werd onderzoek gedaan. Onderzoekster Britta Denise Hardesty, auteur van het rapport dat de risico's voor vogels onderzocht: “In 43% van alle zeevogels vonden we plastic in de maag. Wereldwijd slikt bijna de helft van alle zeevogels afval in. Dat loopt uiteen van ballonresten tot schuimplastic. Wanneer de productie van plastic blijft toenemen en maatregelen uitblijven om te voorkomen dat plastic in de oceanen belandt, zal in 2050 bijna elke zeevogel plastic hebben ingeslikt.”
Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.
Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.
Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws