like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Inlezen voor de klimaatmars: de speech van Greta Thunberg

Van: op 25 september 2019

greta thunberg

Op 23 september sprak Greta Thunberg de Verenigde Naties toe aan het begin van de klimaatweek. Haar woorden hebben geen toelichting nodig. Huiswerk voor de klimaatmars van vrijdag.

Dit is helemaal verkeerd. Ik zou hier niet moeten staan. Ik zou weer op school aan de andere kant van de oceaan moeten zijn. Maar komen jullie allemaal naar mij voor hoop? Hoe durf je! Je hebt mijn dromen en mijn jeugd gestolen met je lege woorden. En toch ben ik een van de gelukkigen. Mensen lijden. Mensen gaan dood. Hele ecosystemen zijn aan het instorten. We staan ​​aan het begin van een massale uitsterving. En alles waar je over kunt praten is geld en sprookjes van eeuwige economische groei. Hoe durf je!

Al meer dan 30 jaar is de wetenschap glashelder. Hoe durf je weg te blijven kijken en hier te komen zeggen dat je genoeg doet, terwijl de benodigde politiek en oplossingen nog nergens te bekennen zijn.

Jullie zeggen dat je ons 'hoort' en dat je de urgentie begrijpt. Maar hoe verdrietig en boos ik ook ben, ik wil dat niet geloven. Want als je de situatie volledig zou begrijpen en toch zou blijven falen, zou je slecht zijn. En ik weiger dat te geloven.

Het populaire idee om onze uitstoot in 10 jaar te halveren, geeft ons slechts 50% kans om onder 1,5 ° C te blijven. En het risico van onomkeerbare kettingreacties die buiten menselijke controle liggen blijft bestaan.

Misschien is 50% acceptabel voor jou. Maar die cijfers gaan niet over kantelpunten, feedbacklussen, extra opwarming verborgen door giftige luchtvervuiling of de aspecten rechtvaardigheid en billijkheid. Ze vertrouwen er ook op dat de generatie van mij en mijn kinderen honderden miljarden tonnen CO2 uit de lucht zuigen met technologieën die nauwelijks bestaan. Dus een risico van 50% is gewoon niet acceptabel voor ons - wij die moeten leven met de gevolgen.

Om een ​​kans van 67% te hebben om onder een wereldwijde temperatuurstijging van 1,5 ° C te blijven - de beste kansen gegeven door het Intergovernmental Panel on Climate Change - had de wereld 420 gigaton kooldioxide over om op 1 januari 2018 uit te stoten. Vandaag is dat cijfer al geslonken tot minder dan 350 gigaton. Hoe durf je te doen alsof dit kan worden opgelost met business-as-usual en enkele technische oplossingen. Met de emissieniveaus van vandaag is dat resterende CO2-budget in minder dan acht en een half jaar volledig verdwenen.

Er zullen vandaag geen oplossingen of plannen worden gepresenteerd die in lijn zijn met deze cijfers. Omdat deze cijfers te ongemakkelijk zijn. En je bent nog steeds niet volwassen genoeg om het te vertellen zoals het is.

Jullie laten ons in de steek. Maar de jonge mensen beginnen je verraad te begrijpen. De ogen van alle toekomstige generaties zijn op jullie gericht. En als je ervoor kiest om ons te laten mislukken, zeg ik dat we je nooit zullen vergeven. We laten jullie hiermee niet wegkomen. Hier, op dit moment, trekken we de grens. De wereld wordt wakker. En er komt verandering, of je het nu leuk vindt of niet.

Greta Thunberg is klimaatactivist

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!