klimaatmars

Op vrijdag 27 september is de grote nationale klimaatmars in Den Haag. We hopen natuurlijk op een massale deelname want hoe meer mensen hoe krachtiger het signaal. Helaas is de mars een week te laat want de nog veel grotere wereldwijde stakingsactie was op de 20e en de VN klimaat top wordt van 23 tot 25 september gehouden.  Maar wat maakt het eigenlijk uit? We zijn als mensheid sowieso jaren te laat in actie gekomen en we moeten Greta dankbaar zijn dat zij in haar eentje eindelijk de hele jeugd van de wereld heeft gemobiliseerd. Die jeugd geeft nu elke vrijdag een signaal dat sterker is dan duizenden wetenschappers al sinds de jaren 70 geven. Fridays for Future : “What do we want, Climate Justice, when do we want it, Now!

Voor een klein aantal dappere gemotiveerde eco-meiden was het een reden om de kloof tussen 20 en 27 te overbruggen met een mars van Wageningen naar Den Haag. Het idee werd geboren tijdens een klimaatbijeenkomst en al snel sloten zich wat anderen aan om te helpen bij de organisatie. 

Vraag Offerte aan

Zo troffen wij op maandag 23 september voor het station in Houten Nadine die ons als leidster voor de logistiek opwachtte. ”Nou dat was nog best even een dingetje. De route plannen, zorgen voor de veiligheid, de slaapadressen regelen en de contacten met de pers. Ik heb zoiets nog nooit gedaan maar vond het erg leuk om te doen en heb er veel van geleerd.”

We liepen 10 km mee tot Utrecht uit solidariteit en sympathie en om de meiden te steunen. Na te zijn uitgeleid door diverse Grootouders voor het Klimaat gingen we met een bescheiden groepje van circa 25 sympathisanten op pad. Onderweg spraken we met deze en gene over het grote klimaatprobleem en onze diverse motivaties om met zo’n klein groepje mee te doen. Immers, wat maakt het uit?

Halverwege herinnerde een wat oudere “verzetsstrijder” tegen de uitbreiding van de A27 langs Amelisweerd ons er aan dat die strijd nog steeds actueel is, maar dat er in zijn leven toch ook wel heel veel slechte dingen dank zij actievoeren verbeterd zijn. Hij noemde de strijd tegen waterverontreiniging en de CFK’s. Met andere woorden: Ja, houdt vol want het maakt zeker uit!

Ik sprak met Jesse van 16 die in plaats van een zware rugzak te dragen een tweewielig wagentje voort trok. Behalve schone kleren zaten er ook studieboeken in haar tas want over enkele dagen wachtte er een examen wiskunde. Haar schoolbegeleider vond het prima dat ze mee deed maar ze moest wel het examen halen. Volgend jaar hoopte ze de VWO af te maken en daarna wist ze het nog niet. “Wel iets maatschappelijks, maar geen idee wat”. Ze hekelde de scholen die veel te weinig lessen maatschappijleer geven en al helemaal niets over de grote klimaatproblematiek.

Ik sprak ook met Gwynne van 9. Ze liep dapper mee met haar iets oudere zus en haar ouders. Die hadden wel even voor de zekerheid toestemming gevraagd aan het schoolhoofd maar volgens Gwynne miste ze toch alleen maar een stom vak en was het klimaat veel belangrijker. Ze kan heel slecht tegen de warmte en wat haar betreft moest het niet gekker worden dan deze zomer. ”Denk je dat het wat uitmaakt?” vroeg ik waarop ze heel heftig ja knikte. Dat ontroerde mij en ik gaf haar groot gelijk.  

Han Blok

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws