• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Internet of Things: slim, slimmer, de baas?

25 februari 2014|doorPeter van Vliet|inmaatschappij, technologie

internet of thingsNu we allemaal voorzien zijn van een smartphone, een tablet en binnenkort misschien zelfs rondlopen met Google Glasses staat niets ons meer in de weg om eindeloos te communiceren met elkaar. Dat doen we dan ook massaal waarbij we volop gebruik maken van slimme apparaten. Maar we gaan ook steeds meer mét die apparaten communiceren, en die apparaten met elkaar. Via het internet, in het Internet of Things.

Wat kun je nu precies met dat Internet of Things? Wat voegt het toe, wat worden de gevolgen? Helpt het om duurzamer te worden?

Om met IoT iets te kunnen heb je op de eerste plaats informatie nodig. Data dus. Gegevens over het aantal auto’s op een wegdeel, het aantal pakken melk in je koelkast of je bloeddruk. Die gegevens worden verzameld met behulp van sensoren, doorgestuurd naar een datacentrum, geteld, geanalyseerd en geïnterpreteerd en vervolgens terug- of doorgestuurd om er iets mee te doen.

Een heel eenvoudig voorbeeld is de slimme koelkast, waarvan je het minimum aantal producten kunt instellen dat je op voorraad wil hebben. Zijn er minder, dan worden ze automatisch besteld bij de supermarkt, die ze thuis aflevert of die je een bericht stuurt dat ze klaar staan om opgehaald te worden. Verpakkingen worden voorzien van chips en een sensor in de koelkast leest de chips uit en telt ze.

speedcomfort radiatorventilator

Een ander voorbeeld is het meten van verkeersdruk en het omleiden van verkeer.  Doordat auto’s voorzien zijn van navigatiesystemen, weet je ook waar ze naar toe op weg zijn. Wanneer het verkeer ergens vastloopt, kun je auto’s individueel omleiden via open routes. Op de zelfde manier kun je auto’s naar de dichtstbijzijnde vrije parkeerplaats sturen, of naar een laadpaal. In grote steden is op sommige momenten meer dan de helft van het verkeer op zoek naar een parkeerplaats, dus dat zou best besparing op kunnen leveren.

En als je bloeddruk met regelmaat te hoog is wordt je dringend aangeraden je leefstijl aan te passen of in te loggen bij je dokter-app.

Ogen en neuzen

Internet of Things is ook het internet van sensoren, de ogen, oren, neuzen en vingers van het internet. Die sensoren zijn kleine elektronische apparaatjes die weer met andere en grotere apparaten zijn verbonden om al die data te kunnen verzamelen en verwerken.

Meer data betekent dus ook meer apparaten en apparaatjes, meer grondstoffen en meer energieverbruik. Niet zo maar meer, maar heel erg veel meer. Naar schatting zo’n 18 miljard verbonden apparaten in 2018  en per apparaat meerdere chips en schakelingen. Voor vrijwel al die toepassingen zijn aardmetalen nodig, waarvan nu al een pijnlijk tekort ontstaat. En al die data moeten worden verstuurd via het net en worden verwerkt in energie vretende mega datafarms.

Dan is er, zoals bij alle toepassing en verwerking van Big Data, de kwestie van privacy. Slimme dingen zoals de thermostaten en rookmelders van het pas nog door Google overgenomen Nest helpen best bij het verhogen van comfort, veiligheid en misschien zelfs duurzaamheid, maar weten ook precies wanneer je thuis bent. En wanneer niet. Dat weet Google nu dus ook als je zo’n ding in huis hebt.

Een slimme koelkast geeft je supermarkt een haarfijn inzicht in je eetgedrag. Je zorgverzekeraar zal heel geïnteresseerd zijn in die gegevens en die supermarkt zal ze best willen verkopen. Je moet dan ook niet verbaasd zijn als plotseling je zorgpremie wordt verhoogd wanneer je ongezond eet, en dus een groter risico loopt op welvaarts- en andere ziekten.

The Big family

Door het gebruik van social media, smartphones en betaal- en boekingssystemen geven we al heel veel prijs over ons gedrag. Wanneer we ook nog voortdurend omringd worden door slimme apparaten die al ons handelen registreren kan privacy wel eens voorgoed tot het verleden gaan horen.

De terugkoppeling van al die gegevens dreigt bovendien invloed te krijgen op ons toekomstig gedrag en op onze keuzevrijheid. Je auto kiest zijn eigen route, je zorgverzekeraar bepaalt je dieet. En Relatieplanet koppelt je met behulp van Google aan de ideale partner, al dan niet vrijwillig.

Big Brother krijgt zo steeds meer kleine broertjes en zusjes. Niet dat die familie het per definitie verkeerd met ons voorheeft. De meesten zullen er best van overtuigd zijn dat ze een mooie bijdrage aan ons welzijn leveren. Maar er zullen er altijd wel een paar zijn die andere motieven hebben en de gevolgen daarvan zijn nauwelijks te overzien. Neem de Bitcoin als voorbeeld. Niets dan goede bedoelingen. Toch werd tijdens het schrijven van dit artikel een belangrijke wisselbeurs gehackt en leeggeroofd. Met het verdwijnen van 300 miljoen aan waarde is dat misschien wel de grootste bankroof in de geschiedenis

In iedere fase van de menselijke evolutie zagen we grote rampen ontstaan als gevolg van ontwikkelingen die we met de beste bedoelingen hebben ingezet, maar waarvan we de gevolgen niet goed hebben ingeschat. De huidige gestapelde crises zijn daarvan het meest recente voorbeeld. Door de hele wereld op een nog dieper niveau stelselmatig interactief te verbinden ontstaat een dermate complex systeem, dat sturing onmogelijk gaat worden. Systemen gaan een eigen leven leiden zonder dat mensen daar persoonlijk nog invloed op hebben. We worden gereduceerd tot een datasetje in het Internet of Things en geïdentificeerd met een IP nummer. Als dat niet is wat we willen is het hoog tijd om daar eens stevig over na te denken. Anders mogen we zo meteen allemaal figureren in The Matrix, Revisited.

10 antwoorden
  1. wilag kater zegt:
    2 maart 2014 op 15:40

    In aanvulling op dit artikel attendeer ik hier graag op een interessant essay van het Rathenau-instituut met de titel: Intieme Technologie. Het is geschreven als een oproep aan met name burgers om de brede discussie over (communicatie)technologie met elkaar, de overheid en de industrie aan te gaan. We staan anno nu voor verregaande maatschappelijke en politieke keuzes op dit punt volgens de schrijvers.

    http://www.rathenau.nl/publicaties/publicatie/intieme-technologie-de-slag-om-ons-lichaam-en-gedrag.html

  2. willem zegt:
    28 februari 2014 op 13:22

    Rond 1970 is een boekje uitgekomen over exclusief en inclusief denken. Momenteel zie je in de BoP-literatuur veel artikelen over inclusiviteit. Ik heb dan ook in mijn reacties gepoogd dit artikel meer inclusief te benaderen. Dat je dan bij de grondstoffenbron en de maatschappelijke effecten van delving, transport e.d. meeneemt ligt dan ook voor de hand. Hetzelfde geldt ook voor het gebruik van internet of things en het misbruik ervan door geheime diensten. Ik hoop dat het kader waarbinnen ik denk nu duidelijk is.

  3. job zegt:
    28 februari 2014 op 09:28

    @0: “In iedere fase zagen we grote rampen ontstaan als gevolg van ontwikkelingen die we met de beste bedoelingen hebben ingezet, maar waarvan we de gevolgen niet goed hebben ingeschat. De huidige gestapelde crises zijn daarvan het meest recente voorbeeld.”

    Alsof de huidige crisis ons is overkomen. De ervaring in de bankenwereld leert heel anders, eigen gewin i.p.v. de beweerde goede bedoelingen.

  4. Peter van Vliet zegt:
    27 februari 2014 op 10:44

    @Willem: je hebt op een aantal punten gelijk, maar dat is niet de invalshoek van dit artikel. Dat gaat over de invloed die IoT op ons leven krijgt, vanuit de context van ons dagelijkse leven hier. Je kunt uiteindelijk op ieder artikel kritiek leveren omwille van wat er niet in staat. Maar wat bereik je daarmee?

    Al die zaken die je aansnijdt komen met regelmaat op deze website voorbij. Zelfs in dit artikel, in de laatste alinea, zij het in zeer algemene termen.

    Laten we discussieren over wat er staat, niet over wat er niet staat…..

  5. willem zegt:
    27 februari 2014 op 10:10

    Peter: Ongeveer 1,5 jaar geleden ben ik in Sierra Leone geweest en zag wel veel mensen met een mobieltje, maar niet met smartphones. In Kenya wordt een gewoon mobieltje gebruikt om betalingen te verrichten en een Keniaan in Nederland verbaasde zich erover dat mensen hier geen betalingen konden verrichten met hun mobieltje. Je geeft zelf aan dat in de loop der tijd mensen in bijv. Afrika doorgroeien naar de middenklasse, hetgeen impliceert dat de BoP uitgesloten wordt. Ook beantwoord je niet de vraag of er wel voldoende grondstoffen zijn om deze elektronische gadgets te kunnen produceren; grondstoffen die eindig zijn en nu vooral opgekocht worden door China dat door coöperatieve samenwerking met veel Afrikaanse landen hierover kan beschikken. Het is dan zelfs de vraag of de middenklasse van de toekomst hierover kan beschikken. In 2050 leven er waarschijnlijk 9 miljard mensen op deze planeet en ik denk niet dat al deze mensen tot de middenklasse zal gaan behoren. Zelfs in Nederland van nu behoort niet iedereen tot de middenklasse. Lees er de armoedemonitor er op na.

  6. Peter van Vliet zegt:
    26 februari 2014 op 13:11

    @Willem: ik sluit niemand uit. Juist in ontwikkelingslanden is de smartphone een eerste levensbehoefte geworden om zaken te doen, te betalen en te communiceren. En wanneer mensen in andere delen van de wereld doorgroeien naar wat we middenklasse noemen, zijn electronische gadgets een van de eerste dingen die ze aanschaffen. Als gevolg van het beeld van geslaagde mensen wat “wij” in de marketing scheppen. Het is alleen een kwestie van tijd voordat “iedereen” aan het net hangt.

  7. willem zegt:
    26 februari 2014 op 11:14

    Mee eens, echter mij is het te doen om het feit dat de auteur niet duidelijk maakt wie hij uitsluit. Zo sluit de auteur m.i. de BoP uit en vergeet te vermelden dat deze uitgeslotenen er in vaak slechte omstandigheden voorzorgen dat anderen, die veelal beter af zijn dab zij, zich bezig kunnen houden met het internet of things.

  8. jeroen boland/taalsmaak tekstcreatie zegt:
    26 februari 2014 op 11:03

    @Willem, de BoP – die lezen geen blogs; die moeten werken. zeldzame metalen delven voor ´onze´ speeltjes. waar is de campagne rond bloed-coltan gebleven. waar wij duurzamen zo rond 2008 nog mee wegliepen: lees bv. http://bit.ly/NwxiET ? oeps – duurzaam vergeten… en overstemd door ´thingy´marketing’ (multimediaal rattenvangen zogezegd).

    in DRC alleen in 2013 5 oorlogen gerapporteerd. grotendeels op t conto te schrijven van de delving en traffic in deze metalen. ons rest schaamte.

  9. willem zegt:
    26 februari 2014 op 10:45

    Meer dan 50% van de wereldbevolking moet leven van een inkomen van minder dan $1,25 per dag. Ik veronderstel dat de auteur deze groep mensen, beter bekend als de BoP, niet tot “we allemaal” rekent. Lees het rapport van Oxfam (de 85 rijkste mensen ter wereld hebben meer geld dan voornoemde 50%), er op na. Voortaan expliciet aangeven over welke groep u het heeft. Dan weet de lezer ook wie buitengesloten wordt.

  10. jeroen boland/taalsmaak tekstcreatie zegt:
    26 februari 2014 op 08:52

    hmmmm …. zolang www maar geen faustiaans VI VI VI wordt
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Satan#666 :-)

    dus mensen `wereldwijd`, blijf ajb nuchter en doe wat je kunt zinvol, zinnig, met zin-d’rin en met je zintuigen doen. dus zonder al te veel ’things’ en vooral zonder ’thingies’ in huis (of [email protected]) waar je eigenlijk geen grip op hebt en die je per saldo meer tijd enz. kosten dan ze opleveren

    appze! en en veerkrachtige dag.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • misleidende reclame shell TNO: beperk reclame voor klimaatbelastende producten22 maart 2023 - 14:58
  • echte ongemakkelijke waarheid ipcc Syntheserapport IPCC: laatste kans om klimaat te redden20 maart 2023 - 17:12
  • Elektrische bus van VDL Recht op bereikbaarheid voor elke Nederlander, vindt kabinet19 maart 2023 - 13:51
  • Duurzaam de week door DDWD Duurzaam De Week Door – 1118 maart 2023 - 12:43
  • vogelziekte plasticose Zeevogels ziek van plastic: plasticose12 maart 2023 - 10:45

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
meewind 23 02

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
RotterZwam gaat crowdfundenAmerikaans milieuagentschap voor de rechter gedaagd
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen