Economische Verkenning van vitaal belang voor de regio

Om een regionale economie te stimuleren moet je kunnen sturen. En om te sturen zijn gegevens nodig. Betrouwbare cijfers over zaken als productie, inkomen en handel. Die cijfers worden doorgaans op landelijk niveau samengesteld. Het CPB presenteert daaruit jaarlijks de Macro Economische Verkenning. Een gemeente of regio zou zelf een Regionale Economische Verkenning (REV) kunnen […]

Meer vrije tijd in regionale economie

Het is eigenlijk tegen de verwachting in dat wij tegenwoordig zo lang werken. In 1930 schreef econonoom John Maynard Keynes een essay met de titel Economic possibilities for our grandchildren. Hij dacht dat mensen door de stijging van de productiviteit tegen het eind van de 20e eeuw nog maar twee dagen per week zouden werken […]

Voedsel kern van duurzame lokale economie

Eten, ons hele leven draait er om. Iedereen doet het, vaak maken we onze maaltijden zelf klaar, maar steeds minder mensen produceren de ingrediënten zelf. Toch zal het moeilijk zijn om ergens op de wereld een dorp te vinden waar geen boerderij staat of waar de bewoners niet aan landbouw doen. Je laten voeden is […]

Iedereen een eigen Euro

Een eigen munt voor elke regio zou de economie een stuk stabieler en veerkrachtiger maken. Over de hele wereld blijken gemeenschapsmunten (ofwel complementaire of alternatieve munten) een uitermate geschikte manier om sociale, ecologische en economische doeleinden te verwezenlijken. Traditionele beleidsmakers en politici zien meer diversiteit binnen het geldsysteem niet zitten. De crisis waar we maar […]

Regionale economie kan wereldwijd

Leidt een economie waarin iedereen zijn eigen boter, kaas en energie maakt tot de ideale samenleving? Bestaat er een ‘point of no return’ in globalisering? In deze aflevering kijken we hoe zelfstandig een regionale economie kan zijn, en hoe afhankelijk deze is van onze Global Village. Lokaal en mondiaal lijken momenteel economische tegenstellingen: wat niet […]

Regionale economie lost crises op

Hoe groter de markt, hoe groter de crisis als er iets mis gaat. Dat lijkt de les van een paar decennia ongebreidelde groei, die heeft geleid tot een samenstel van problemen die ieder op zich bedreigend zijn voor de hele planeet. Daarom is het vinden van de optimale schaal voor onze economie een belangrijke sleutel […]

Eetbaar landschap in Amsterdam

De moestuin is in opmars in Amsterdam. Niet als laatste modegril binnen de grachtengordel. Nee, het gebeurt in de naoorlogse wijken, eufemistisch de ‘tuinsteden’ genaamd. In de Amsterdamse tuinstad Nieuw-West beginnen bewoners een buurtmoestuin of nemen het initiatief tot stadlandbouw. Openbare ruimte Groen en eetbaar is de nieuwste trend. Je kunt geen krant of tijdschrift […]