Een Revolutie. Zo omschrijft Eurocommissaris Frans Timmermans zijn Green Deal. Het ambitieuze plan om van Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken. Daarom op De Publieke Tribune: burgers die deze revolutie van dichtbij beleven. Ondernemers, landbouwers, activisten en mensen uit de energiesector gaan in gesprek met Frans Timmermans over zijn plan. Hoe gaat hij de kloof overbruggen tussen wat Europa wil en mensen al doen?
De Green Deal zal de manier waarop we wonen, werken, produceren en consumeren resoluut veranderen. Want de aarde is ziek en dan helpen geen halve maatregelen. Kostprijs van deze groene omwenteling: 1.000 miljard euro, alleen al de komende tien jaar. Maar wat betekent dat voor mensen die er direct mee te maken hebben? Zoals de fabriekseigenaar die ondanks verwoede pogingen zijn recyclede plastic maar niet verkocht krijgt. Of de verkoper van warmtepompen, die tevergeefs wacht op duidelijkheid uit Brussel. Of de boer die best biologisch wil boeren, maar daar geen droog brood mee kan verdienen. Aan Coen Verbraak de taak om de wereld van Eurocommissaris Frans Timmermans en die van ervaringsdeskundigen met elkaar te confronteren. Doel: een écht gesprek over de gevoelstemperatuur van klimaatmaatregelen en de kostprijs van idealen.
Zondag 31 januari om 23:00 uur bij HUMAN op NPO 2 en NPO Start
Over De Publieke Tribune
Hebben de mensen op de publieke tribune van de Tweede Kamer geen spreekrecht, in HUMANs De Publieke Tribune nemen burgers juist het woord. Mensen voor wie maatschappelijke spanningen de orde van de dag bepalen vertellen over hun persoonlijke ervaringen in het leven van alledag. Niet hun meningen of opvattingen zijn leidend in het gesprek, het is hun ervaringsdeskundigheid waar het om gaat. Op grond daarvan bevragen zij bestuurders, in de hoop hen aan het denken te zetten over de mogelijkheden voor een beleid dat zich meer plooit naar hun weerbarstige werkelijkheid.
Meer informatie: human.nl/depublieketribune