Een duurzamer huis is zuiniger met energie. Dat merk je meteen in je portemonnee. En dat is welkom in een tijd van stijgende kosten.
Iedereen merkt het, de prijzen van energie lijken alleen maar omhoog te kunnen. Tegelijk is de noodzaak om bij te dragen aan een veiliger klimaat ook groter dan ooit tevoren. Verduurzamen van je woning helpt je om beide tegelijk aan te pakken. Met lagere woonkosten als direct resultaat.
Hoe maak ik mijn woning duurzamer?
Het verduurzamen van je huis levert al snel een lagere energierekening op. Soms vraagt het ook een flinke investering. Sommige investeringen zijn snel terugverdiend, voor andere duurt het wat langer. Ook zijn er subsidies die een deel van de kosten kunnen wegnemen.
Naden en kieren isoleren met tochtstrips en kit is een snelle en goedkope actie die direct resultaat oplevert. Isoleren is sowieso de eerste optie om je energiekosten terug te brengen. En soms ook de snelste.
Zo is spouwmuurisolatie binnen een dag aan te brengen. De terugverdientijd is 3 tot 4 jaar. Vloer- en dakisolatie zijn doorgaans wat grotere klussen.
Glasisolatie levert naast een besparing ook een verbetering van het wooncomfort op. Ook als je al dubbel glas hebt. Vooral in oudere woningen vind je dubbel glas van de eerste generaties. Daar is flink winst op te behalen met moderne HR++ ramen.
Heb je optimaal geïsoleerd? Dan kun je denken aan een warmtepomp aanschaffen. Vanaf 2026 is het verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen als je cv-ketel vervangen moet worden.
Hoe betaal ik dat?
Vooral in een wat oudere woning kunnen de kosten voor isoleren en verduurzamen best oplopen. Zeker als je verschillende maatregelen tegelijk wil nemen. Om die te financieren kun je een beroep doen op verschillende subsidies. En de investering die overblijft kun je financieren met een verduurzamingshypotheek. Dat is een leenvorm die speciaal voor dit doel is uitgewerkt.
Wanneer je alle aanbiedingen op een rij hebt en de subsidies hebt uitgeplozen komt natuurlijk de vraag om de hoek hoe je de investering kunt financieren. Daarvoor zijn er voldoende plekken online te vinden die je maximale hypotheek berekenen. Met die uitkomst kun je dan aan de slag.
Gedrag aanpassen helpt ook
Ten slotte kun je ook energie besparen door je gedrag hier en daar aan te passen. Het zijn soms voor de hand liggende maatregelen, zoals korter douchen of de thermostaat een paar graden lager zetten. Maar ook deuren dicht houden en alleen verwarmen waar je bent kan helpen. Denk nog eens na over je gewoontes. Misschien vind je dan nog wel meer mogelijkheden om energie en extra euro’s te besparen. Alle beetjes helpen tenslotte.