like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Je steentje bijdragen aan het milieu begint met de tuin

Van: op 21 april 2020

We willen allemaal wel een steentje bijdragen aan het milieu. Voor velen is het alleen de vraag hoe ze dit kunnen doen zonder hun huidige levensstijl totaal op de kop te zetten.

Er zijn meerdere manieren die je kunt doen om de tuin natuurvriendelijker te maken, zonder al te veel moeite. Nieuwsgierig naar hoe je dit voor elkaar krijgt? Lees dan vooral verder.

groenopladen generic keuzehulp

Richt de tuin in voor jezelf én de dieren

In de tuin zitten om even helemaal tot rust te komen, onder het genot van vogelgezang of zoemende bijen. Met de juiste beplanting maak jij je tuin aantrekkelijk voor het dierenrijk. Een goede maatstaf is één derde bestrating en twee derde beplanting. Denk aan bomen voor de vogels en bloemen met stuifmeel voor de bijen. Je kunt ook gaan voor een vijvertje in de tuin. Zo creëer je een habitat voor salamanders, (kikker)visjes en allerlei insecten. Naast de inrichting voor de dieren, moet je natuurlijk ook aan jezelf denken. Immers wil je zelf ook comfortabel in de tuin zitten. Denk dan bijvoorbeeld aan teakhouten meubelen. Teak heeft een warme, natuurlijke uitstraling en is erg duurzaam. Wat dacht je van een houten tuinbank om heerlijk ’s ochtends een kop koffie op te drinken in de zon? 

Verminder het afval

Tuinafval bestaat niet alleen uit groenafval. Ook weggegooide tuinmeubelen, bestrating, bloempotten of gereedschappen zien we tussen het afval. Begin daarom met het gebruiken van duurzame materialen. Deze materialen kenmerken zich door een lange gebruiksduur en zijn niet chemisch bewerkt. Helemaal goed is het als je ze kan hergebruiken of recyclen. Door te zoeken naar de bron van een product kun je vaak ook te weten komen of het product duurzaam is. Ook een tip is om te kijken of je de tuinbenodigdheden lokaal kan aanschaffen. Kortom, het is dus belangrijk om je tuin in te richten met materialen die je niet na één tuinseizoen al weer weg kunt gooien, dit is zonde voor het milieu én voor de portemonnee.

Maak gebruik van slecht weer

Hoewel we liever de zon zien schijnen in onze tuin kan de natuur niet zonder regen. Als het dan toch slecht weer is kun je er beter het beste van maken! Vang het regenwater op door middel van een regenton. Dit klinkt heel makkelijk, en dat is het ook. Door een regenton aan te sluiten op de dakgoten kun jij drinkwater besparen en het doen met wat de natuur je gegeven heeft, ideaal toch? Als je dit systeem wil uitbreiden kun je er ook voor kiezen om de regenwateropslag aan te sluiten op een overloopslang. Zo loopt de regenton niet over en kun je overtollig regenwater direct naar je beplanting leiden.

Drie handige tips om zelf ook een steentje bij te dragen.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws