Nederland zit nog thuis, maar in China worden de corona-restricties langzaam minder. Na maanden binnen zitten betekent dit voor veel Chinezen dat ze weer naar buiten mogen. Ze pakken de draad op en richten zich op een leven na het virus. Maar wat is er intussen veranderd?
Samen met fotograaf en documentairemaker Ruben Terlou (Langs de oevers van de Yangtze, Door het hart van China) en met Chinese filmmakers in Wuhan, Beijing en Sjanghai kijkt Tegenlicht naar China na de lockdown. We ontmoeten enkele Chinezen voor wie de corona-crisis een bijzondere impact heeft gehad. En praten met Ruben Terlou over hoe de Coronacrisis zijn beeld over China blijvend heeft veranderd.
Een jonge moeder, die haar kraamtijd door de strenge overheidsmaatregelen heel anders heeft moeten invullen dan de traditie voorschrijft, zit nu met een dilemma: is het nu weer veilig om kraamhulp in te huren?
De eigenaresse van een Bubble Tea-winkeltje deed vorig jaar goede zaken: haar winkel was een populaire hot spot in het Wuhan van voor de coronacrisis. Maar tijdens de lockdown stonden de zaken bijna stil, en had ze alleen nog af en toe een online bestelling. Nu staat ze te popelen om weer klanten te ontvangen.
Die lange lockdown pakt trouwens voor lang niet iedereen negatief uit. Een taxichauffeur in Wuhan werkt meer dan ooit, nu zijn taxibedrijf is ingehuurd voor het vervoer van medisch personeel. En ook de slimme jonge slager in Shanghai die online biefstuk is gaan verkopen, heeft meer opdrachten dan ooit.
Met documentairemaker Ruben Terlou kijkt Tegenlicht naar China, dat langzaam de draad weer oppakt. Terlou spreekt openhartig over de rol van de staat in China en de privacy kwesties rond de vele apps: “Het coronavirus heeft de achilleshiel van het Chinese totalitaire regime blootgelegd. Dat het moment dat er wat misgaat in de doofpot wordt gestopt, wordt genegeerd. Met zo’n virus heeft dat desastreuze gevolgen gehad, want daardoor is het heel groot geworden. Vervolgens is er geen transparantie geweest, en nog steeds niet. Over die fout niet, en eigenlijk ook niet over de structurele tekortkoming van het systeem.“
Nu de eerste stappen buiten de deur gezet worden blijkt er in de levens van veel Chinezen heel wat veranderd te zijn. En ook in de buitenwereld zijn de dingen vaak niet meer hetzelfde. Ook voor ons kan dat uiteindelijk consequenties hebben. “Het lijkt erop dat hoe machtiger China wordt en hoe groter onze economische afhankelijkheid wordt van China, hoe meer impact het Chinese model en het Chinese gedachtengoed heeft op de wereld. Het lijkt alsof wij steeds meer aan zelfcensuur moeten doen en ons steeds minder uitspreken over mensenrechtenkwesties.”
Samenstelling: Martijn Kieft
Research: Arnout Arens
Eindredactie: Doke Romeijn & Bregtje van der Haak
Datum: | april 26, 2020 |
---|---|
Tijdstip: | 22:15 |
Zender: | npo 2 |
Reeks: | vpro tegenlicht |