De minister van EZ Henk Kamp heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de steunregeling voor productie van duurzame energie, de SDE+. Dat meldt het Warmtenetwerk.
Minister Kamp meldde in zijn brief de resultaten van de SDE+ voor dit jaar. Biomassa is veruit de belangrijkste duurzame energiebron.Dit jaar zijn er 46 positieve beschikkingen uitgegaan voor warmteproductie en warmtekrachtkoppeling op biomassa. De beschikkingen zijn samen goed voor een jaarproductie van 10 Petajoule (PJ). Voor bijstook in kolencentrales werden in 2015 geen beschikkingen afgegeven.
Voor windenergie was het resultaat dit jaar 95 beschikkingen voor een maximum jaarproductie van 7 PJ. Derde categorie qua productie was geothermie met 2 PJ groene warmte per jaar voor een totaal van 4 projecten. Het totaal voor waterkracht was 1 PJ en voor zon 0,04 PJ.
Het belang van groene warmte is duidelijk. Warmte levert meer duurzame energie op dan wind, zonnestroom, waterkracht en groen gas tezamen.Het succes in de SDE+ is te danken aan het feit dat in deze regeling geconcurreerd wordt op kosten per eenheid energie.
8 miljard euro voor 2016
Het budget voor de SDE+ is in 2016 is maar liefst 8 miljard euro en dat is nog exclusief een tender voor wind op zee. Er zijn in 2016 voor het eerst twee rondes met elk 4 fasen; de eerste is van 1 t/m 31 maart en de tweede van 31 aug. t/m 29 sept. Als bijlage bij de Kamerbrief zijn de basis- en correctiebedragen voor 2016 gepubliceerd. Die bepalen de te subsidiëren onrendabele top per techniek.
Kamp noemt de daling van het basisbedrag voor zonnestroom met 72 % sinds 2009 als fraai voorbeeld van de daling van de kostprijs dankzij ontwikkeling. Bij covergisting zou volgens de berekeningen van ECN juist een stijging nodig zijn wegens hogere kosten van cosubstraten. De minister neemt dat advies echter niet over maar handhaaft de bedragen die dit jaar golden. Het principe van concurrentie op basis van kosten per eenheid energie blijft gehandhaafd.