BlackRock’s Larry Fink, de topman van de beleggingsmaatschappij, zegt dat bedrijven die geen koolstofvrije toekomst plannen, het risico lopen achter te blijven. Maar het stimuleren van klimaatbeleid gaat volgens hem uitsluitend om het maken van winst, niet om ‘woke’ te zijn. Dat schrijft The Guardian.
In zijn jaarlijkse brief aan CEO’s zei Fink dat bedrijven, steden en landen die geen plannen hebben voor een koolstofvrije toekomst, het risico lopen achterop te raken. Hij voerde aan dat het nastreven van rendement op de lange termijn de belangrijkste drijfveer achter het klimaatbeleid was.
“Stakeholderkapitalisme gaat niet over politiek. Het is geen sociale of ideologische agenda. Het is niet ‘woke’”, schreef hij. “We richten ons op duurzaamheid, niet omdat we milieuactivisten zijn, maar omdat we kapitalisten zijn en onze klanten ons daarop vertrouwen.”
De financiele topman van de staat West Virginia zei deze week dat de investeringsraad van de staat niet langer een BlackRock-fonds zou gebruiken, nadat de fondsbeheerder bedrijven had aangespoord om hun CO2-uitstoot tegen 2050 tot nul terug te brengen. De functionaris zei dat dit de economie van West Virginia zou schaden.
In zijn ‘Dear CEO’-brief schreef Fink: “Het is door effectief stakeholderkapitalisme dat kapitaal efficiënt wordt toegewezen, bedrijven duurzame winstgevendheid bereiken en waarde wordt gecreëerd en behouden op de lange termijn. Vergis je niet, het eerlijke streven naar winst is nog steeds wat de markten bezielt; en winstgevendheid op de lange termijn is de maatstaf waarmee markten uiteindelijk het succes van uw bedrijf zullen bepalen.”
Nadat Fink twee jaar geleden schreef dat klimaatrisico een investeringsrisico was en dat het bedrijf duurzaamheid centraal zou stellen in zijn investeringsbeslissingen, kwamen veel bedrijven met plannen om klimaatneutraal te worden. BlackRock was eerder bekritiseerd omdat het niet hard genoeg op de kwestie aandrong.
Afgelopen voorjaar zou BlackRock – dat ongeveer $ 10 biljoen aan activa beheert – naar verluidt zijn steentje bijdragen aan een campagne van aandeelhouders om verschillende bestuurders in de raad van bestuur van de Amerikaanse oliegigant ExxonMobil te ontslaan. De staatsgreep, die werd gelanceerd door dissidente hedgefondsactivisten bij Engine No 1, verving twee bestuursleden van Exxon door eigen kandidaten om de oliemaatschappij te helpen een groenere strategie te ontwikkelen.
Fink voorspelde in de brief van dit jaar dat “de volgende 1.000 unicorns geen zoekmachines of socialemediabedrijven zullen zijn, maar duurzame, schaalbare innovators – startups die de wereld helpen koolstofarmer te worden en de energietransitie betaalbaar te maken voor alle consumenten”. Hij voegde daaraan toe dat gevestigde bedrijven ernaar moeten streven hetzelfde te doen.
Hij zei dat er de afgelopen jaren een “tektonische verschuiving” had plaatsgevonden, waarbij duurzame investeringen wereldwijd $ 4 biljoen bereikten.
Fink zei ook dat bedrijven een morele verantwoordelijkheid hebben om zich aan te passen aan “een nieuwe wereld van werk” die was hervormd door de pandemie van het coronavirus. Hij zei dat “de wereld voorbij is” waar bedrijven verwachtten dat werknemers vijf dagen per week naar kantoor zouden komen, waar geestelijke gezondheid zelden werd besproken op de werkplek en waar de lonen voor mensen met lage en middeninkomens nauwelijks stegen.