Virale stunts zijn vluchtig, maar voor de beroemdste milieu-activist van dit moment wel een schot in de roos om opnieuw de aandacht op de dringende klimaatboodschap te vestigen. Samen met de popgroep The 1975 heeft Greta Thunberg haar VN-speech op muziek gezet. Precies op het moment dat we klimaatverandering aan den lijve beginnen te ondervinden bereikt ze zo een groot nieuw publiek.
Op Twitter zei de frontman van de band, Matt Healy, dat “Steves” en “Marys” die zichzelf “Brexiteers” noemen, de track wel massaal zullen negeren. De BBC heeft behulpzaam verklaard dat de band meer dan waarschijnlijk internationale vluchten zal nemen om hun komende tourdata te halen, “ondanks het feit dat vliegreizen een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatverandering”. Manager Jamie Oborne vertelde daarop aan de Guardian dat het onmogelijk is om ’s nachts te reizen, maar dat het geen reden is om niet te handelen.
Algehele mislukking van het systeem
Natuurlijk zal een ambient muziekje met gesproken woord waarschijnlijk niet veel doen aan de “algehele mislukkingen van onze huidige systemen” waarover Thunberg spreekt. Maar wat het wel doet, is op een slimme manier de grote groepen aanhangers van The 1975 en hun klonen activeren.
Ze zijn misschien niet ’s werelds meest commercieel succesvolle band, maar met hun stijlvolle esthetische, ongefilterde intimiteit met een post-genre mix van alles, zijn ze een van de meest nagebootste bands van dit moment. De boodschap van Thunberg kan zich zo dus ver buiten haar bestaande netwerk verspreiden.
Daarbij helpen ook de algoritmen van Spotify die jouw data gebruiken om een nummer dat je al leuk vindt te koppelen aan een ander nummer dat je nog niet hebt gehoord, maar waarschijnlijk ook leuk zult vinden. Zo is gemakkelijk een korte sprong te maken van bijvoorbeeld schaamteloze imitators van The 1975, Catfish and the Bottlemen, naar de extreem 1975-aping tracks op het nieuwe album van Kaiser Chiefs, naar de vijf minuten durende speech van de band over de noodzaak om de noodsituatie in het klimaat aan te pakken. Liedjes kunnen de wereld niet redden, maar ze kunnen mensen wel helpen van gedachten te veranderen.
Samenwerken met andere artiesten, laat staan een activist als Thunberg, is een nieuwe stap voor The 1975. En daarin tonen ze betrokkenheid: ze stellen niet alleen hun podium ter beschikking, maar de opbrengst van het nummer van de band en Thunberg gaan naar Extinction Rebellion.
Notes on a conditional form
Hitnummers zijn altijd tijdelijk en vaak vluchtig, succesvol wanneer een trend of artiest hot is. En Thunberg is niets meer dan de stem van onze tijd. Maar haar nummer met de 1975 zal hun komende album, Notes on a Conditional Form, openen – een album dat misschien wel een van de meest bepalende opnamen van de 21ste eeuw kan worden, volgens kenners. Hopelijk met gevolgen.
De tekst:
We staan nu aan het begin van een klimaat- en ecologische crisis.
En we moeten het noemen wat het is. Een noodgeval.
We moeten erkennen dat we de situatie niet onder controle hebben en dat we nog niet alle oplossingen hebben. Tenzij die oplossingen betekenen dat we gewoon stoppen met bepaalde dingen te doen.
We geven toe dat we deze strijd verliezen.
We moeten erkennen dat de oudere generaties hebben gefaald. Alle politieke bewegingen in hun huidige vorm hebben gefaald.
Maar homo sapiens heeft nog niet gefaald.
Ja, we falen, maar er is nog tijd om alles om te draaien. We kunnen dit nog steeds oplossen. We hebben nog steeds alles in eigen hand.
Maar tenzij we de algehele fouten van onze huidige systemen herkennen, maken we waarschijnlijk geen enkele kans.
We worden geconfronteerd met een ramp van onuitgesproken lijden voor enorme hoeveelheden mensen. En nu is het niet het moment om beleefd te spreken of ons te concentreren op wat we wel of niet kunnen zeggen. Nu is het tijd om duidelijk te spreken.
Het oplossen van de klimaatcrisis is de grootste en meest complexe uitdaging waarmee homo sapiens ooit is geconfronteerd. De belangrijkste oplossing is echter zo eenvoudig dat zelfs een klein kind het kan begrijpen. We moeten onze uitstoot van broeikasgassen stoppen.
En of we doen dat, of we doen het niet.
Jij zegt dat niets in het leven zwart of wit is.
Maar dat is een leugen. Een heel gevaarlijke leugen.
Of we voorkomen een 1,5 graad van opwarming, of we doen het niet.
Of we voorkomen dat we die onomkeerbare kettingreactie buiten menselijke controle laten gaan, of we doen dat niet.
Of we kiezen ervoor om verder te gaan als een beschaving of we doen het niet.
Dat is zo zwart of wit als maar kan.
Omdat er geen grijze gebieden zijn als het gaat om overleven.
Nu hebben we allemaal nog een keuze.
We kunnen transformerende actie creëren die de levensomstandigheden voor toekomstige generaties veiligstelt.
Of we kunnen gewoon doorgaan zoals we doen en falen.
Dat is aan jou en mij.
En ja, we hebben een systeemverandering nodig in plaats van individuele verandering. Maar je kunt het ene niet hebben zonder het andere.
Als je door de geschiedenis kijkt, zijn alle grote veranderingen in de samenleving gestart door mensen op het basisniveau. Mensen zoals jij en ik.
Dus ik vraag je om alsjeblieft wakker te worden en de nodige verandering mogelijk te maken. Je best doen is niet langer goed genoeg. We moeten allemaal het schijnbaar onmogelijke doen.
Vandaag gebruiken we elke dag ongeveer 100 miljoen vaten olie. Er is geen politiek om dat te veranderen. Er zijn geen regels om die olie in de grond te houden.
Dus we kunnen de wereld niet langer redden door ons aan de regels te houden. Omdat de regels moeten worden veranderd.
Alles moet veranderen. En het moet vandaag beginnen.
Dus allemaal daar, het is nu tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Het is tijd om te rebelleren.