Een zwarte dag voor het klimaat. Dat is de reactie van Natuur & Milieu op het besluit van minister Kamp en staatssecretaris Dijksma om de laatste vijf kolencentrales in Nederland voorlopig open te houden. “Onbegrijpelijk en een gemiste kans dat de minister niet in één klap 11% van de totale CO2-uitstoot wil besparen. Deze reductie is keihard nodig om klimaatverandering tegen te gaan,” aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu.
De onlangs verschenen Frontierrapporten bevestigen dat de kolencentrales prima kunnen sluiten. Hieruit blijkt dat het sluiten van de centrales per 2020 tot veel CO2-reductie leidt, tegen zeer lage kosten: slechts 14 euro per huishouden per jaar. Bovendien komt de energievoorzieningszekerheid niet in het geding. Natuur & Milieu ziet de rapporten als een duidelijk signaal dat de centrales zo snel mogelijk dicht moeten en kunnen.
“Met het sluiten van de laatste vijf kolencentrales had Nederland gehoor kunnen geven aan de klimaatafspraken van Parijs en het brede maatschappelijke en politieke draagvlak,” aldus van Hooijdonk, “Helaas wordt het probleem nu doorgeschoven naar een volgend kabinet, terwijl er een grote besparingsklapper gemaakt had kunnen worden.”
Breed draagvlak voor sluiting
Maatschappelijk en politiek gezien staan alle seinen op groen voor het sluiten van alle centrales: 75% van de Nederlanders wil dat alle kolencentrales gesloten worden, zo bleek uit opinieonderzoek in opdracht van NUON. De Kamer nam eind 2015 al een motie van D66 hierover aan. Daarnaast levert het sluiten van de kolencentrales Nederland een welvaartswinst van 4,7 miljard op, blijkt uit een eerdere studie van Natuur & Milieu, uitgevoerd door SEO.
Advies
Natuur & Milieu heeft Minister Kamp en staatssecretaris Dijksma uitgebreid geadviseerd wat te doen met de kolencentrales in Nederland. Het advies luidde om alle kolencentrales uiterlijk per 1 januari 2020 te sluiten, onderbouwd door diverse wetenschappelijke studies, de afspraken uit het Parijsakkoord, en een breed draagvlak. “We zullen de maatschappelijke druk blijven opvoeren totdat de laatste kolencentrale dicht is,” aldus Van Hooijdonk.
Duitsland loopt ver voor op met de productie van groene energie, maar ook daar is het onmogelijk om conventionele (kolen)centrales te stoppen. De link aan het einde van het bericht laat de actuele productie zien van conventionle-, wind- en zonneenergie in Duitsland. Er zijn inderdaad dagen dat het aandeel van wind- en/of zonneenergie groot is, maar uiteraard zijn er genoeg dagen dat er geen wind- en zonneenergie is en de trouwe producenten zorgen dat we ook dan het licht aan kunnen doen, koffie kunnen zetten en dat de trein gewoon kan rijden. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: ‘Oh het is mistig vandaag, tja dan geen stroom vandaag’. Weet 100% zeker dat ook dan de ‘oude’ vervuilde producenten de schult krijgen van menigeen.
De stabiliteit van het elektriciteitsnet kan nog steeds enkel en alleen gegarandeerd worden met conventionle centrales (kolen en gas). Een dapper besluit van Minister Kamp die er voor zorgt dat het licht blijft branden.
https://energy-charts.de/power_de.htm
Bekijk het eens van de andere kant. Blijkbaar wordt de stroom afgenomen, is het nodig deze (vies) op te wekken.
Als we nu eens met z’n allen de stroom niet nodig hebben, niet afnemen.
Een 2-persoons huishouden kan met 1.350 kWh per jaar uit. (En wek dat ook nog eens op met zonnepanelen…) Dit is 60% besparing op normaal. (En, nee, het levert geen comfortverlies op.) De particulier gebruikt 20% van het totaal, dus deze besparing levert 12% op het totale elektriciteitsverbruik op. 25% van de elektriciteit komt uit steenkool, dus kan de helft van de centrales na de energiebesparing dicht!
is kamp wel voor milieu, word tijd dat daar ook iemand anders voor komt.
Dit besluit om kolencentrales open te heeft geen enkel maatschappelijk draagvlak. Het is een bewust besluit om willens en wetens om de ontwikkelingen van een duurzamne maatschappij tegen te gaan. Dit is waarschijnlijk het gevolg van lobbisten die kennelijk heel veel geld verdienen om kolencentrales voorlopig nog open te houden.
Voor aandeelhouders en bestuurders van kolencentrales plus ook overheid tellen kennelijk alleen de hoge inkomsten. Aan sterk vervuilende kolencentrales heeft men geen boodschap. Dit is puur eigen belang zonder oogmerk voor het verduurzamen van klimaat en milieu.
Nederland loopt al ver achter t.a.v omringende landen die vol inzetten op duurzaamheid met daaraan gekoppeld het ontstaan van vele arbeidsplaatsen hiervoor.