De warmtepomp is de duurzame warmtebron voor de toekomst. Kun je echter zomaar je cv-ketel omruilen voor een warmtepomp of komt er meer bij kijken? En kun je er subsidie voor krijgen?
Het doel van het plaatsen van een warmtepomp is natuurlijk energie besparen. De snelste manier om dat te doen is isoleren. Dat kun je ook al doen als je nog een gasgestookte cv-ketel hebt staan. Ook dan bespaar je meteen al. En een warmtepomp werkt alleen optimaal in een goed geīsoleerde woning. Beginnen met isoleren is dus altijd goed. En let op: gaat je cv-ketel in 2026 of daarna stuk? Dan moet je een de warmtepomp, of een ander duurzaam alternatief.
Warmtepomp: lage temperatuur verwarming
In een cv-ketel wordt telkens met een korte stoot energie, water tot hoge temperatuur verwarmd. De meeste warmtepompen halen continu beetjes warmte uit lucht, water of bodem. Dan spreken we van een lage temperatuur verwarming: het water van de verwarming blijft zo rond 35 graden. Daarom zijn er soms andere radiatoren, met een groter oppervlak, nodig of wordt er vloerverwarming gebruikt in combinatie met een warmtepomp.
Diep onder de grond heerst een constante temperatuur. Daar kun je het jaar rond op rekenen. Boren is echter kostbaar en kan niet altijd. Warmte uit lucht halen kan bijna overal, maar alleen als de temperatuur boven nul is, en liefst een paar graden meer. Als het te koud wordt moet je bij verwarmen.
Bij verwarmen kan met een elektrisch verwarmingselement in de warmtepomp zelf, of met een gekoppelde cv-ketel. In dat laatste geval praten we over een hybride warmtepomp, wat ook de voordeligste optie is.
Anders stoken
De manier waarop je met een warmtepomp omgaat is anders dan je misschien gewend bent. Veel mensen zetten bijvoorbeeld ‘s nachts de thermostaat lager om gas te besparen. Als je een warmtepomp hebt is dat geen goed idee, want door de lagere watertemperatuur duurt het lang voordat het huis weer is opgewarmd. Zo verbruik je juist onnodig veel energie. Met een warmtepomp houd je de temperatuur het liefst zo constant mogelijk.
CV-ketel omruilen
Het zal duidelijk zijn: zomaar je cv-ketel omruilen voor een warmtepomp is geen goed idee. Voor een goed resultaat zul je dus eerst moeten checken of je huis geschikt is. Let er daarbij ook op dat een warmtepomp meer ruimte in beslag neemt dan een cv-ketel, omdat deze ook een buffervat heeft. En bij de meeste systemen hoort ook een buitenunit, die geluid produceert. Sinds kort zijn er echter ook systemen op de markt zonder buitenunit.
Energiekosten
In een periode van extreem hoge energiekosten kan het ook voordelig zijn om alleen de ruimte waarin je veel verblijft, zoals de huiskamer of een thuiskantoor, te verwarmen. Dat kan prima met een lucht-lucht warmetepomp, ofwel een airco. Een interessant voordeel daarbij is dat je in de zomer ook lekker koel blijft wanneer het buiten richting 40 graden gaat.
Subsidie
Al met al vergt de overstap naar een warmtepomp een extra investering. Het systeem zelf is in aanschaf duurder dan een cv-ketel, maar door zuiniger verbruik verdien je die investering terug. En er kunnen extra kosten ontstaan voor aanpassing van radiatoren of extra isolatie.
Om de overgang makkelijker te maken geeft de overheid subsidie op de aanschaf van warmtepompen. Dus je kunt een deel van de investeringskosten terugkrijgen.
Samengevat zijn de belangrijkste punten als je denkt aan installeren van een warmtepomp:
- Zorg voor optimale isolatie
- Check of de radiatoren geschikt zijn
- Laat je adviseren welk type warmtepomp voor jouw woning het meest geschikt is.
Na een geslaagde installatie kun je vervolgens subsidie aanvragen.