Een mooie grasmat is een aanwinst voor je huis. Maar een gazon mooi houden vergt nogal wat onderhoud.
Vooral tijdens de droge zomer van 2018 zag je veel prachtige gazons plotseling veranderen in een bruine vlakte. En op vochtige plaatsen kun je tegen mos en onkruid blijven vechten.
Kunstgras goed alternatief
Wil je een blijvend mooi gazon zonder veel onderhoud, of wil je graag gras leggen op een plek die er eigenlijk niet zo geschikt voor is, zoals een balkon, dan is kunstgras een goed alternatief.
Ook kun je denken aan plekken waar natuurgras erg snel wegslijt, zoals speelplekken voor kinderen. Die kun je bovendien voorzien van een zachte ondergrond, die de speelplaats extra veilig maakt.
Kunstgras en het milieu
Wanneer je de duurzaamheid van kunstgras vergelijkt met die van natuurgras, is het goed om daarin alle gebruiksomstandigheden mee te nemen. Bij de productie van kunstgras worden grondstoffen en energie verbruikt. Maar dat is ook bij het kweken van graszaad het geval.
Het grote verschil vind je echter terug gedurende de levensduur van het gazon. Natuurgras neemt co2 op, maar het vergt ook veel onderhoud om een gazon mooi te houden. Dat begint met regelmatig maaien, waarbij stroom of benzine wordt gebruikt. Vervolgens ontstaat er afval, dat maar moeilijk composteert, waardoor er relatief veel broeikasgassen zoals co2, methaan en lachgas, weer vrijkomen.
En bij de bestrijding van onkruid en mossen komen chemicaliën kijken, die weer schadelijk voor natuur en grondwater kunnen zijn. En ook het waterverbruik zelf, voor sproeien tijdens droge perioden, telt stevig mee in de voetafdruk van een gazon.
Juist bij het onderhoud boekt kunstgras veel winst voor milieu en klimaat. En wanneer het zorgvuldig wordt geproduceerd, kun je kunstgras kopen dat goed is voor een lange levensduur. Zo ontstaat een milieuvriendelijk product waar je jarenlang plezier van zal hebben.